Mandag 12. mai spredte det seg en melding i sosiale medier som en hotellansvarlig ved gjestehuset Lunheim i Geiranger har sendt til en israelsk turist. I meldingen blir det hevdet at LO snart vil iverksette en boikott som vil påvirke israelske turister på grunn av «den katastrofale situasjonen i Gaza». «Vi må informere om at våre ansatte er LO-organiserte, og de vil ikke bryte boikotten,» skrev Lunheim hotell.
MIFF startet straks å undersøke saken. Da jeg ringte Lunheim på mandag traff jeg på Ian D. som hadde satt sitt navn under meldingen.
Jeg presenterte meg straks som medarbeider for nettsiden miff.no og Med Israel for fred.
Ian: Hvordan kan jeg hjelpe deg i dag?
Conrad: Det virker som om du signaliserer til de israelske gjestene at det er usikkert at du tar imot dem.
Ian: Nei, det har vi ikke skrevet. Vi har skrevet at det foreligger et vedtak fra LO-kongressen, og vi har LO-organiserte ansatte, og at vi vet ikke hvilke konsekvenser LOs boikott-vedtak av Israel vi få.
Ian begynte deretter med en lang forklaring om at han har sendt lignende service-varsler om trafikkhindringer etc. i området til andre turister.
Conrad: Så du oppfatter LOs boikottvedtak som om LO-organiserte ansatte ved ditt hotell ikke kan levere tjenester til israelske gjester?
Ian: Nei, det har jeg ikke skrevet. Jeg har skrevet at det foreligger et LO-vedtak, og hvilke ringvirkninger det skaper i det norske samfunnet er det ingen som vet.
Conrad: Men du skriver at de ikke vil bryte boikotten?
Ian: Det stemmer. Det vil de nok ikke. Hvis det blir gjennomført, vil de holde seg slavisk til boikotten. Jeg som er resepsjonssjefen her, er ikke omfattet av en slik restriksjon, men jeg er pliktig til å orientere innkomne gjester.
Conrad: Jeg så at noen hadde oppfattet det som om de kunne komme som gjester, men få redusert service?
Ian: Folk tolker i alle mulige retninger. Jeg liker ikke noen tolkninger. Jeg orienterer bare om at det foreligger et LO-vedtak. Jeg vil ikke gi meg ut på å hevde at, den trer i kraft 1. juni, og hvilke effekt det vil ha på norsk reiseliv, er det ingen som vet.
Conrad: Hvor har du hørt om noe som trer i kraft 1. juni?
Ian: Nei, jeg har ikke skrevet om noen dato? Har du mer innsikt enn meg? Vet du når denne boikott kommer til å inntre?
Conrad: Jeg vet at LO vedtok at de ønsker Norge skal jobbe for boikott. [Og det har de gjort siden 2017.] Men jeg har aldri hørt at vedtaket tolkes som om det blir vanskelig for israelere å komme på besøk i Norge.
Ian: Nå velger du å tolke noe som jeg ikke har skrevet.
Conrad: Dere skriver at LO snart vil iverksette en boikott som vil påvirke israelske turister.
Ian: Det har vi ikke skrevet. Jeg vet presis hva som står der. Engelsk er mitt morsmål.
MIFF har fremskaffet det som skal være originalmeldingen slik den ble formidlet via Booking.com.
Samtalen gikk deretter inn i en lang loop hvor jeg prøvde å få Ian til å sende meg den eksakte ordlyden han har skrevet til israelske turister.
Ian: Jeg er ikke Facebook-orientert, jeg er realitetsorientert. (…) Jeg forholder meg ikke til Facebook, jeg forholder meg til innkomne gjester. Jeg forholder meg verken til Al-Jazeera, CNN eller NRK, og jeg forholder meg ikke til MIFF, som jeg ikke vet hva er for noe.
Conrad: Vi er en organisasjon med 15.000 medlemmer som lurer på hva du egentlig har kommunisert til israelske turister.
Ian: Hva har deres 15.000 medlemmer med vår holdning til Israel?
Conrad: Vi er ikke opptatt av dine holdninger til Israel, men vi ønsker å finne ut hva som ble kommunisert av dere til israelske turister. Noen israelere oppfatter dette som om det vil bli umulig for dem å besøke hotellet ditt, men da er det også grunn til å frykte at andre fagorganiserte i LO tolker LOs vedtak på en måte som vil ramme israelske turister.
Ian fortsatte med en lang forklaring om at han vil forholde seg til bestemmelser som blir tatt i ulike fagforbund tilknyttet LO om hvordan de skal følge opp boikottvedtaket. En bestemmelse som ville hindre israelske turister adgang til norske hoteller på bakgrunn av nasjonalitet ville være et brudd på diskrimineringsloven. Jeg påpekte det overfor hotellmannen.
Conrad: Det ville være brudd med norsk lov å nekte gjester tjenester på grunnlag av nasjonalitet.
Ian: Unnskyld, i fjor nektet vi to såkalte israelske russere adgang til bygget.
Conrad: På bakgrunn av deres nasjonalitet?
Ian: Nei, på bakgrunn av at de brøt norsk lov.
Conrad: Det er selvfølgelig noe annet.
Ian fortsatte med en lang forklaring om at en kvinne hadde gjort en booking, men at det var en mann som møtte fram for å benytte det reserverte rommet. Mannen hevdet at konen var hans kone, men det hadde ikke Ian grunnlag for å tro på. osv. osv. Vi hørte lite som beskrev et påstått lovbrudd.
Conrad: Jeg føler vi snakker oss litt vekk fra saken nå.
Ian: Da ble jeg beskyldt [av gjestene han var i konflikt med ifjor] for å være antisemitt.
Conrad: Det høres jo litt usaklig ut.
Ian: Det er usaklig, for jeg er ikke antisemitt.
For å bringe samtalen tilbake til saken, leste jeg nok en gang opp meldingen som Ian har undertegnet på Booking.com (se over).
Ian benektet å ha skrevet den første setningen i meldingen, men bekreftet straks etterpå at han har skrevet til NHO Reiseliv med spørsmål om LOs boikottvedtak vil påvirke israelske turister i Norge.
Conrad: Men de to setningene jeg leste opp for deg nå, de hevder du at du ikke har skrevet?
Ian: Nei, ikke i den ordlyd. Jeg vet hva jeg har skrevet. Engelsk er mitt morsmål.
Conrad: Kan du ikke bare dele med meg den teksten som du har skrevet.
Ian: Jeg har ikke behov for å delta i et Facebook-forum. Er det upresis informasjon i den meldingen?
Conrad: Du tolker LOs vedtak slik at det kan påvirke israelske turisters situasjon i Norge.
Ian: Jeg har lest at Lufthansa sine ansatte vurderer en slik boikott. Og det er ikke på Facebook. Jeg har jo ikke innført noe boikott. Jeg er ikke omfattet av LO-kongressens vedtak ennå. Det er noen som koker suppe på veldig tynn spiker.
Deretter avsluttet Ian brått samtalen.
–
Om ikke samtalen i seg selv var bisarr, så bidrar i hvert fall annen informasjon i saken. For Fellesforbundet, som organiserer ansatte i hotell og restaurant, sier at de ikke har noen tariffavtale med Lunheim hotell. Og NHO i Møre og Romsdal sier at hotellet ikke er medlem hos dem.
–
Informasjonssjef i LO, Trond Gram, avviser overfor VG at boikottvedtaket vil få noen konsekvenser for israelske turister i Norge.
– Vedtaket er at LO ønsker at regjeringen skal ta initiativ til en internasjonal økonomisk boikott av Israel, samt at LO vil støtte en bred kultur-, sports- og akademisk boikott. Det ligger ikke noe i dette som rammer israelske turister på reise i Norge, sier informasjonssjef i LO Trond Gram til VG.
– Det ville vært i strid med norsk lov å diskriminere gjester på grunnlag av etnisitet og nasjonalitet, sier kommunikasjonsrådgiver i Fellesforbundet Willy Bergsnov.
I VGs kontakt med Lunheim har de tydeligvis fått høre noen av de samme forklaringene som MIFF fikk høre.
– Jeg har ingen verdens problemer med israelere, vi sender ut all mulig informasjon om fergeruter, avlyste fergeavganger, hvilke veistubber som er midlertidig nattestengt, om at Trollstigen er stengt til 14. juli osv. Jeg forstår i etterkant at min henvisning til LOs boikott kan forstås som at israelske turister ikke er velkommen her, men det var ikke min mening, skriver han til VG.
Til Document.no sier Ian at etnisitet, religiøs tilhørighet, legning eller politiske holdninger ikke er relevant når folk bestiller opphold på Lunheim. Han understreker også at «det er ingen nazister i slekten min».
MIFF er kjent med at en privatperson har politianmeldt Lunheim Hotell for brudd på likestillings- og diskrimineringsloven.