Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

– Palestinerne vil ha 100 prosent

PLOs planer om å gå til FN for å få anerkjennelse av en palestinsk stat, kan slå tilbake på dem selv, mener Khaled Abu Toameh. Han er en fremstående muslimsk arabisk journalist i Israel.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

De «moderate» og de radikale palestinerne har kanskje to ulike krav. Førstnevnte krever Øst-Jerusalem, hele Gaza og hele Vestbredden. Sistnevnte krever at Israel forsvinner fra kartet. Men ingen av partene er villige til å vike en tomme fra sine krav, skriver den israelske araberen Khaled Abu Toameh i en artikkel for tenketanken Hudson New York 12. juli.

Vil kun forhandle om avvikling
Den radikale palestinske befolkningen ledes av Hamas, Islamsk Jihad og liknende terrorgrupper. De vil ha alt land fra Middelhavet til Jordan-elven. Israel skal erstattes av en islamistisk stat hvor jøder i beste fall kan leve som en minoritet.

De radikale nekter å forhandle med Israel, fordi de ikke anerkjenner staten.
– Det eneste Israel kunne samtale med de radikale om, er hvordan og når den jødiske staten skal avvikles og hvordan israelere skal sendes til Europa, Russland, USA og de arabiske landene hvor de kom fra, forklarer Abu Toameh.

Vil også ha 100 prosent
Men den «moderate» leiren er ikke veldig mye enklere å forholde seg til, selv om de i det minste ønsker å sitte ved forhandlingsbordet fra tid til annen. Det er Fatah, gjennom de palestinske selvstyremyndighetene, som leder denne gruppen, sammen med en minoritet av sekulære palestinere. Også disse ønsker 100 prosent. Hele Vestbredden. Hele Gaza-stripen. Hele Øst-Jerusalem. I likhet med de radikale ønsker heller ikke denne leiren å vike fra sine krav til territorium. De vil heller ikke returnere til forhandlingsbordet dersom ikke Israel går med på alle deres krav på forhånd.

Ifølge den moderate muslimen er det vanskelig å se for seg en positiv utvikling i fredsprosessen når den ene siden har slike holdninger.

Ingen våger fred
Selv om Israel hadde akseptert alle deres krav, ønsker ingen av de to palestinske retningene å gjøre en slutt på konflikten, påpeker Toameh. Ingen «moderate» ville våget å signere en fredsavtale av frykt for å bli fordømt av sitt eget folk og resten av den arabiske verden. Siden de vet at Israel ikke kan gå med på alle deres krav, holder de mindre radikale seg heller unna forhandlinger med den jødiske nasjonalstaten. Nå forsøker de å internasjonalisere konflikten, for å presse en løsning på Israel. Derfor forhandler de heller med Frankrike, USA, Tyskland og sør-amerikanske stater, i stedet for å forholde seg til Israel. De har bestemt seg for å gå til FN i september, for å få dem til å anerkjenne en palestinsk stat langs 1967-grensene, påpeker han.

Likevel vil ikke dette endre status quo. Palestinerne vil kanskje få en stat på papiret, men den eneste måten å virkelig skape en stat er gjennom forhandlinger med Israel.

Israel ønsker fred
Abu Toameh mener imidlertid palestinerne har gode grunner til å være optimistiske med tanke på forhandlinger med Israel. For et stort flertall av israelske jøder har tro på en tostatsløsning. Det eneste man diskuterer i Israel i dag er hvor mye land man skal gi palestinerne.

PA-president Mahmoud Abbas hadde derfor gjort klokt i å avstå fra å presse Israel inn i et hjørne ved å gå til FN og heller akseptere nye forhandlinger. For hele hans FN-plan kan vise seg å slå kraftig tilbake på palestinerne selv. USA og flere EU-land ser ut til å være imot Abbas sine planer. Amerikanerne har også gitt uttrykk for at bistanden til PA kan være truet dersom FN-sporet blir valgt.

Både amerikanere og europeere oppfordrer palestinerne til å vende tilbake til forhandlingsbordet. Israel har gjentatte ganger uttrykt sitt ønske om å gjenoppta fredssamtalene, skriver Toameh.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart