Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tidligere verdensleder spilte en nøkkelrolle i fredsavtalen mellom Israel og De forente arabiske emirater

Statsminister Benjamin Netanyahu i telefon med Emiratenes leder Mohammed Bin Zayed 13. august 2020. (Foto: GPO)
Den israelske avisen Israel Hayom avslører en hittil ukjent bakmann.

Forrige fredag ringte telefonen på kontoret til den tidligere statsministeren i Storbritannia Tony Blair. Det var Israels statsminister Benjamin Netanyahu som ringte sin gamle venn for å fortelle ham en ting: Tusen takk.

Den israelske avisen Israel Hayom forteller i en eksklusiv artikkel hvordan Blair spilte en nøkkelrolle i det historiske gjennombruddet mellom Israel og De forente arabiske emirater. Blair skal i en årrekke ha jobbet for å bringe de to landene nærmere hverandre. 13. august 2020 ble det kjent at Emiratene blir det første arabiske landet til å normalisere forholdet til Israel siden 1994.

Da Blair gikk av som statsminister i 2007 sa han at det var hans livs store drøm å bringe fred til Midtøsten. Han ble utnevnt til utsending for Midtøsten-kvartetten (som representerte USA, Russland, FN og EU), men han valgte i 2015 å trekke seg fra stillingen etter å ha kommet til en klar konklusjon:

– Jeg har lenge tenkt at ideen om at du først må få på plass en fredsavtale [mellom Israel og palestinerne], før du normaliserer forholdet mellom Israel og den arabiske verden… dette var noe som måtte snus på hodet og gjøres omvendt. Jeg mener på det sterkeste at du ikke vil få en løsning på det palestinske spørsmålet med mindre det er i fullt samarbeid og deltakelse fra den arabiske verden, sier Blair til den israelske avisen på telefon fra London.

Dette snudde opp ned på den gamle tankegangen om at fred mellom Israel og arabiske land bare kan komme etter at den israelsk-palestinske konflikten er løst. Dette var også en tankegang som Midtøsten-kvartetten hadde. Det var først etter at han var fri for presset fra utenlandske aktører at Blair begynte å involvere seg i prosessen slik han mente det var best å løse den.

Tilfeldig eller ikke, den nye tankegangen var veldig lik Netanyahus. Også han argumenterer for at det er arabiske land som må bringe fred til palestinerne.

Den tidligere britiske statsminister Tony Blair spilte en avgjørende rolle i fredsavtalen mellom Israel og Emiratene.

Blair henvendte seg til flere arabiske stater og fant ut at Emiratene var dem som var mest villige til å lytte. Men for å få Emiratene til å nærme seg en normalisering i forholdet til Israel, måtte flere hinder overvinnes.

Blant annet hadde en mye omtalt Mossad-operasjon i Dubai i 2010 gjort forholdet anstrengt mellom Israel og Emiratene. Israel skal ha gått med på å ikke gjennomføre lignende aksjoner igjen, i tillegg skal Israel ha gitt dem sensitiv etterretningsinformasjon. Det skal ha vært et viktig gjennombrudd.

I slutten av 2015 begynte samtalene for alvor. Netanyahu sendte en fortrolig støttespiller til London. Det samme gjorde Emiratenes kronprins Abu Dhabi Mohammed Bin Zayed. På møtet deltok også Blair. Etterhvert ble det flere hemmelige møter mellom utsendinger fra Israel og Emiratene.

Etterhvert som de største hinderne ble fjernet av veien begynte forholdet mellom de to landene å bli varmere og varmere. Samtalene mellom partene ble hyppigere og på et stadig høyere nivå. Til slutt ble det direkte kontakt mellom statsminister Netanyahu og den emiratiske kronprinsen.

Blair og Netanyahu har i lang tid hatt et godt forhold sammen. Blair kaller Netanyahu for en en bemerkelsesverdig politiker.

Blair sier at det viste seg at Bin Zayed hadde et «eksepsjonelt politisk talent og lederskap». Jo mer kontakt de hadde, jo tydeligere ble det at han og Netanyahu hadde mye av det samme verdensbildet. Spesielt frykten for Iran var noe som førte de to landene tettere sammen. I 2018 begynte Netanyahu og Bin Zayed å ha samtaler ansikt til ansikt. De skal umiddelbart ha funnet tonen sammen.

13. august 2020 ble det offisielt at de to landene var blitt enige om en fredsavtale, som gjorde at De forente arabiske emirater ble det tredje arabiske land etter Egypt og Jordan til å normalisere forholdet til Israel.

Blair understreker at det var to viktige faktorer som var nødvendig for å få dette gjennombruddet på plass: Man måtte skape det politiske rammeverket for å starte samtalene. Felles trussel i Iran og sunnimuslimsk ekstremisme var en viktig del av grunnlaget for diskusjonene, men ikke det eneste. Det handlet også om hvordan man kunne utvikle regionen og økonomien.

Den andre viktige faktoren var det rent praktiske. Der ble det tatt skritt for skritt over flere år, som gjorde at man bygget tillit og sørget for at man kunne ha konfidensielle møter hvor man kunne diskutere ting åpent.

I slutten av intervjuet sitt med Israel Hayom benytter den tidligere britiske statsministeren anledningen til å berømme Netanyahu, som han omtaler som «en bemerkelsesverdig politiker». Blair skryter også av Det hvite hus og spesialrådgiver Jared Kushner, samt Bin Zayed og flere andre i Emiratene.

En israelsk delegasjon i Abu Dhabi som deltok på den første kommersielle flygningen mellom Israel og Emiratene.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart