Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nytt eksempel på ren oppdiktning av NTB

Storbritannias statsminister Boris Johnson. (Foto: Pippa Fowles, No 10 Downing Street, flickr)
Hvor tar de det fra?

Saken er oppdatert 18. juni 2020 med to setninger, pluss de innskutte kommentarene av Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

Onsdag 17. juni kl. 09.39 publiserte Nettavisen en notis fra nyhetsbyrået NTB.

Vi gjengir notisens tittel, ingress og første avsnitt i sin helhet:

«Boris Johnson hardt ut mot Israels plan om annektering av Vestbredden
Statsminister Boris Johnson sier Israels plan om annektering nye av deler av Vestbredden utgjør et brudd på folkeretten.
Temaet var onsdag oppe i spørretimen i Parlamentet, der flere i opposisjonen ville vite om den britiske regjering vil innføre sanksjoner mot Israel på grunn av stadig nye bosetninger på palestinsk område.»

Mye tyder på at NTBs melding bygger på artikkelen som ble sendt ut fra nyhetsbyrået Associated Press (AP) på kvelden tirsdag 16. juni. AP melder ingenting om at spørsmålet kom fra opposisjonen, og ingenting om at det var flere som stilte spørsmål om saken.

NTB kan umulig ha godt til primærkilden. Det britiske parlamentets ord-for-ord gjengivelse av spørretimen viser at spørsmålet om Israels anneksjonsplaner kom fra Johnsons egen partikollega Crispin Blunt, ikke fra opposisjonen. Blunt var også den eneste som stilte spørsmål der Israel eller folkeretten (international law) blir nevnt. «Flere i opposisjonen» er altså ren diktning fra NTBs side. Dette er ingen stor sak og endrer ikke meningsinnholdet i saken, men det illustrerer hvordan feil kan oppstå når man bare antar noe, fremfor å gjengi de viktigste kildene – og beskrive det som faktisk skjedde – nøyaktig. Slikt blir Israel ofte offer for, ikke minst innenfor folkeretten.

Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF, påpeker at det er symptomatisk for NTBs siling av nyheter at denne notisen i det hele tatt er blitt formidlet til norske aviser.

– Sensur kan utøves på så mange slags vis. Et av dem er å la være å formidle noe, et annet er å formidle noe som egentlig ikke har så veldig stor interesse. Således er dette et klart utslag av NTBs lange tradisjon med sensur av nyheter fra og om Israel, skriver Rødner.

– NTB forsøker å gi inntrykk av at det er et betydelig politisk angrep mot Israel ved å usannferdig fortelle at det var opposisjonen som stilte spørsmål og at det ble fulgt opp av flere. Tatt i betraktning at NTB har som erklært mål at de skal formidle sann informasjon, er dette et klart brudd på det målet. Hvilket viser at akkurat når det gjelder kritikk mot Israel er NTB villig til å glemme sine egne retningslinjer for sin journalistikk, legger Rødner til.

Slik var utvekslingen mellom parlamentsmedlemmet og statsministeren:

Blunt: In two weeks’ time, our ally Israel will annex elements of the Occupied Palestinian Territories. That will be a grave breach of international law. Surely we must try to divert Israel from that prospect with real sanctions if it breaches international law?

Statsminister Boris Johnson: Yes, I believe that what is proposed by Israel would amount to a breach of international law. We have strongly objected. We believe profoundly in a two-state solution and we will continue to make that case.

I NTBs versjon har dette blitt slik:

Statsminister Boris Johnson: Jeg er av den oppfatning at det Israel har foreslått, vil være i strid med folkeretten. Den britiske regjering er en sterk tilhenger av en tostatsløsning, og det standpunktet vil vi holde fast ved, sa Johnson.

NTB har ikke fått med seg setningen «Vi har kommet med sterke innvendinger». Den største nyheten i utvekslingen var vel at Johnson ikke kommenterte kravet om sanksjoner.

– Det er det store poenget her. Statsministeren ble oppfordret til å innføre sanksjoner mot Israel på grunn av stadig nye bosetninger på palestinsk område og statsministeren avviste oppfordringen ved helt enkelt og veldig høylytt å ignorere den. Høylytt fordi at det er en skikkelig nesestyver, full av forakt, når statsministeren ikke en gang verdiger å svare på oppfordringen. Men det poenget, som er ganske opplagt for folk som er bevandret i politisk språkbruk, hadde ikke NTB lyst til å få frem, kommenterer Rødner.

NTB skriver videre: «Israels statsminister Benjamin Netanyahu har forsikret sine velgere at han vil annektere områder med israelske bosetninger i Jordandalen, et utvidelse av israelsk territorium som ifølge ekspertene vil skrinlegge ethvert håp om å få en levedyktig palestinsk stat.»

Man trenger ikke være ekspert for å se at kartskissen som er inkludert i Trump-planen gir alle utsikter til en levedyktig palestinsk stat på ca 70 prosent av Vestbredden + erstatningsområder i Negev. Hinderet for en palestinsk stat er at palestinsk ledelse synes det er viktigere å fortsette krigen og den politiske kampen mot den jødiske staten fremfor å akseptere en stat og slå seg til ro med et godt og fredelig naboskap.

I 2019 utga MIFF en omfattende rapport om NTBs Israel-dekning. Rapporten viste at NTB

  • gir en ekstrem overdekning av anklager om krigsforbrytelser rettet mot Israel, til tross for at statistikk over statsbasert vold gir Israel ansvaret for kun 6,7 promille av drepte på verdensbasis fra 1993 til 2017.
  • melder om palestinske flyktninger 25 ganger mer enn jødiske flyktninger, til tross for at flere jøder måtte flykte fra arabiske land etter 1948 enn arabere fra landområdet som ble til staten Israel. Når NTB skriver om jødiske flyktninger, er det bare om flyktninger fra nazismen i Europa, ikke fra arabiske og muslimske land.
  • systematisk overrapporterer den arabisk-israelske konflikten i forhold til andre konflikter som krever ti, hundre og tusen ganger flere menneskeliv.
  • fra 2012 til 2018 i mange titalls tilfeller har formidlet faktafeil og/ eller presentert en sak ensidig eller mangelfullt.

Les hele rapporten her


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart