En skadet ukrainsk kvinne får behandling på sykehus i Israel 16. mars 2022. (Foto: Shaare Zedek)

13 skadde ukrainere ble flydd til Israel

Flere syke holocaust-overlevende ble reddet ut av det krigsherjede landet i en stor redningsaksjon.

En gruppe med sårede ukrainere ble onsdag 16. mars evakuert til Israel for medisinsk hjelp i en felles operasjon mellom redningstjenestene Zaka, Hatzolah Air og Magen David Adom, skriver avisen Jerusalem Post.

Blant de 13 flyktningene som fikk behandling var det flere holocaust-overlevende med eksisterende komplekse medisinske problemer, samt en jødisk kvinne som ble alvorlig skadet da et missil traff huset hennes.

For fem dager siden mottok Zaka en forespørsel om å hjelpe ukrainske holocaust-overlevende som ikke lenger fikk nødvendig medisinsk hjelp som følge av Russlands krigføring. Livene deres kunne stå i fare. De ble også spurt om å kunne hjelpe andre som var skadet i rakettangrep.

I samarbeid med American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) klarte Zaka å redde ut de eldre og sårede fra deres hjem i Ukraina og transportere dem til Moldova. Der ble de fraktet til sykehus for å sikre at helsen deres var stabil nok til å kunne fraktes videre med fly til Israel.

– Til tross for alle utfordringene vi møter på bakken, gir vi ikke opp. Vi har minimale ressurser, men vil møte disse enorme utfordringene med all våre styrke og vilje for å hjelpe alle israelere og jøder som trenger vår hjelp, sier Nachman Dickstein, som leder Zakas arbeid i Ukraina.

Ambulanseflyene fra Hatzolah Air landet på Ben Gurion-flyplass i Tel Aviv onsdag morgen, hvor pasientene ble fraktet videre til sykehus over hele landet. De ble blant annet fraktet til Shaare Zedek medisinske senter i Jerusalem, som har vært med å koordinere aksjonen.

– Vi fortsetter å redde og evakuere flere pasienter fra de krigsherjede områdene, for å sikre at de får en trygg vei ut av krigen og at de får behandling, sier Aaron Adler, administrerende direktør i Hatzolah Air.

For to dager siden ankom også israelske leger Ukraina for å opprette et feltsykehus til 60 millioner kroner vest i landet. Det israelske feltsykehuset er oppkalt etter Golda Meir, den tidligere israelske statsministeren som ble født i den ukrainske hovedstaden Kyiv.

13 ukrainere som trengte medisinsk behandling ble fløyet til Israel. (Foto: Shaare Zedek)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart