Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Israelerne imot Iran-angrep

Statsminister Benjamin Netanyahu (bildet) og forsvarsminister Ehud Barak er i hardt vær om dagen, ettersom deres mer konfronterende linje mot Iran mister stadig flere tilhengere i Israel. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (bildet) og forsvarsminister Ehud Barak er i hardt vær om dagen, ettersom deres mer konfronterende linje mot Iran mister stadig flere tilhengere i Israel. (Foto: GPO)
46 prosent mener Israel bør unngå å angripe Irans atominstallasjoner, mens støtten til en slik aksjon har sunket til 32 prosent. I går var det krigsskeptikerne som var i fokus i israelske medier.

Søndag var nok en dag der israelske nettaviser var fylt av saker rundt et eventuelt israelsk preventivt angrep på iranske atomreaktorer. Blant annet offentliggjorde den israelske fjernsynskanalen Channel 10 en spørreundersøkelse om hva den israelske befolkningen mener om et slikt angrep.

22 prosent av de spurte har ikke gjort seg opp noen mening ennå, mens 46 prosent er imot og 32 prosent for en slik aksjon. Det bør tas med i beregningen at kringkasteren ikke stilte et avgjørende spørsmål i undersøkelsen, nemlig om de spurte ville støttet et angrep dersom USA også stod militært ved Israels side. Hadde dette spørsmålet vært stilt, kunne resultatene sett annerledes ut.

Et annet indisium på at støtten for Netanyahus konfrontasjonslinje synker, er hans dalende popularitet. I mai var 46 prosent fornøyde med jobben han gjorde, mens det i denne undersøkelsen kun var 34 prosent som synes det samme.

Protesterte mot krig
Samme dag ble det avholdt en demonstrasjon mot et angrep på Iran utenfor forsvarsminister Ehud Baraks bolig i Tel Aviv. Rundt 200 frammøtte ropte «Nei til krig» og «Nei til Iran-angrep». De fleste frammøtte var arabere eller jøder langt på venstresiden i israelsk politikk.

Demonstrantene var møtt opp for å demonstrere grunnet avsløringer gjort av den samme fjernsynskanalen nevnt over, som ble publisert søndag morgen. Deres kilder hevder forsvarsministeren og statsminister Benjamin Netanyahu løftet fram spørsmålet om et eventuelt Iran-angrep under et regjeringsmøte en gang før november 2010. Både daværende Mossad-sjef Meir Dagan, daværende forsvarssjef Gabi Ashkenazi og daværende Shin Bet-sjef Yuval Diskin avviste på det sterkeste Netanyahus og Baraks ideer om å gå til angrep uten USAs bistand.

Særlig Ashkenazi snakket åpent ut om sin skepsis, noe som skal ha vært årsaken til at Shas-leder og innenriksminister Eli Yishai endret mening i saken. Siden har også forsvars- og statsministeren ikke klart å oppnå særlig støtte for sitt syn på saken.

– Vi er bekymret
– Det jeg leste var at en beslutning om å gå til krig var tatt mot hele sikkerhetsledelsens overbevisning. Vi nærmer oss en undergang. Dette vil bli en helt håpløs krig. Jeg kan ikke forutsi framtiden, så jeg vet ikke om Netanyahu planlegger å angripe eller ikke. Men når han sier at han går til krig, da tror jeg ham. Det er derfor jeg er her, fordi jeg er bekymret.

Det forklarte Hadash’ partidirektør Doron Tsabari, som var en av søndagens aktivister utenfor Baraks hjem.

Ser ingen grunn til å krige
Tidligere statsminister for Kadima, Ehud Olmert, uttalte seg også offentlig om det som kan bli et mulig israelsk preventivt angrep på Iran, dersom Netanyahu og Barak til slutt får det som de vil.

– Situasjonen slik den er nå krever ikke noen israelsk militær innblanding, verken nå eller i den nærmeste framtid, hevdet han da han besøkte Ono akademiske høyskole.

– Tilbake i 2003 sa de at Iran vil ha en bombe i 2007. Nå er det 2012 og det finnes fortsatt ingen bombe. Det skjer ikke av seg selv […] Denne saken gjør kraftige skader på Israel som nasjon. Jeg lever blant folket mitt, mens jeg ser og hører angsten i befolkningen. Det bidrar på ingen måte til å styrke vår evne til å hanskes med den iranske trusselen. Det gjør det bare vanskeligere, sa Olmert.

Den tidligere politikeren mener et godt forhold til USA, et «ekteskap» som fort kan gå gjennom en bølgedal skulle Israel gjennomføre et sololøp mot Iran, er like strategisk viktig for nasjonen.

Advarer Israel
Den nylig pensjonerte canadiske generalen Charles Bouchard, som ledet NATO-aksjonen i Libya, advarte også Israel under et eksklusivt intervju med Ha’aretz. Han understreket sin tro på at israelerne ikke er så «dumme og uansvarlige» at de går til angrep mot Iran uten internasjonal støtte. Bouchard sa at verken NATO eller FNs sikkerhetsråd er i nærheten av å godkjenne et slikt steg, nå eller i den nærmeste framtid.

En israelsk militæraksjon kan forene hele den muslimske verden og dermed slå tilbake mot landet som en «bumerang», la han til.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart