Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel skuffet over treg USA-fordømmelse av Khamenei

Ayatollah Ali Khamenei mener israelere "nesten ikke kan kalles mennesker". (Foto: Wikimedia Commons)
Ayatollah Ali Khamenei mener israelere "nesten ikke kan kalles mennesker". (Foto: Wikimedia Commons)
Det tok over ett døgn før USA offisielt fordømte ayatollah Ali Khameneis uttalelse om at israelere "ikke kan kalles mennesker".
USAs FN-ambassadør Samantha Power (Foto: Wikimedia Commons)
USAs FN-ambassadør Samantha Power (Foto: Wikimedia Commons)

Fordømmelsen kom fra Samantha Power, USAs FN-ambassadør, som torsdag kveld amerikansk tid beskrev ordene fra Khamenei som «avskyelige». Men det skjedde først timer etter at Knessets viseordstyrer Hilik Bar sendte et brev til utenriksminister John Kerry og krevde en rask «fordømmelse på det sterkeste», rapporterer Times of Israel.

Onsdag morgen hevdet ayatollah Ali Khamenei at israelere knapt «kan kalles mennesker» og at «zionistregimet er dømt til å bli utryddet«. De er «skumle rabiate hunder i regionen», ifølge Irans øverste leder.

Knessets viseordstyrer Hilik Bar (Foto: Wikimedia Commons)
Knessets viseordstyrer Hilik Bar (Foto: Wikimedia Commons)

Frankrike var raskt ute med å ta avstand fra uttalelsene, men ikke Det hvite hus. John Kerry holdt en tale for finanskomiteen i Senatet uten å fordømme i klare ordelag.

– Åpenbart er vi grunnleggende uenige. Det er oppvigleri, det er unødvendig og jeg tror at akkurat nå når vi forsøker å forhandle om hva som kan og ikke kan bli oppnådd, er det siste vi trenger at det slenges bemerkninger fram og tilbake, var Kerrys kommentar til saken.

Talskvinne for USAs utenriksdepartement Jen Psaki (Foto: Wikimedia Commons)
Talskvinne for USAs utenriksdepartement Jen Psaki (Foto: Wikimedia Commons)

Talskvinne for utenriksdepartementet, Jen Psaki, kalte onsdag Khameinis ordbruk «lite nyttig». Først altså etter den offisielle klagen fra Knessets viseordstyrer, kom den fordømmelsen de ønsket.

Minkende «krigsstøtte»
Både i USA og Israel ble det torsdag publisert to uavhengige meningsmålinger om folkets holdning til Iran. Undersøkelsen fra CNN viser at 56 prosent støtter Obamas midlertidige avtale med Teheran, mens et flertall også er imot et eventuelt militært angrep på Irans atomprogram.

Tallene fra Israel viser at den sterke støtten statsminister Benjamin Netanyahu har hatt for et eventuelt angrep på Irans atomfasiliteter er redusert. Kun 49,1 prosent støtter et slikt angrep om det skulle være nødvendig som en siste utvei. Dersom Israel ikke skulle få støtte for dette fra USA, reduseres støtten til et soloangrep ytterligere til 39,9 prosent. Meningsmålingen var utført på oppdrag for Kanal 2, skriver Times of Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart