Har jødene borgerrettigheter?

Jerusalem Posts Caroline Glick mener verdenssamfunnet stiller svært ulike krav til jødene og palestinerne i Midtøsten.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Jødene på Vestbredden fikk ikke lov til å bygge under den ti måneders byggestansen som gikk ut 26. september. Men araberne på Vestbredden derimot bygget uten stans, støttet med vestlige bistandsmidler. Denne skjevheten tar Jerusalem Posts journalist Caroline Glick opp i en kommentarartikkel 4. oktober. Glick tilhører høyresiden i israelsk politikk.

Feiltolkning
Hensikten med byggestansen, som amerikanerne presset Israel til å innføre, var å hindre israelerne i å endre ”situasjonen på bakken”. Ifølge Glick skyldes denne forståelsen en palestinsk feiltolkning av en klausul i avtalen fra 1995 undertegnet av PA og Israel.

– Ingen av partene skal ta initiativ til, eller gjennomføre noe som kan endre situasjonen på Vestbredden og Gaza-stripen, som vil påvirke utfallet av forhandlingene, het det i avtalen.

Avtalen var aldri ment å referere til byggeaktivitet. Dessuten refererer ”ingen av partene” selvfølgelig til både Israel og palestinerne, poengterer hun.

Men siden den gang har den palestinske forståelsen fått rotfeste i verdenssamfunnet. Kun én av sidene blir holdt ansvarlige for eventuelle brudd, nemlig Israel.

Tusenvis på tusenvis av boliger
Hvert eneste jødiske hus som har blitt bygget etter 1995 på Vestbredden har ført til internasjonal storm. Palestinerne derimot, har bygget tusenvis på tusenvis av nye boliger utover hele området, uten å ta hensyn til arealplaner og regulering, selv ikke til prinsippet om tilbud og etterspørsel.

Som eksempel på dette nevner Glick at en bilist som reiser fra Jerusalem til Ma’ale Adumim vil passere hundrevis av tomme femetasjers bygninger i Issawiya og andre arabiske nabolag. Den eneste hensikten med at de er reist, er å forhindre at Israel bygger ut boliger og infrastruktur i området.

Den palestinske statsministeren Salam Fayyad har også vært klar i pressen. Palestinerne som bygger den nye byen Rawabi i nærheten av Ramallah, bygger den for å ”endre situasjonen på bakken” på Vestbredden.

To sett regler
Situasjonen som har oppstått etter at den ti måneder lange byggestansen har løpt ut, er ikke slik som verdenssamfunnet tror den er, mener Glick. Det er ikke sant at tusenvis av gjerrige jøder stjeler til seg alt tilgjengelig land på bekostning av uskyldige palestinere. Og det er heller ikke fredsprosessen som virkelig står på spill slik situasjonen er nå.

Problemet er heller at det håndheves to sett med regler: én for araberne og én for jødene.

– Ikke bare blir jødene nektet ekstraordinære rettigheter. De blir også nektet helt uangripelige rettigheter, som retten til privat eiendom. Ikke bare utgjør lovene store fordeler for palestinerne, men de er diskriminerende overfor jødene, skriver hun.

Jødene uten beskyttelse
Det som er i ferd med å skje er at jødene ikke lenger kan regne med beskyttelse av sine fundamentale rettigheter til eiendom av Israels regjering. Så om statsminister Benjamin Netanyahu står imot presset fra USA om å forlenge byggestansen, skader han ikke fredsprosessen noe mer enn om han gir etter.

– En ”fred” som er basert på fjerning av jødenes rettigheter er ikke noe annet enn en oppskrift på krig, mener Glick.

Når vi forstår at byggestansspørmålet er et spørsmål om borgerrettigheter, og ikke om fred, forstår vi at tragedien til jødene på Vestbredden ikke er noe annerledes enn for jødene i selve Israel.

Eksempler
Hun kommer med en rekke eksempler på hvordan jødenes rettigheter også blir fortrengt i Israel, mens araberne får det som de vil. Vi tar med et par av dem:

1. I Shimon Hatzadik-nabolaget i Øst-Jerusalem protesterer venstreorienterte og lokale arabere hver fredag for å gjøre området til en ”jødefri sone”. Jødene som bor her, har kjøpt sine tomter for egne penger og er ikke ulovlige innbyggere. De har kjempet med rettssystemet i en årrekke, for å kunne bo der de bor. Aksjonistene mener jødene ikke har noen borgerrettigheter, av den enkle grunn at de er jøder.

2. Det israelske rettssystemet har beordret at dusinvis av arabiske bygninger i Øst-Jerusalem skal rives. Denne rettsdommen ignorerer hovedstadens ordfører Nir Barkat, av frykt for de internasjonale reaksjonene som kan komme.

– Kun demokrati i navnet
Spørsmålet Glick nå stiller seg, er om Netanyahus regjering vil stå ved sin byggestansnekt og beskytte jødenes rettigheter. Hvis ikke frykter hun at den jødiske staten står i fare for å bli en ”ikke-liberal” stat, som kun er ”demokrati i navnet”. Et land der kravet om ”jødenes rettigheter blir systematisk avvist.”

.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart