Situasjonen er slettes ikke ulik den Israel står overfor når det gjelder Tyrkia. I mai 2010 forsøkte skipet Mavi Marmara å bryte sjøblokaden rundt Gaza-stripen og den israelske marinen bordet skipet. De ble angrepet straks de kom om bord og ni tyrkiske statsborgere ble drept. Forrige måned brukte utenriksminister Avigdor Lieberman amerikanernes unnskyldningsnekt som et eksempel på at Israel slettes ikke trenger å beklage overfor Ankara.
– Pakistanerne krevde en unnskyldning av USA, men amerikanerne sa «aldri». Så når de kommer og presser oss mot å beklage Marmara-hendelsen, på grunn av det ene eller det andre problemet det skaper, da må du selv til beste venner kunne si «nei». Ellers vil ingen respektere deg, hevdet han.
Erdogan ødela avtale
Jerusalem Post spør en regjeringskilde om denne logikken betyr at Israel nå vil følge i amerikanernes fotspor og beklage. Kilden svarer at «Israel er rede til å nærme seg Tyrkia igjen, som er i begge parters interesse.»
En annen kilde hevder Tyrkia og Israel allerede hadde kommet fram til en avtale i fjor sommer, da en FN-rapport rundt hendelsen nettopp var blitt publisert. Israel skulle beklage menneskelige feil begått på båten, mens Tyrkia skulle normalisere forholdet til Israel igjen og regne saken for et lukket kapittel. Men i siste liten bestemte Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan seg for å legge til enda et punkt: At Israel opphever blokaden av Gaza-stripen. Dermed falt hele avtalen i grus.