Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Grenseovergangen fra Gaza som er gjennomkorrupt

400 personer om dagen får krysse Rafah-overgangen mellom Gaza og Egypt. De som betaler mest kommer først i køen.
400 personer om dagen får krysse Rafah-overgangen mellom Gaza og Egypt. De som betaler mest kommer først i køen.
Rike personer fra Gaza kan kjøpe seg fritt leide til Egypt - på bekostning av de fattige.

For de fleste palestinerne på Gazastripen er eneste veien ut av enklaven å reise til Egypt gjennom grenseovergangen Rafah. Men før de kan krysse grensen over til Egypt må gazanerne møte opp på et kontor i byen Khan Yunis for å får de nødvendige tillatelser fra Egypt og Hamas-myndighetene. Hundrevis, av og til tusenvis, av mennesker møter opp her hver eneste dag.

Noen må vente i ukesvis, av og til månedsvis, før navnet deres dukker opp på listen over personer som har fått reisetillatelse. Men for andre, de som har penger, kan tillatelsen nesten komme på dagen, skriver avisen Ha’aretz.

Det er fordi systemet er gjennomsyret av korrupsjon. Hvis man betaler nok penger, kommer du foran i køen. Har du derimot ikke penger, må du fint finne deg i å havne langt bak i køen. Enkelte betaler så mye som 30.000 kroner for få tillatelse til å krysse grensen. En stor del av den summen forsvinner i lommene til mellommenn på begge sider av grensen.

Dette har gjort at det har oppstått to køer i grenseovergangen Rafah. En kø for de rike, som kan benytte seg av mellommenn, og en offisiell kø for de andre, som ikke har råd til å betale for bestikkelser. Og siden det en daglig kvote på hvor mange gazanere som får lov til å krysse inn i Egypt daglig, havner dem som ikke har penger stadig lenger bak på listen over tillatelser.

Mange opplever at navnet deres regelrett har forsvunnet fra listen, eller at de har havnet langt bak på listen. Noen med penger har kjøpt plassen deres.

Enkelte mellomledd har til og med begynt å reklamere for virksomheten sin på Facebook. «Betal 8200 kroner og få reisetillatelse innen 48 timer», er budskapet. «Barn følger med gratis», legger de til. Flere har kommentert innlegget og skriver at andre tilbyr reisetillatelse for 4300 kroner og for så lite som 880 kroner. En av dem som kommenterer skjeller ut selskapet for å utnytte innbyggerne på Gaza, hvor mange er arbeidsledige med dårlig råd.

Ha’aretz skriver at Hamas ønsker å få slutt på bruk av mellomledd, men lite tyder på at de klarer å stanse praksisen med at rike kjøper seg forbi køen.

– Du begynner dagen med å gå til Youssef al-Najjar [ventehallen] etter å ha fått tillatelse fra innenriksdepartementet til Hamas, men du kan likevel ikke være sikker om du slipper inn i Egypt. Det tunge og trege byråkratiet gjør at bare 400 personer om dagen kan krysse grensen, men den største frykten er at noen allerede har tatt din plass fordi de betalte penger mens du ikke gjorde det, forteller gazaneren Azat Ramlawi til nettsiden Gaza Now.

PS: Like mange, om ikke flere, krysser inn i Israel fra Gaza hver eneste dag. Rundt 15.000 personer bruker Erez-overgangen mellom Gaza og Israel hver eneste måned, men overgangen er ikke åpen for allmen ferdsel. De fleste som slipper gjennom er studenter som skal studere utenlands, personer som skal få medisinsk hjelp i Israel, idrettsutøvere og forretningsfolk.

Det er også gratis å slippe inn i Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart