Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fant terrortunnel under FN-skole

En FN-drevet skole i byen Rafah på Gazastripen fotografert i mai 2021. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)
- Dette setter barn og ansatte i fare, sier FN.

En terrortunnel er oppdaget under en FN-drevet skole på Gazastripen, skriver FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) i en pressemelding. Ifølge UNRWA ble et «menneskeskapt hulrom» funnet under skolen deres. Området er nå stengt av.

– En slik menneskeskapt tunnel under en av våre skoler er et alvorlig brudd på vår nøytralitet og et brudd på internasjonal lov. Dessuten utsetter det barn og våre ansatte for en betydelig sikkerhetsrisiko, skriver UNRWA i pressemeldingen.

Den palestinske terrorgruppen Hamas, som styrer Gazastripen, har gravd et enormt nettverk av underjordiske tunneler på enklaven. Under Gaza-krigen i 2021 ødela det israelske forsvaret rundt 100 kilometer av disse tunnelene, som på folkemunne er kjent som «metroen» på Gaza.

Det enorme nettverket av tunneler blir brukt som skjulested for terrorister, til oppbevaring og produksjon av raketter og til andre terroraktiviteter. Flere titalls kilometer med tunneler er bygget under sivile nabolag på Gazastripen. Det er heller ikke første gang slike tunneler er oppdaget under eller i nærheten av skoler. Når Hamas tar i bruk sivile bygg i krigføring mot Israel, så blir det legitime militære mål.

Hamas bygger mye av denne infrastrukturen under tett befolkede områder for å bruke sivile som levende skjold. Fra tunnelene går det sjakter opp til kommandosenter, våpenproduksjon, våpenlager og andre militære mål bygd i sivile nabolag, slik denne illustrasjonen viser:

«Metrostystemet» har kostet Hamas flere titalls millioner kroner og tatt flere år å grave. Mange av tunnelene er gravd av barn. I 2014 skrev MIFF at 160 barn hadde dødd i forbindelse med gravingen av tunneler. Hvor mange barn som siden har dødd i byggingen av nye tunneler vites ikke.

Det er heller ikke noe hjelpeorganisasjoner, politikere eller FN virker å være interessert i. Ingen har krevd at dette undersøkes nærmere.

I tillegg til et nettverk av tunneler under byene på Gazastripen er det også tunneler under grensen til Egypt. Disse brukes blant annet til å smugle inn våpen og utstyr til å produsere raketter. Tidligere har det også vært gravd flere titalls tunneler inn på israelsk territorium, men Israel har brukt sju milliarder kroner på en underjordisk barriere for å forhindre dette. Den siste tunnelen ble oppdaget i august 2022.

I 2014 ble det også oppdaget at 20 raketter ble lagret på en FN-drevet skole, som på dette tidspunktet var stengt for sommeren.

En terrorist fra Islamsk Jihad inne i en terrortunnel på Gazastripen. (Illustrasjonsfoto: Flash90)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart