Hamas nekter fortsatt å anerkjenne Israel, vil styre etter islamsk lov og varsler tett samarbeid med Israels strategiske hovedtrussel, Iran.
Her vil vi oppsummere noen av signalene som har kommet fra Hamas etter seieren i parlamentsvalget 25. janaur.
30. januar begynte Hamas med å avvise kravene fra den internasjonale kvartetten (FN, USA, EU og Russland).
– Kvartetten burde kreve en slutt på [Israels] okkupasjon og aggresjon, og ikke krevd at offeret skal anerkjenne okkupanten og stå forsvarsløs overfor aggresjonen, sa talsmannen Sami Abu Zuhri. FNs generalsekretær Kofi Annan hadde krevd at Hamas «forplikter seg til ikke-vold, anerkjenner Israel og akseptere tidligere avtaler mellom partene». Disse grunnleggende kravene ble altså møtt med motkrav.
3. februar knyttet israelsk etterretning Hamas-aktivister til to forskjellige rakettangrep mot israelske mål fra Gaza-stripen.
Samme dag kom det en politisk erklæring fra eksil-ledelsen i Damaskus.
– Hamas er villig til å forhandle med Israel om en langvarig, men midlertidig våpenhviles [men først må Israel trekke seg fullt tilbake fra Vestbredden]. Samtidig avviser organisasjonen Israels rett til å eksistere, ble det meldt i israelske medier.
– Vi vil aldri gi legitimitet til den zionistiske staten som ble etablert på vårt land, sa Meshal til den palestinske avisen al-Hayat al-Jadida.
Israelske sikkerhetsledere advarer sterkt mot å bli lokket inn i noen midlertidig fredsavtale med Hamas.
– Hamas vil likevel utgjøre en strategisk trussel på lang sikt, understreker Shin Bet-sjef Yuval Diskin.
4. februar ble dette gjentatt av Hamas sin statsministerkandidat Ismail Haniyeh.
– Det er uaktuelt for Hamas å anerkjenne Israel, skal Haniyeh fortalt PA-formann Mahmoud Abbas i et møte.
8. februar varslet Hamas at de planlegger en «uavhengig økonomi».
– Vi vil gradvis skille vår økonomi fra den israelske når det gjelder landbruk, industri, helse og miljø, sa Hamas-leder på Gaza-stripen, Mahmoud a-Zahar.
[Hvis Hamas henter inspirasjon fra ayatollahene i Iran også på det økonomiske feltet, er ikke utsiktene så lyse. Siden den islamske revolusjonen i 1979 har inntekten per innbygger sunket til en tredel.
12. februar ble en Hamas-leder knyttet til striden om Muhammed-karikaturene. Mohammed Abu-Tir stod som nummer to på Hamas sin nasjonale valgliste under valget til det palestinske parlamentet. Han ble forhørt av israelsk politi, og pålagt et forbud mot å ta seg inn på Tempelplassen de neste 15 dagene. Abu-Tir er mistenkt for å ha oppfordret til brenning av det danske flagget under fredagsbønn, skrev Yedioth Aharonoth.
– Det første vi vil gjøre er å innføre sharia som en grunnlov, sa Abu-Tir etter at Hamas vant flertall i parlamentet.
17. februar publiserte den israelske avisen Yedioth Aharonoth et intervju med doktor Abdel Aziz Duaik. 57-åringen er valgt som ordfører for det nye palestinske parlamentet.
Den israelske journalisten stiller et hypotetisk spørsmål: Vil han ta imot en eventuell invitasjon fra ordføreren i Knesset?
Det må Duaik tenke over og drøfte med andre.
– Så må vi gjøre det som passer vår nasjon og våre interesser, svarer Duaik.
Noen har forsøkt å fremstille Duaiks utnevnelse som et tegn på moderasjon fra Hamas. Det vil han ikke akseptere.
– Til syvende og sist er vi én bevegelse som har det palestinske folks interesser for øye, svarer han.
Vil dere innføre religiøse lover?, spør journalisten.
Duaik gir et forsiktig svar, men sier de «med Allahs hjelp vil vi gå Islams vei».
– Vårt eksempel er profeten Muhammed. Det er fra han vi får vår religion som vi skal følge, sier Duaik.
– Vil Hamas kunne lede PA på tross av internasjonal motstand?
– Jeg tviler ikke på at vi vil klare oss, fordi vi stoler på Allah. Vi får vår styrke fra Allah. Allah er herskeren og allmektig. Han vil lede oss til suksess, svarer Duaik.
18. februar ble de nye palestinske parlamentsmedlemmene tatt i ed. Oppfordringer fra Abbas om å forhandle med Israel ble kontant avvist av Hamas.
– Hamas avviser forhandlinger med okkupanten under den nåværende situasjon, mens okkupasjon og aggressjon fortsetter, sa Sami Abu Zuhri.
– Vi understreker vår støtte til den (væpnede) motstandskampen, som er en naturlig rett til vårt folk, gjengav Ha’aretz.
20. februar ble politisk nestleder i Hamas, Musa Abu Marzook, intervjuet av en israelsk radiokanal. I den arabiske verden er Israel fraværende på geografikart, men Marzook fornekter ikke at Israel eksisterer. «Avtalene [som PLO har inngått] er jo ikke signert med en imaginær stat», sa han.
– Det er ikke dette som er problemet, og det er ikke dette som kreves av Hamas. Vårt problem er kravet om å anerkjenne legitimiteten til okkupasjonen – og det vil vi ikke gå med på, sier Marzook.
Hamas har tradisjonelt ansett hele Israel, pluss Gaza og Vestbredden, som «okkupert land».
Marzook utelot ikke at Hamas vil komme til å endre seg «etter realitetene».
– Men det er tre prinsipper vi ikke kan gå på kompromiss med: Vi vil styre etter sharia (islamsk lov), vi har rett til å leve i Palestina og vi har rett til å kjempe mot okkupasjonen.
Tradisjonelt har Hamas kjempet mot okkupasjonen i form av terroraksjoner mot sivile israelske mål.
– Hvorfor vil dere ikke forhandle med Israel?, spurte radiomedarbeideren Ziyad Darwish.
– Palestinerne har prøvd forhandlinger, til ingen nytte. PLO anerkjente Israel, men det var en intern sak for PLO og forplikter ikke de palestinske selvstyremyndighetene. Verden må skille mellom PLO og PA. De palestinske myndighetene trenger ikke nødvendigvis å anerkjenne Israel, svarte Marzook.
HAMAS:
– Vi vil aldri arrestere militante som angriper Israel
– Det vil aldri komme en dag når noen palestiner blir arrestert på grunn av sin politiske tilknytning eller fordi han kjemper mot okkupasjonen, sier Hamas sin påtroppende innenriksminister Said Seyam. «Hamas sier de ikke vil arrestere militante som angriper Israel», rapporterer nyhetsbyrået Reuters etter intervjuet med Seyam.
Hamas stanser ikke med det, de vil også koordinere de militante sine operasjoner.
– I fremtiden vil samtaler med de ulike gruppene dreie seg om mekanismene, omfanget og timingen [av angrep], sier Seyam til Reuters. «Retten til å forsvare vårt folk og konfrontere aggresjonen er gitt og er lovlig.»
Det internasjonale samfunnet med USA i spissen har satt terrorbekjempelse som den viktigste betingelsen for etableringen av en palestinsk stat.
Men Hamas har ikke som mål å stanse angrepene på den jødiske staten.
– Jeg ble ikke med i denne regjeringen for å gjenopplive sikkerhetssamarbeid [med Israel] og for å beskytte okkupantene og deres bosettere. Jeg kom for å forsvare vårt folk og deres krigere, for å beskytte deres trær, deres eiendommer og deres muligheter, sier Seyam.
24. mars. 2006 kl. 03.00 |
MAHMOUD ZAHAR:
– Jeg drømmer om et kart uten Israel
Den nyervervede palestinske utenriksministeren Mahmoud Zahar gjentok søndag Hamas’ ønske om å utslette Israel for å erstatte det med en islamsk stat.
Zahar «drømmer om å henge et stort verdenskart på veggen hjemme i Gaza, hvor Israel ikke er å finne», fortalte han til et kinesisk nyhetsbyrå. Samtidig kunne Zahar fortelle, at Hamas’ håp er å «ha vår egen uavhengige stat i hele det historiske Palestina», og at de ikke kommer til å forhandle med Israel.
– Israel ønsker å forhandle bare for forhandlingens skyld. Men i virkeligheten utvider de bosetningene og fortsetter å bygge separasjonsgjerdet på palestinske områder. Israel ønsker ikke fred, heller ikke har de noe fredsprosjekt. Derfor vil vi ikke lure vårt folk og fortelle dem at forhandlinger vil finne sted, argumenterer Zahar.
3. apr. 2006 kl. 02.00 |
MAHMOUD AL-ZAHAR:
– Palestina fra elven til havet
Den nye palestinske utenriksministeren Mahmoud al-Zahar (Hamas) møtte staben i utenriksdepartementet onsdag.
– Israel kan ikke anerkjennes. Vårt mål må være å etablere en palestinsk stat fra Jordan-elven til Middelhavet, skal al-Zahar ha sagt i følge palestinske mediarapporter.
5. apr. 2006 kl. 17.00 |
KHALED MASHAAL:
– Hamas vil aldri anerkjenne Israel
– Hamas vil aldri anerkjenne Israel, sa Hamas-leder i eksil, Khaled Mashaal, på en pressekonferanse i Teheran lørdag. Mashaal roste iranske myndigheter som fortsatt vil støtte de palestinske myndighetene.
– Vesten ønsker at palestinerne skal sulte, sa Mashaal.
Palestinernes statsminister, Ismail Haniyeh (Hamas), tror ikke de vestlige sanksjonene vil ta knekken på regjeringen eller det palestinske folk.
– Det palestinske folk vil ikke gi opp sin regjering samme hvor mye det koster. Vi er forberedt på å spise salt og oliver, sa han i sin tale etter fredagsbønnen.
15. apr. 2006 kl. 16.00 |