Hamas på Gaza-stripen har prøveskutt med en rakett som gikk 60 km. Det er lengre rekkevidde enn noen rakett de har skutt tidligere. Israelerne håper at den er smuglet inn i Gaza, og at prøveskytingen var en test for å se om raketten hadde «overlevd» turen fra Iran via Egypt og en tunnel. Alternativet er at den er laget i Gaza.
Raketten ble skutt ut over Middelhavet. Hamas valgte en dag med dårlig vær, og håpet tydeligvis at israelerne ikke skulle oppdage raketten. Men israelsk radar oppdaget den, selv om man ikke fikk registrert nøyaktig hvor den slo ned i havet.
Når Hamas tydeligvis ville at raketten skulle være ukjent for israelerne, var det nok fordi de ønsker å bruke den som en overraskelse.
Med en rekkevidde på 60 km kan en rakett avfyrt fra det nordlige Gaza nå utkanten av Tel Aviv. Israel må regne med at Hamas har raketter som når enda lengre.
Hindre smugling
En rekke land arbeider nå for å begrense smuglingen av våpen til Gaza. Egypt er mye mer aktiv enn før Gaza-krigen i 2008-09. Men smuglingen er en stor bransje. Smuglermarkedet sysselsetter 15.000 mennesker som bruker over 600 tunneler. Men det er jo mye annet enn våpen som smugles der.
Ny runde?
De opplysningene forsvaret gir, skal forberede den israelske befolkningen på at det kan bli nødvendig med en ny runde med militær operasjon på Gaza-stripen. Neppe noen i Israel har noe ønske om det, spesielt ikke på bakgrunn av Goldstone-rapporten og faren for at høyere offiserer ikke kan reise i utlandet. Men er det nødvendig, så gjør man det man må. [Så får heller alle Israels venner erklære boikott av de landene som behandler israelske soldater annerledes enn andre lands soldater.]
I tillegg til raketter, også noen med lang rekkevidde, har Hamas fått inn moderne panservern-raketter og gamle luftvernraketter.
Men det er nok lite sannsynlig at Hamas ønsker full krig på kort sikt. Gaza har ikke på noen måte kommet seg etter forrige runde.
Rakettforsvar
I mellomtiden forbedrer Israel sitt rakettforsvar. Høsten 2010 regner man med å kunne begynne å utplassere Iron Dome, som skal kunne stanse Katyusha- og Kassam-raketter.
Og ifølge en annen melding regner israelerne med at i løpet av et par år vil mobiltelefon-varsling være operativ: Når en fiendtlig rakett er skutt ut, vil israelske radarsystemer regne ut hvor den vil lande. Umiddelbart sendes melding til alle mobiltelefoner i det aktuelle nedslagsområdet. De som befinner seg der, har da noen sekunder til å komme seg i best mulig dekning. Dette vil gi målrettet varsling til et begrenset geografisk område, og vil redusere behovet for å utløse alarmer i større områder.
Kilde: En artikkel av Avi Issacharoff og Amos Harel på haaretz.com.