Hamas-regimet på Gaza-stripen gjør lite eller ingenting for å beskytte sin egen sivilbefolkning i den væpnede konflikten de insisterer på å fortsette med Israel. Selv om Hamas har mange underjordiske anlegg til sine egne militære styrker og politiske ledere, er det ikke bygd noen bomberom for befolkningen. Dette er ikke påstanden til Israel eller en pro-israelsk organisasjon, men opplyses blant annet av Kjetil Østnor i Norsk Folkehjelp til TV2 14. november.
Men Hamas-lederne sørger for seg selv. Det er velkjent at Hamas-ledere går i dekning under bakken når konflikten med Israel intensiveres. Under krigen i januar 2009 ble det meldt at Hamas-ledere satt i bomberom under Shifa-sykehuset på Gaza-stripen. Shifa ble bygd da Gaza var under egyptisk okkupasjon før 1967, og utstyrt med bomberom i kjelleren da Israel okkuperte området fra 1967 til 2005. Shifa-sykehuset er også kjent for å være arbeidsplassen til Mads Gilbert, når han drar til Gaza for å delta i propagandakrigen med Israel (og delta i arbeidet på sykehuset). NRK opplyste i november at en av sjefene på sykehuset er visehelseminister i Hamas-regimet.
Hvordan Iron Dome fungerer
På israelsk side gjør myndighetene en stor innsats for å beskytte egen sivilbefolkning. Det er bygd ut et velfungerende alarmsystem som gir israelerne tid til å kunne løpe til nærmeste bomberom. Hus, skoler, barnehager og andre bygg i de mest utsatte områdene er sikret, og sikringsarbeidet fortsetter for fullt. De siste årene har Israel også utviklet rakettforsvarssystem som stanser angripende raketter i luften, før de kan gjøre skade.
For å forstå betydningen av Iron Dome i den siste konflikten er det viktig å kjenne til hvordan systemet fungerer. I det systemet oppfanger at en angripende rakett er avfyrt, beregner den i løpet av sekunder hvor den kommer til å falle. Bare dersom raketten ser ut til å true sivile boligområder eller vital infrastruktur, blir avskjæringsraketter avfyrt. Beregner systemet at angripende raketter kommer til å treffe åpne områder, blir det ikke avfyrt noen avskjæringsrakett. Denne praksisen skyldes først og fremst at hver enkelt avskjæringsrakett koster noen hundre tusen kroner.
Statistikken fra det israelske forsvaret forteller at 58 raketter fra Gaza-stripen traff boliger i Israel i perioden 14. november til 21. november. I samme periode ble 423 raketter skutt ned av Iron Dome. Uten rakettforsvarssystemet forstår vi at ødeleggelsene og tapstallene på israelsk side kunne vært minst 7 ganger større.
Hamas truer egen befolkning
Omlag 10 prosent av rakettene som ble avfyrt fra Gaza slo ned i Gaza og nådde aldri Israel. Det er påvist at minst to av de sivile palestinerne som ble drept i november 2012 ble drept av rakett eller granat avfyrt av palestinske terrororganisasjoner.