Fram til juli 2013 var situasjonen i Gaza på mange måter i en slags balanse, ikke minst takket være et stort antall tunneler som ble brukt til å frakte alle slags varer som ikke kom inn på grenseovergangene fra Israel. Det gjaldt blant annet sement og andre bygningsmaterialer. Varer som kom fra og gjennom Israel, utgjorde mellom en tredel og halvparten av importen til Gaza.
Men den nye militær-regjeringen i Egypt kom etter hvert i ganske sterkt motsetningsforhold til Hamas, som styrer i Gaza. Hamas er nær beslektet med Det muslimske brorskapet, som fikk kontrollen i Egypt gjennom valg.
Da Brorskapet kom til makten, trappet Hamas ned mye av kontakten med sine tidligere allierte i Iran og Syria, fordi det da langt på vei var nok å holde seg til sine gode venner i Egypt. Men da den egyptiske hæren avsatte den islamistiske regjeringen i Egypt sommeren 2013, satt Hamas igjen ganske isolert. Iran og Syria var kommet fjernere, Egypt var nå fiendtlig, og mange vestlige land anser Hamas som en terror-organisasjon.
Sinai
En faktor som har bidradd til at regjeringen i Kairo har fått en negativ holdning til Hamas og dermed til Gaza, er kampene i Sinai. Væpnede grupper i Sinai har tilknytning til Al-Qaida, og har gjennomført en rekke væpnede angrep mot egyptiske sikkerhetsstyrker i Sinai. Volden har spredt seg til andre byer. Egypt anklager Hamas for å ha tilknytning til slike voldsgrupper. Hamas sier at deres våpen bare er rettet mot Israel, men egypterne tror visst ikke på det.
Stengte tunneler
Som straff for påstått fiendtlighet fra Hamas’ side har Egypt stengt en stor del av tunnelene som sørget for en relativt fri flyt av varer mellom Gaza og omverdenen.
Dette har hatt en ganske katastrofal innvirkning på økonomien i Gaza. Særlig bygningsbransjen er rammet hardt. Israel har begrenset sterkt hvor mye bygningsmateriale som slipper inn i Gaza fra Israel. Grunnen er at Hamas bruker sement og annet materiale til å lage utskytningsramper og tunneler som brukes ved angrep mot Israel. Nå kommer det altså lite inn gjennom tunneler også.
Mange bygninger som var påbegynt før egypterne stengte tunnelene i juli 2013, står nå halvferdige. For dem som skulle bo i disse husene, og kanskje har betalt mye penger for dem, er situasjonen ofte fortvilt.
I 3. kvartal 2013 var arbeidsledigheten i Gaza 32 %. Ved årsskiftet var den 38,5 %, ifølge tall fra det palestinske statistiske sentralbyrået.
I Gaza vokser folketallet med omkring 3 % i året. Det betyr at folketallet blir fordoblet hvert 23.-24. år. For at inntekten skal vokse individuelt, må altså totaløkonomien vokse med mer enn 3 %.
I 2011 vokste økonomien i Gaza med nesten 15 %. I 2012 vokste den med ca. 7 %. Men i slutten av 2013 var veksten falt til 3 %, slik at den altså ikke øker individuelt.
Kilde: En artikkel fra Reuters, gjengitt på ynetnews.com (Yedioth Aharonoth) 21. februar 2014.