Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jubelstorm i Gaza og debattstorm i Israel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og IDF-mannskaper. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og IDF-mannskaper. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Hamas erklærer våpenhvilen som ble inngått tirsdag kveld som en seier. I Israel kritiseres Netanyahu for å ha akseptert en avtale som mange mener ikke tar tilstrekkelig hensyn til landets sikkerhetsbehov.

Israel og Hamas inngikk tirsdag en våpenhvileavtale uten tidsbegrensning, som trådte i kraft fra klokken 19.00. Avtalen er fremforhandlet med Egypt som mellommann.

Selv om avtalen langt fra oppfyller alle Hamas’ opprinnelige krav, var Hamas raskt ute med å erklære seier etter at Israel hadde akseptert den, forteller Times of Israel.

Seierserklæringen skapte jubel i Gazas gater i kveld,

– Vi er her i dag for å erklære seier for motstanden, seier for Gaza, med Guds hjelp, og vårt folks standhaftighet og den edle motstandsbevegelsen, sa Hamas’ talsmann Sami Abu Zuhri i en pressekonferanse som ble holdt på Shifa-sykehuset i Gaza by.

 

Store spørsmål er uavklarte

Avtalen innebærer at Israel skal lette restriksjonene på import av nødhjelp og bygningsmaterialer til Gaza, og at palestinerne i Gaza skal få drive fiske ut til seks nautiske mil fra kysten i stedet for dagens grense på tre nautiske mil. Videre forhandlinger skal igangsettes i Kairo om de større kravene, som byggingen av en havn og en flyplass i Gaza, og Israels krav om avvæpning av Hamas.

Etter syv uker med krig, meldes det om 2.140 drepte palestinere i Gaza. Det israelske forsvaret har sagt at om lag halvparten var stridende, og at en mengde av de sivile tapene skyldes Hamas’ utstrakte bruk av menneskelige skjold. Etter krigen er det beregnet at Hamas sitter igjen med om lag en tredjedel av rakettlageret de hadde, som før krigen var på om lag 10.000 raketter. De har avfyrt over 4.000 av dem mot Israel, og mange rakettlagre har også blitt ødelagt i målrettede luftangrep.

På israelsk side er 70 mennesker drept. Seks av dem var sivile ofre for rakettangrep. Tusener av innbyggerne i Sør-Israel har forlatt hjemmene sine av frykt for angrepene. Israel har gjennomført om lag 5.000 målrettede luftangrep mot Gaza.

 

Misnøye både til høyre og venstre

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter sterk motstand for avgjørelsen om å akseptere våpenhvileavtalen. Avisen Ha’aretz sin diplomatiske korrespondent Barak Ravid skriver at avtalen ikke inneholder et eneste punkt som tar spesifikke hensyn til Israels sikkerhetsbehov, og at Netanyahu må ha ønsket våpenhvile nesten for enhver pris.

Både på venstresiden og høyresiden i politikken murret misnøyen tirsdag kveld, skriver Jerusalem Post. Halve regjeringen og mange av koalisjonspartienes Knesset-medlemmer er kritiske til våpenhvileavtalen, ifølge avisen.

– Enhver avtale som ikke inkluderer at rakettrusselen mot Israels innbyggere elimineres og at Gaza-stripen demilitariseres er mindre enn halvveis til det som er nødvendig. I realiteten vil forsvaret bare måtte forberede seg på neste runde, sa bolig- og bygningsminister Uri Ariel.

Mange ga uttrykk for lignende oppfatninger.

På opposisjonens side uttalte Meretz-leder Zehava Gal-On at våpenhvilen både kommer for sent, og viser at hele militæroperasjonen har vært en strategisk feil fra Netanyahus side.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart