Torsdag 15. desember ble tunisieren Mohammed Al-Zoari, en luftfartsforsker og ingeniør, skutt og drept på kloss hold. Al-Zoari satt i en bil utenfor sitt hus i den tunisiske kystbyen Sfax. Etter at flere arabiske medier først meldte om saken, kom de første meldingene om saken i israelske medier fredag kveld.
En høytstående kilde i påtalemyndighetene i Sfax, Murad a-Turki, opplyser at tunisisk politi gjorde funn av to pistoler, lyddempere og fire biler som de mener skal ha blitt brukt til å utføre drapet.
– Tidlig etterforskning peker mot spor i utlandet, sier han.
– Ingen bevis for at Israel står bak drapet
Da Murad a-Turki uttalte seg lørdag, sa han at det foreløpig ikke er noen bevis som knytter Israel til drapet. Han sa at åtte mistenkte sitter i varetekt. Blant disse var flere tunisiske statsborgere. Ha’aretz på sin side meldte samme dag at fire personer er arrestert.
En av dem som sitter i varetekt skal angivelig være en tunisisk journalist fra Ungarn. To andre mistenkte, en av disse en belgier av marokkansk opprinnelse, er etterlyst, meldte Times of Israel lørdag kveld.
Lover hevn
Tidlig lørdag bekreftet en tjenestemenn fra Hamas at 59-år gamle Zoari var en sentral skikkelse innenfor terrorgruppens våpenproduksjon, og kalte Zoari for en pioner innen utviklingen av terrororganisasjonens ubemannede droner.
Hamas opplyste at Zoari har vært medlem av den militære fløyen de siste ti årene. De har trykket banner av Zoari sammen med en ubemannet drone. Banneret bar logoen til Hamas’ militære fløy og henviste til Zoari som en kommandør.
Terrororganisasjonen anklaget sent lørdag kveld Israel for drapet på Al-Zoari. Hamas lover hevn.
Hamas publiserte følgende uttalelse på sin hjemmeside, ifølge en oversettelse gjengitt av Reuters:
«Qassam-brigaden sørger over martyren av Palestina, martyren for den arabiske og muslimske nasjonen, Qassam-leder, ingeniør og pilot Mohammad Zawari (Zoari), som torsdag ble myrdet av lumske sionistiske hender i Sfax. (…) Fienden må vite blodet til lederen Zawari (Zoari) ikke er spilt forgjeves,” fortsatte uttalelsen.
Skal også ha jobbet for Hezbollah
Den libanesiske avisen Al-Akhbar, som identifiserer seg med Libanons shia-muslimske terrorgruppe Hizbollah, rapporterte lørdag at Zoari jobbet for den militære fløyen av Hamas siden 1990-tallet, og deretter med Hizbollah. Det skriver Ha’aretz som lørdag kveld fremla nye detaljer omkring drapet.
Kilder i Hizbollah og Hamas’ militære fløy fortalte den libanesiske dagsavisen at Zoari var under oppsyn av tunisiske myndigheter.
Ifølge den libanesiske avisen skal Zoari ha jobbet for Iz al-Din al-Qassams luftfartsavdeling. Han var ansvarlig for utvikling og produksjon av små droner, og skal ha drevet rekruttering av medlemmer i Hamas’ militære fløy. Ifølge en annen rapport fra Al Jazeera, var Zoari de siste årene en av lederne i Hamas’ droneprogram.
Zoari sies å ha gjort lignende arbeid for Hizbollah i Libanon og Syria, og skal ha bodd i Damaskus fram til 2013. Da han dro tilbake til Tunisia, opprettholdt han sin kontakt med Hizbollah og Hamas’ militære fløy, og skal ha hatt flere reiser bak seg til Libanon og Tyrkia.
En medarbeider av Zoari, Karim Abed a-Salam, fortalte til Tunisias TV-kanal Channel 9 at Zoari hadde besøkt Gazastripen flere ganger de seneste årene. Zoari skal ha kommet seg inn på stripen gjennom tunneler som går under Gaza-Egypt grensen.
a-Salam sa at Zoari fungerte som et bindeledd mellom Hamas og de iranske og syriske myndighetene. Det er foreløpig uklart om det er noen sannhet i disse påstandene, skrev Times of Israel lørdag kveld.
Hevder Mossad står bak
Tunisiske aviser var fredag raskt ute med å koble Mossad inn i drapet på Zoari. Ifølge den israelske TV-kanalen Kanal 10 sa en erfaren tunisisk journalist at Mossad den siste tiden angivelig skal ha spanet på Zoari, og at de var ansvarlig for drapet.
Avisen Al-Akhbar skal også eksplisitt ha uttalt at Mossad sto bak drapet. Den la til at Zoari ble drept etter å ha returnert til Tunisia, etter å ha reist til Libanon og Tyrkia nylig.
Rapporten sa at den israelske etterretningstjenesten kan ha hatt bånd til en kvinne som kontaktet Zoari for et intervju med ham. Hun hevdet å utgi seg for å være en tunisisk journalist med bosted i Ungarn. Kvinnen skal ha forsvunnet dagen før drapet, mens Times of Israel melder at kvinnen ble arrestert på den tunisiske hovedstadens flyplass fredag kveld.
Den libanesiske avisen skrev også at drapet på Zoari hadde likhetstrekk med attentatet i Beirut av Hizbollahs topp-innovatør Hassan al-Laqis i 2013. Også den gang var arabiske medier raskt ute med å gi Mossad skylden.
På den annen side ble det etter torsdagens drap gjort funn av attentatvåpen, noe Al-Akhbar påpeker er uvanlig for Mossad-operasjoner.
Ifølge rapporter fra fredag, ble Zoari truffet av seks kuler, inkludert tre skudd i hodet. Drapsmannen som rømte fra åstedet antas å være profesjonell.
Tunisiske myndigheter, skal ifølge en rapport, kommet med indikasjoner som tilsier at de ikke ser på drapet som en terrorhandling, og at den terrorpreventive avdelingen ikke kommer til å drive videre etterforskning av saken.
Israel har hittil ikke kommet med noen offisiell uttalelse om drapssaken.