Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Hamas sin brutale strategi: Ønsker palestinske dødsfall

Hamas-leder Yahya Sinwar viser seg offentlig under en markering i Gaza 24. mai 2021. (Foto: Flash90)
Yahya Sinwar mener døde palestinere tjener Hamas sin sak bedre enn en våpenhvile med Israel. Han kaller dødsfallene «et nødvendig offer».

Sjefen for Hamas på Gazastripen, Yahya Sinwar, insisterer på at sivile dødsfall er et nødvendig offer som vil føre til «frigjøringen av Palestina». Det viser at Hamas med vilje har ofret sitt eget folk i løpet av åtte måneder med krig.

Det er avisen The Wall Street Journal som skriver dette. De har fått tilgang til flere titalls meldinger som Sinwar har sendt til støttespillere og forhandlere, som viser at Hamas-sjefen ikke under noen omstendigheter har vært interessert i en våpenhvile med Israel.

Det er fordi Sinwar mener at sivile dødsfall på Gazastripen er bedre for Hamas sin sak enn våpenhvile med Israel. Jo flere sivile som mister livet, jo større blir det internasjonale presset på Israel, kommer det frem i meldingene fra Sinwar.

Hamas hevder at over 37.000 palestinere har mistet livet siden krigen brøt ut etter Hamas sitt angrep på Israel 7. oktober, men dette tallet er ikke verifisert og inkluderer både stridende og sivile. Stadig flere tviler på tallene fra Hamas og nylig halverte FN antallet drepte kvinner og barn fra sin oversikt.

Over 10.000 av dødsfallene er heller ikke registrert på noen av de Hamas-drevne sykehusene, men skal kun være basert på «medierapporter».

Likevel har de påståtte tallene ført til økt anti-israelsk stemning verden over og mer støtte til en palestinsk stat. Derfor mener Sinwar at flere sivile dødsfall på Gazastripen vil tjene terrorgruppen bedre enn en våpenhvile med Israel.

I en melding som Sinwar sendte til Hamas-lederskapet i Qatar skrev han at de sivile dødsfallene «er et nødvendig offer» og sammenlignet det med krigen i Algerie, hvor så mange som 1,5 millioner mennesker kan ha blitt drept.

Men Sinwar mangler ikke bare empati i forhold til sin egen sivilbefolkning. Da tre av sønnene og fire av barnebarna til Hamas sin politiske leder Ismail Haniyeh ble drept i et israelsk luftangrep, skrev Sinwar at deres dødsfall «pumper liv inn i nasjonens årer, som får den til å reise seg i all sin ære».

Offentlig har Hamas sin politiske ledelse gått ut og sagt at de er interessert i en våpenhvile, men for Sinwar har dette aldri vært ønskelig. Også nå pågår det forhandlinger om en ny våpenhvile, men Sinwar sier Hamas aldri vil gå med på å legge ned våpnene som en del av noen avtale.

Til tross for lidelsene krigen på Gazastripen har ført til, så mener Israel at de har gjort enestående tiltak for å redusere sivile dødsfall. De viser til at antallet drepte sivile er lavt i forhold til stridende, selv ifølge tallene fra Hamas.

Dette får også støtte fra militære analytikere som John Spencer, en av verdens fremste eksperter på urban krigføring, som mener Israel i løpet av krigen har gjort mer for å unngå sivile dødsfall enn noe annet land i historien.

Han sier også at det ikke finnes noen bevis for at Israel har gjort sivile palestinere til mål under den åtte måneder lange krigen mot Hamas.

Israel sier at minst 15.000 av de drepte på Gaza har vært terrorister fra Hamas, Islamsk Jihad og andre terrorgrupper. I tillegg ble over 1000 terrorister drept inne i Israel under kampene som pågikk 7. oktober og i dagene etterpå.

Israel anklager også Hamas for å bruke sin egen sivilbefolkningen som levende skjold og at de kriger fra sykehus og andre beskyttede områder. Det gjør de for å utnytte områder som egentlig skal være beskyttet. Om de skulle bli angrepet så vil det igjen ramme Israels internasjonale status, er Hamas sin strategi.

Krigen har ført til store lidelser for sivile palestinere. Her har mange søkt tilflukt i en teltleir utenfor Rafah, ikke langt fra grensen mot Egypt den 8. mars 2024. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart