Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Da Begin tok Carter i skole om bosetninger

Israels statsminister Menachem Begin og USAs president Jimmy Carter. (Foto: GPO)
- Hvordan kan du forvente at en jødisk statsminister i en jødisk stat nekter jøder å slå seg ned i Shiloh, Betel eller Betlehem?

Et kapittel i boken Israeli Settlements, Land Politics Beyond the Geneva Convention tar for seg hvordan skiftende amerikanske presidenter har forholdt seg til israelske bosetninger på Vestbredden og Gaza-stripen (frem til 2005).

Både Johnson- og Nixon-administrasjonen uttalte seg negativt til israelske bosetningsplaner på Vestbredden. Carter-administrasjonen var visstnok den første som erklærte bosetningene for «ulovlige».

Forfatter Martin Blecher gjengir en historie fra Israels statsminister Menachem Begins første møte med president Jimmy Carter:

Begin: «President, her i USA er det elleve steder som heter Hebron, fem som heter Shiloh, fire som heter Betel og seks som heter Betlehem.»

Carter: «Ja, det er det. Innenfor 32 kilometers radius av mitt hus er det både et Betel og et Shiloh.»

Begin: «Kan jeg få lov til å besøke dem en gang?»

Carter: «Selvfølgelig. Med glede! Det er tre baptistkirker der.»

Begin: «Hvis det er slik, skal jeg ta med meg vår sjefsrabbiner for å beskytte meg.» [Latter]

Begin: «La meg stille deg et hypotetisk spørsmål. Tenk deg at guvernørene i statene til disse Hebronene, Shilohene, Betelene og Betlehemene erklærte at alle innbyggere i USA kunne bosette seg i dem – alle bortsett fra jøder. Det vil bli bestemt at det er forbudt for jøder å bygge hjem i de ulike byene som heter Shiloh, Hebron, Betel og Betlehem i Amerika. Kjære deg! Alle kan bosette seg i hvilken av disse stedene de vil, bortsett fra Bokens folk. Da ville gode kvinner og menn på et hvert sted rope fra takene: ‘Det er en skandale! Diskriminering! Rasisme!’ Stemmer ikke det? Så hvordan kan du forvente at jeg, en jødisk statsminister i en jødisk stat som leder en regjering med femten jøder, alle fri menn – hvordan kan du forvente at jeg skal forby mine jødiske landsmenn fra å kjøpe seg et landstykke og bygge et hjem i det originale Shiloh, i det originale Betel, i det originale Betlehem og i det originale Hebron, fra hvor våre jødiske forfedre opprinnelig kom fra? Ville ikke det vært en skandale?»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart