Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sjeldent funn i Judeaørkenen forteller historien om det jødiske opprøret mot romerne

Ved en hule i Judea-ørkenen har israelske arkeologer funnet en sjelden sølvmynt fra jødenes første opprør mot romerne for 2000 år siden. (Foto: Dennis Jarvis, 6. juni 2017, flickr)
Innskrevet på en sjelden mynt fra jødenes første opprør mot romerne, står det på hebraisk: - Hellige Jerusalem.

MIFF har skrevet mange artikler om det jødiske folks tilknytning til landet deres – Israel.

Se MIFFs tidslinje over historien til det jødiske folket og Israel her.

Gang på gang har arkeologiske funn vist at det alltid har bodd jøder i landet.

Arkologer har nå gjort et sjeldent funn i Judeas ørken – en 2000 år gammel halvsekel i sølv med den hebraiske inskripsjonen «Hellig Jerusalem» er funnet, sier Israel Antiquities Authority (IAA) – skriver Jewish News Syndicate ( JNS).

Den sjeldne mynten er datert til år 66/67 – under det første jødiske opprøret mot romerne. Mynten ble oppdaget ved inngangen til en hule like ved Ein Gedi. Funnet var en del av en huleundersøkelse, nå på sitt sjette år, som IAA forvalter i samarbeid med Israels departement for kulturarv og en arkeologisk ansatt i Israels sivile administrasjon.

Under IAAs undersøkelse av området nådde de en del av steinen, som ligger langs en av bekkene i Ein Gedi-området, hvor de oppdaget mynten som stakk opp av bakken ved inngangen til en av steinhulene.

Yaniv David Levy, som er forsker i IAAs myntavdeling, sier: – På mynten, som er fra det første året av det jødiske opprøret, er det en inskripsjon skrevet på uvokalisert hebraisk. Det kan være bevis på prosessen med å formulere inskripsjoner… i de senere årene av opprøret ble inskripsjonen ‘Hellig Jerusalem’ skrevet på vokalisert hebraisk.

Levy legger til at det er tre granatepler i midten av mynten: – Et kjent symbol på israelske pund – Israelske pund ble brukt i Israel frem til 1980.

På den andre siden av mynten er en pokal og over den er det innskrevet den hebraiske bokstaven alef (den første bokstaven i det hebraiske alfabetet) – bokstaven alef indikerer det første året for opprøret. I tillegg har mynten påskriften Hatzi Shekel [halv shekel] som er verdien av mynten.

Pokalen var et typisk symbol på myntene som ble brukt av jødene i slutten av det andre tempelperioden. Myntene ble preget med sekel- og halvsekelverdiene under jødenes første opprør mot romerne i Israel fra år 66 til år 70. Opprøret endte med at jødenes andre tempel i Jerusalem ble ødelagt.

Jødene skrev inn myntene sine i samsvar med det bibelske påbudet om ikke å avbilde personer. Derfor ble det brukt symboler hentet fra planteverdenen og motiver inspirert av religiøse gjenstander.

Som en trass mot romerne preget de jødiske opprørerne sine egne sølv- og bronsemynter, gravert med jødiske motiver og symboler. Det antas at myntene ble preget i Jerusalem, og muligens også i tempelkomplekset. De jødiske opprørerne brukte det eldgamle hebraiske skriftet som ofte hadde vært brukt hundrevis av år tidligere under det første tempelperioden, i stedet for det greske som ble brukt under det andre tempelet.

Levy forklarer: – Mynter fra det første året av opprøret, som den vi nettopp fant i Judeas ørken, er sjeldne. Under det andre tempelet betalte pilegrimer en skatt på en halv sekel til templet. Den aksepterte valutaen som ble brukt til å betale skatten i nesten 2000 år var den tyriske shekelen. Som nevnt, da opprøret brøt ut, utstedte opprørerne erstatningsmynter påskrevet ‘Israel Shekel’, ‘Half Shekel’ og ‘Quarter Shekel.’ Det ser ut til at tilbedelsen av tempelet fortsatte selv under opprøret, og myntene ble også brukt. av opprørerne for det formålet.

Amir Ganor, som er direktør for IAAs avdeling som jobber for å forhindre tyveri, sier: – Å finne en halvsekel sølvmynt fra første år i et organisert arkeologisk prosjekt skjer bare sjelden i Israel – spesielt i Judeas ørken.

Ganor understreker at det sjeldne arkeologiske funnet viser hvor viktig det er å undersøke hele Judea-ørkenen «systematisk og profesjonelt,» og legger til at: «Hver … gjenstand som oppdages i etterforskningen gir oss mer informasjon om historien til vårt folk og vårt land .»

Hvis etterforskningen ikke hadde blitt gjennomført, kunne mynten havnet i hendene på arkeologityver og havnet på det svarte markedet.

I løpet av seks år har IAA dokumentert over 800 grotter og oppdaget tusenvis av verdifulle og viktige funn.

Kulturarvminister Rabbi Amihai Eliyahu uttaler at: – Den spennende oppdagelsen er nok et bevis på de dype og udiskutable båndene mellom det jødiske folket, Jerusalem og Israels land.

IAA-direktør Eli Escusido konkluderer: – Mynten er et direkte og rørende bevis på det jødiske opprøret mot romerne – en turbulent periode i vårt folks historie for 2000 år siden, da ekstremisme og splid splittet folket og førte til ødeleggelse. Vi har kommet tilbake hit etter 2000 år med lengsel og byen Jerusalem er igjen vår hovedstad, men det er ikke noe nytt under solen – stridighetene er ikke over. Å finne denne mynten minner oss om fortiden vår og hvorfor vi må strebe etter enhet.

Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart