Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fire romerske sverd i nesten perfekt stand funnet godt skjult i en grotte

De 1900 år gamle romerske sverdene står nå utstilt hos Israels arkeologiske institutt i Jerusalem. (Foto: Flash90)
Sverdene ble trolig gjemt av jødiske opprørere for 1900 år siden. - Dette er et ekstremt sjeldent funn.

Israelske arkeologer har gjort en utrolig oppdagelse av fire 1900 år gamle romerske sverd i en hule i Judeaørkenen. Ekspertene tror at sverdene ble stjålet av jødiske opprørere under Bar Kochba-opprøret og har siden ligget gjemt i en smal sprekk i grotten, skriver Times of Israel.

– Vi snakker om et ekstremt sjeldent funn. Vi har aldri gjort et slikt funn i Israel tidligere, forklarer Eitan Klein i Israel Antiquities Authority.

De fire sverdene var skjøvet inn i en small sprekke i en grotte nær nasjonalparken Eid Gedi ved Dødehavet. Grotten var godt kjent for arkeologer fra før, siden den inneholder en dryppstein med gammel hebraisk skrift som trolig er fra perioden med det første tempelet.

Det var mens geologer var i grotten for å undersøke dryppsteinen at et av sverdene ble oppdaget. Funnet ble varslet til israelske myndigheter, som sendte et team for å gjøre en større undersøkelse av grotten.

I forbindelse med undersøkelsen ble de resterende sverdene funnet. Tre av sverdene hadde fortsatt bladet inne i sliren. Det ble også gjort andre arkeologiske funn i forbindelse med oppdagelsen av de fire sverdene.

Arkeologer i grotten hvor de fire sverdene ble funnet. I bakgrunnen ser man Dødehavet. (Foto: IAA)

Det tørre klimaet i Judeaørkenen og ved Dødehavet hjelper til å bevare skjøre gjenstander som ellers ville gått tapt med tidens tann.

Tre av sverdene som ble funnet i grotten var romerske spatha-sverd, som har et blad som er 60 til 65 centimer langt. Det fjerde våpenet var noe kortere med et 45 centimeter langt blad. Sverdene tilhørte trolig romerske soldater og ble stjålet av jødiske opprørere som gjemte dem i grotten til senere bruk, eller for å unngå å bli tatt med dem.

– Sverdene er så godt bevart at det ser ut som de kan plukkes opp og brukes akkurat nå, til og med 2000 år etter at de ble smidd, sier geolog Boaz Langford fra Hebrew University.

Bar Kochba-opprøret var et jødisk opprør mot det romerske styret i Judea ledet av Simon Bar Kochba fra år 132 til 135 etter vår tidsregning. Arkeologene tror at sverdene ble gjemt i grotten i løpet av denne tidsperioden, da det var farlig for jøder å bli tatt med romerske våpen.

Det er gjort flere funn fra denne tidsperioden i det samme området.

De siste årene har Israel hatt en gjennomgang av over 800 grotter i Judeaørkenen for å forhindre plyndring av historiske gjenstander.

Den store undersøkelsen av grottene i Judeaørkenen startet i 2017 og har hjulpet arkeologer med å oppdage minst 20 nye grotter som tidligere har vært ukjent. I 2021 kunngjorde arkeologer at en av disse grottene inneholdt fragmenter av en Dødehavsrull, rundt 60 år etter at de siste delene av Dødehavsrullene ble oppdaget ved Wadi Qumran.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart