Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel på jakt etter nye venner

Lucas Papandreou (t.h.), tidligere statsminister i Hellas, er bare én av statslederne Israel har knyttet stadig tettere bånd med de siste årene. Til venstre står Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Statsministerens kontor i Hellas.
Et stadig mer uvennlig Midtøsten gjør at Israel må lete etter alliansepartnere andre steder.

Valget i Egypt ser foreløpig ut til å føre til et brakvalg for de islamistiske kreftene i landet, da særlig Det muslimske brorskaps parti «Partiet for frihet og rettferdighet». I Tunisia er det planer om å nedfelle i  grunnloven at normalisering med Israel er ulovlig. Den arabiske våren har ikke vært uten negative konsekvenser for Jerusalem.

Med Mubarak-regimet borte, et aggressivt Iran, og med et stadig dårligere forhold til Tyrkia er Israel i ferd med å bli fullstendig isolert i Midtøsten. Heller ikke forholdet til Jordan har vært så varmt som det tidligere var, i årene like etter at Yitzhak Rabin sikret en fredsavtale med nabolandet i 1994.

Sørøst-Europa allierer seg
Derfor har Jerusalem sett seg nødt til å skaffe seg nye alliansepartnere, både militært, politisk og handelsmessig, opplyser Jerusalem Post.

Det forbedrede forholdet til Hellas’ tidligere statsminister George Papandreou de siste to årene har vært startskuddet for en diplomatisk sjarmoffensiv fra israelernes side. På grunn av at Israel ikke lenger får gjennomføre militære flyøvelser i tyrkisk luftrom, har Netanyahu-regjeringen signert en liknende avtale med Romania. Felles gassinteresser i Middelhavet og deres felles fiende – Tyrkia – har også gjort at Kypros og Israel knytter stadig sterkere bånd. Bulgaria er et annet land som Israel har tettere kontakt med enn før.

Når sant skal sies har ingen av disse landene et særlig godt forhold til Tyrkia. En kollaps av det diplomatiske forholdet mellom Jerusalem og Ankara passer dem derfor perfekt, siden de ser en mulighet til å lære av og handle med Israel.

Et annet europeisk land som må nevnes er det muslimske landet Albania. Statsminister Sali Berisha har allerede vært på fem statsbesøk i Israel.

Tar opp kampen for Afrika
Afrika har vært et kontinent hvor islamistene har fått operere ganske fritt i mange årtier, i forsøket på å omvende kontinentet og radikalisere dem som allerede er muslimer. Israel har derfor styrket båndene ytterligere til sentrale alliansepartnere på kontinentet, samt skaffet seg nye. I mange tiår har Jerusalem hatt god kontakt med både Kenya, Uganda, Tanzania, Nigeria og Etiopia. Blant de nye landene på listen over allierte finner vi den kristne «spedbarnsstaten» Sør-Sudan. Sammen har de alle et ønske om å forhindre at islamismen sprer seg også til deres land. De ønsker å forhindre terror og øke sikkerhets- og handelssamarbeidet med Israel.

Gir ikke opp Egypt
Men den diplomatiske situasjonen i Midtøsten skal ikke være helt svart. Statsminister Benjamin Netanyahu har forsiktig hintet om kontakt med arabiske nasjoner, som ekspertene tror er land ved Den persiske gulf. Ryktene har allerede versert i mange år om at det mektige, styrtrike og konservative Saudi Arabia har hemmelig diplomatisk og etterretningsmessig kontakt med Israel, for å  bekjempe islamismen og Iran.

Ifølge en diplomatisk kilde til Jerusalem Post har heller ikke regjeringen gitt opp Egypt, selv om islamistene ser ut til å få så mye som 65 prosent av stemmene.

– Det er godt mulig at vi beveger oss inn i en periode i vårt forhold der vi ikke vil ha den samme intimiteten. Men forhåpentligvis vil de samme fundamentale interessene til begge parter seire. Israel og Egypt kjempet mot hverandre i krig i 1948, 1956, 1967 og 1973. Tusenvis av mennesker ble drept. Er det virkelig det de ønsker å vende tilbake til? Er det dette de foreslår? spør den israelske kilden retorisk.

Dessuten, sier kilden, har ikke grunnloven blitt skrevet og ingen president er valgt. Av den grunn er det god grunn til å fortsatt ha håp om at fredsavtalen med Egypt holder.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart