Qaradawi, en av de mest innflytelsesrike religiøse lederne for islam i global sammenheng, oppmuntret fredag palestinerne på Gaza-stripen til å fortsette motstandskampen mot Israel.
– Jeg råder alle på Gaza-stripen til å være tålmodige og fortsette å bygge sitt land, og fortsette motstandskampen, sa sjeiken under fredagsbønnen i al-Omari moskéen.
– Vi vil ikke gi opp motstandskampen, og vi vil ikke gi opp våre våpen, la han til, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma’an.
Den 87 år gamle teologen avslørte ikke bare sitt forhold til væpnet kamp, men også sine historiekunnskaper. «Palestina var aldri jødisk,» sa han. Qaradawi lot seg også friste til å spå om framtiden, da han erklærte: «Palestina er arabisk og muslimsk og vil forbli arabisk og muslimsk, og islam vil seire.»
– Vi vil ikke gi opp våre rettigheter, vi vil ikke gi opp en tomme av Palestina og vil ikke tillate at noen avgir et sandkorn av palestinsk land, sa han. «Vårt ønske må være å fortsette jihad til døden,» skal Qaradawi ha sagt torsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
I april boikottet Qaradawi en interreligiøs konferanse i Doha fordi jøder var invitert til konferansen, skriver Ma’an.
Fatah fordømmer besøket
De Fatah-kontrollerte myndighetene i Ramallah (PA) er svært lite begeistret for Qaradawis besøk hos Hamas. Ismail Haniyeh som er statsminister i Hamas-myndighetene ga teologen et palestinsk pass under besøket. PA har reagert med å erklære passet «falskt» og ber land de har diplomatisk forbindelse med å konfiskere passet.
– Hvert besøk med politisk betydning som gir legitimitet til Hamas-styret på Gaza-stripen er skadelig for det palestinske folk og deres interesser, sier PA-minister Mahmoud al-Habbash til Ma’an.
“En varm person”
Under striden om Muhammed-karikaturene i 2006 dro en delegasjon fra Norge, med Oslos domprost Olav Dag Hauge i spissen, på besøk til Qaradawi i Qatar.
Aftenposten spurte den gang Hauge om han tok opp med Qaradawi den islamske teologens mange utsagn om at det er tillatelig å drepe sivile jøder?
– Jeg har ikke lest disse uttalelsene, og jeg syntes ikke det var tid for å ta det opp. Generelt vil jeg si at Qaradawi fremsto som en varm person som ga uttrykk for at han ønsket fred, svarte domprosten i Oslo. Senest for toår siden, tok Hauge til orde for å få Qaradawi til Norge. Det er liten tvil om at han her ville funnet likesinnede.
Les mer om Qaradawi her.