Søk
Den iranske revolusjonen er i gang (Foto: beforetherevolution.net)
Den iranske revolusjonen er i gang (Foto: beforetherevolution.net)

Historien om et annerledes Iran

Teheran på 60- og 70-tallet var mange israeleres paradis. Regissør Dan Shadur, som var en liten gutt i Iran på denne tiden, tar verden med tilbake til et annerledes Iran i dokumentaren "Before the Revolution".

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Iran før den iranske revolusjonen i 1979 var et ganske annerledes land. Historien fortelles i filmen som har premiere i Israel i dag.

Maleri av Irans tidligere shah Mohammad Reza Pahlavi. (Foto: Wikimedia Commons)
Maleri av Irans tidligere shah Mohammad Reza Pahlavi. (Foto: Wikimedia Commons)

Shah Mohammad Reza Pahlavi inntok et annerledes forhold til Israel og israelere enn dagens ayatollah-herskere. Han var den første statslederen i Midtøsten som anerkjente Israel som en stat og hadde under overflaten et svært tett samarbeid. Og israelere strømmet til landet hans, for å være med å bygge det opp mot god betaling. De levde i sus og dus, med den største respekt fra landets øverste leder.

Så kom revolusjonen. Venstreorienterte og islamister ønsket å styrke Pahlavi-dynastiet, som var støttet av både USA, Storbritannia og Israel. Det er fortsatt dagens tre erkefiender for islamistregimet. Israelerne fikk under revolusjonen skylden for de økonomiske forskjellene i landet. I 1977 startet demonstrasjonene. I utgangen av 1978 begynte befolkningen å streike og paralysere landet og shahen rømte for sitt liv. Populariteten vokste for den eksildømte Ayatollah Ruhollah Khomeini, som i januar 1979 returnerte for å fylle tomrommet etter Pahlavi.

Avdøde ayatollah Ruhollah Khomeini, 1902-1989 (Foto: Wikimedia Commons)
Avdøde ayatollah Ruhollah Khomeini, 1902-1989 (Foto: Wikimedia Commons)

Resten er historie. Iranerne ønsket seg bedre levekår, frihet og håp. Men i stedet for bedre levekår, fikk de fortsatt fattigdom. I stedet for frihet fikk de lenker. I stedet for håp, fikk de knuste drømmer og et av de strengeste prestedømmene i verden.

Paradiset Iran
Historien om israelerne som bodde i Iran under shahen, er med dagens briller en surrealistisk fortelling. Det er en fortelling som nå har blitt film. «Before the Revolution» (2013) av Dan Shadur, som selv var barn i Iran, gir et blikk på innsiden av det ubegripelige livet de levde. For de fleste av israelerne som var en periode i Iran, mener det var den beste tiden i deres liv. Et paradis. Nå forteller de sine historier og om refleksjonene de har gjort seg i ettertid.

Filmplakaten til "Before the Revolution" (Foto: beforetherevolution.net)

Ofer Nimrodi, en nåværende forretningsmann som bodde mange år i Iran, forklarer i filmen.

– Jeg ble født i Iran, men ikke fordi foreldrene mine var persere. Jeg ble født i Iran fordi min far var på et oppdrag for Mossad. På et tidspunkt ble ikke-offisielle diplomatiske kanaler opprettet mellom shahen, Iran og staten Israel. Min far ble utnevnt til militærattaché i Teheran. Han gjorde at Israel og Iran ble to gode venner, sier han.

– Det betydde at Iran forsynte Israel med olje og Israel forsynte Iran med alt som Iran trengte. Israelere bygget de største demningene i landet. Vi tok for oss vannsystemene deres. Israelske kibbutzer utviklet iransk landbruk. Vi bygget landet deres, sier Nimrodi.

Den økonomiske situasjonen til israelerne i Iran var så god, mimrer flere av de som intervjues, at de fleste hadde sin egen hushjelp og kunne kjøpe seg boliger uten lån når de vendte tilbake til Israel.

Beundret Israel
– Shahen beundret Israel, i all hovedsak på grunn av deres militære suksesser. Etter Seksdagerskrigen, da IDF vant over sju arabiske armeer på seks dager, forstod han at Israel er kortet han må ha på hånden, forteller Nimrodi.

En beundring ble altså til en gjensidig «byttehandel». Israel fikk olje, Iran fikk ekspertise tilbake. Begge land hadde dessuten samme hovedfiende, nemlig araberne, og var omtrent like desperate etter å skaffe seg vennestater i regionen. Var dette, som det heter på engelsk, «a match made in heaven«?

Det kunne i det minste virke sånn en stund. Israel solgte masse våpen og klarte slik å hjelp seg selv ut av en tung økonomisk periode. Mossad og den daværende iranske etterretningstjenesten SAVAK, som mange av intervjuobjektene mener Israel var med å bygge opp, samarbeidet tett. Tilsynelatende hadde et demokratisk land og en diktaturstat funnet oppskriften til et evig vennskap.

Måtte flykte landet
Men sommeren 1978 begynner israelerne så smått og innse at noe var i ferd med å skje. Studenter demonstrerte i gatene for frihet. Stridsvogner rullet inn i de fattige delene av Teheran. De fikk også stadig flere bekymringsbrev hjemmefra, med bønner om at de må vende hjem. Så dukker Ayatollah Khomeini for alvor opp på banen:

– Hans tilnærming var: Amerikanerne utnytter landet vårt, bringer inn deres underlegne kultur. Og Israel, selvsagt, representerer amerikansk imperialisme og kolonialisme i Iran. «Utledningene kommer og utnytter dere». Hvis du spurte en perser [på dette tidspunktet] om hvorfor det ikke var noen frihet i Iran, ville de svart «fordi Vesten støtter diktatoren», sier professor David Menashri, som har studert ved Universitetet i Teheran.

– En kan ikke forstå den islamske revolusjonen, kun fra et religiøst-ideologisk perspektiv. Befolkningen ønsket å oppnå to store mål: Sosial og politisk rettferdighet. […] De lengtet ikke etter å returnere til islam. De lengtet etter å få det de fortjente, legger han til.

«Bieffekten» av den iranske befolkningens hunger etter rettferdighet, godt hjulpet av Khomeinis anti-vestlige retorikk, blir at både shah Pahlavi og hans israelske venner må rømme landet. De siste israelerne kom seg ikke ut, før de fikk hjelp av amerikanerne.

Det israelske paradiset, ble Israels fiende. Det nye Iran ble virkelig et annerledes Iran. Men ikke det Iran de frihetstørste innbyggerne ønsket seg.

Se traileren her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6x-Kyi99rL4[/youtube]

Miff.no har fått tillatelse av Heymann Brothers Films til å se og anmelde filmen, som har premiere i Israel 7. september 2013.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart