I 2010 utga forskerne Scheherazade S. Rehman og Hossein Askari en artikkel i Global Economy Journal hvor de rangerer ulike lands forhold til det de mener er sentrale islamske verdier for økonomisk liv. Hele 113 målbare variabler inngår i rankingen.
NRK omtalte målingen 3. juni. Norge kom på 9. plass. Fra Askari får MIFF opplyst at en ny rangering vil bli offentliggjort i løpet av sommeren.
Men hva med Israel?
Israel oppfyller islamske verdier for økonomisk liv omtrent like bra som Tyskland, og litt bedre enn Spania og Portugal. Israel ligger på 27. plass i verden.
Hva så med muslimske land?
Malaysia gjør det best, de kommer på 33. plass. Kuwait følger på 42. plass.
Hva med Israels nærmeste naboland?
- Jordan 74. plass
- Libanon 87. plass
- Egypt 129. plass
- Syria 168. plass
Dette er altså tall fra før den såkalte arabiske våren.
Forskerne mener islam har prinsipper og verdier for økonomisk liv som i utgangspunktet gir god styring over et land og god økonomisk og sosial politikk. «Vi mener de fleste selverklærte islamske land ikke har tatt i bruk økonomisk og finansiell politikk som samsvarer med islamsk lære,» skriver forskerne i sin konklusjon.
Kanskje de kunne ha noe å lære hos sin nabo Israel?
I 2010-rapporten kommer det fram at 56 muslimske land (medlemsstatene i Organization of the Islamic Conference minus «Palestina») hadde omkring 22 prosent av verdens befolkning, men bare skapte 6 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt og 9 prosent av verdens eksport. Brutto nasjonalprodukt av hele den muslimske verden, med 1,5 milliarder innbyggere, utgjorde i 2007 kun 23 prosent av brutto nasjonalproduktet i USA, med 300 millioner innbyggere.