Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

I Egypt må du aldri fortelle at du er ateist

Studenten Karim Ashraf Mohamad al-Banna (21) ble dømt til tre års fengsel for å ha fortalt på Facebook at han er ateist.
Studenten Karim Ashraf Mohamad al-Banna (21) ble dømt til tre års fengsel for å ha fortalt på Facebook at han er ateist.
I Egypt kan det straffe seg hardt å fortelle sine Facebook-venner at man er ateist. Veldig hardt.

10. januar ble studenten Karim Ashraf Mohamad al-Banna (21) dømt til tre års fengsel ved domstolen i Idku i Egypt. Hvorfor? – Fordi han hadde sagt på Facebook at han er ateist, melder The Economist. Domstolen mente dette var å «fornærme islam», og en slik fornærmelse kan altså straffes med tre års fengsel. Studenten hadde allerede blitt straffet av sine naboer i form av trakassering, før statsmakten begynte sin straffeforfølgelse. Han ble arrestert sammen med venner i en såkalt «ateistkafé» i Kairo i november, melder The Guardian.

Egypts grunnlov sier trosfrihet er absolutt, men garanterer bare frihet for muslimer, kristne og jøder til å praktisere sin religion. Dermed er ateister uten beskyttelse, og i det siste har myndighetene slått ned på dem. Det er ikke ulovlig i seg selv å være ateist i det skjulte, men når man bekjenner sin ateisme offentlig, er dette en fornærmelse mot religionen (les: islam).

I desember publiserte den avdeling i det egyptiske justisdepartementet det The Economists journalist beskriver som «en absurd undersøkelse» som slo fast at det er 866 ateister i Egypt. Det ble påpekt at Egypt har flere ateister enn noe annet land i Midtøsten, uten at det ble nevnt at Egypt også har flest innbyggere. Egypt har nær 88 millioner innbyggere. Justisdepartementet hevder altså at mindre enn 0,01 promille av befolkningen er ateister.

Etter publiseringen av undersøkelsen har forfølgelsen av ateister økt. Og dette skjer i militærregimets Egypt, ikke under Det muslimske brorskapet.

Det er grunn til å tro at straffeforfølgningen av ateister ikke vil møte betydelig motstand i den egyptiske befolkningen.

I april til mai 2010 gjennomførte det amerikanske forskningsinstituttet Pew en undersøkelse blant muslimer i Egypt. Intervjuene ble gjennomført på arabisk, blant et representativt utvalg på tusen fra den voksne befolkningen.
82 prosent sa at de støttet steining av personer som har vært utro. 77 prosent støttet pisking eller amputering av hånd for tyveri. 84 prosent støttet dødsstraff for folk som forlater islam. Til sammenligning var det bare 5 og 6 prosent av muslimene i Tyrkia og Libanon som støttet dødsstraff for konvertering. [Se rapport fra Pew.]

Egyptiske muslimer var mindre positive til al-Qaida enn muslimer i Jordan og Nigeria, men likevel sa 7 prosent at de var veldig positive og 12 prosent at de var noe positive til Osama bin Ladens terrornettverk. 19 prosent var veldig positive til Hamas, 28 prosent var noe positive. Støtten til Hamas har ligget noenlunde jevnt på dette nivået i tilsvarende undersøkelser helt siden 2007, mens andelen som har et veldig eller noe positivt inntrykk av Hizbollah har gått ned fra 56 prosent i 2007 til 29 prosent i 2010. [Se rapport fra Pew.]

Les mer her.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart