Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Australias utenriksminister Julie Bishop. (Foto: Department of Foreign Affairs and Trade)
Australias utenriksminister Julie Bishop. (Foto: Department of Foreign Affairs and Trade)

Australia har sluttet å omtale Øst-Jerusalem som «okkupert»

Australias regjering vil ikke lenger omtale Øst-Jerusalem som "okkupert område". Å beskrive byen slik er ladet med "nedsettende implikasjoner", sier regjeringsadvokaten George Brandeis på vegne av regjeringen og utenriksminister Julie Bishop (bildet).

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Onsdag 4. juni drøftet Senatet i Australia landets Midtøsten-politikk. Senator Lee Rhiannon fra partiet De Grønne brukte flere ganger betegnelsen «okkuperte Øst-Jerusalem», men regjeringsadvokaten George Brandeis avviste å bruke begrepet «okkupert» i tilknytning til Øst-Jerusalem.

– Den tendensiøse beskrivelsen som senator Rhiannon bruker er ikke en beskrivelse som regjeringen bruker, sa han.

– Jeg uttrykker ikke et syn i spørsmålet, jeg bare korrigerer bruken av begreper, la han til.

Flere senatorer stilte spørsmål ved dette, og etter noen timer hadde Brandeis, i koordinasjon med utenriksminister Julie Bishop og departementsleder Peter Varghese, klar en skriftlig uttalelse: «Beskrivelsen av Øst-Jerusalem som «okkuperte Øst-Jerusalem» er en beskrivelse som bærer med seg nedsettende implikasjoner, som ikke er passende eller nyttige,» heter det i notatet. Det blir også lagt til at Australia støtter en fredelig løsning på konflikten, en løsning som «anerkjenner retten til Israel å eksistere i fred innenfor sikre grenser og også anerkjenner aspirasjonene som det palestinske folk har til å få en stat».

Australias regjering får kritikk fra opposisjonen for endringen i språkbruk, melder Ha’aretz.

I Israel blir uttalelsene godt mottatt. Utenriksminister Avigdor Lieberman håper også andre land vil følge etter, melder Israel Hayom.

I januar gjorde Australias utenriksminister Julie Bishop det klart at spørsmålet om de israelske bosetningene må avgjøres i forhandlinger, og at hun ikke uten videre vil godta at bosetningene bryter folkeretten.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart