Den spanske regjeringen planlegger en kampanje for å få europeiske land til å anerkjenne Palestina som en uavhengig stat, sier landets utenriksminister. Hvis de ikke skulle lykkes med å få Europa med seg, vurderer Spania en ensidig anerkjennelse fra deres side, skriver den israelske avisen Ha’aretz.
– Hvis EU ikke klarer å bli enig om en enstemmig beslutning, så får hvert enkelt land ta sin egen beslutning, fortalte Spanias utenriksminister Josep Borrell på en konferanse for ledere i den Europeiske Union i Østerrike.
Borrell sa også at han vil lansere en «intensiv» konsultasjonsprosess med sine europeiske kollegaer for å finne en tidsramme for når man ønsker å oppnå et felles standpunkt på det betente emnet. Hvis Europa ikke klarer å enes om ett felles standpunkt, vurderer Spania å anerkjenne Palestina alene.
Ifølge palestinske selvstyremyndigheter er det 139 land som anerkjenner Palestina, men foreløpig har få vestlige land gjort det. Innad i EU er det store uenigheter om en slik ensidig anerkjennelse. Den offisielle politikken til EU er at de støtter en tostatsløsning, men at dette bare kan oppnås gjennom forhandlinger mellom israelerne og palestinerne.
Spanske medier skriver at de mest venstrevridde partiene i Spania utøver et stort press på den spanske statsministeren Pedro Sanchez om å anerkjenne Palestina. Samtidig tror motstanderne av denne politikken at det kan føre til at Israels vil anerkjenne Catalonia, som ønsker løsrivelse fra Spania.
I 2017 ba den spanske regjeringen i Madrid om at Israel kom med en offisiell uttalelse om at de ikke ville anerkjenne et uavhengig Catalonia. Det gikk ikke Israel med på, som verken ville støtte eller avvise katalansk uavhengighet. Israel kalte konflikten et «internt europeiske spørsmål».
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas oppfordret i januar den Europeiske union om å anerkjenne Palestina innenfor 1967-grensene.