«Ett enkelt hurra for Oslo»

Calev Ben-David skriver fast i Jerusalem Post. Han er en amerikansk jøde som har valgt å flytte til Israel på slutten av 1980-tallet og bo der sammen med sitt folk. Han er heldig som vokste opp i et land hvor han kunne velge det selv. De fleste av jødene som er kommet til Israel, har egentlig ikke hatt så stort valg. Det gjelder nok aller mest den halvparten som er kommer fra arabiske (og til enkelte andre muslimske) land. Nesten alle disse jødene har flyktet, de fleste til Israel.

Konflikten


– Oslo-prosessen har medført i hvert fall en positiv utvikling: Israelerne kontrollerer ikke lenger de områdene hvor de fleste palestinerne bor, skriver Carlev Ben-David.

Når israelere sier og skriver «Oslo», tenker de sjelden på byen her langt oppe i nord. Det dreier seg om «Oslo-avtalen» og «Oslo-prosessen». Det er slik Ben-David bruker det i sin artikkel 10. september. Den var skrevet i anledning av at det tre dager etter var ti år siden Oslo-avtalen ble undertegnet 13. september 1993.

Det er lite feiring i Israel, skriver Ben-David. Tiåret etter Oslo-avtalen har vært det mest blodige terror-tiåret i Israels historie. Og oppfølgingen, «veikartet for fred», varte bare i 10 måneder før de fleste innser at det er dødt. – Ben-David var blant det flertallet i Israel som i sin tid støttet Oslo-avtalen. Nå anser han det hele mest som en fiasko, selv om hans meninger og holdninger nok står klart til venstre for midten i Israel. En varig fred virker meget fjern.

Men når dette er sagt, har Oslo-prosessen medført i hvert fall en positiv utvikling: Israelerne kontrollerer ikke lenger de områdene hvor de fleste palestinerne bor, og palestinerne trenger ikke lenger gå til israelerne for å få bilsertifikat og andre dagligdagse papirer og tillatelser.

Ben-David opplevde å gjøre militærtjeneste (reservetjeneste) i sentrum av Nablus og midt inne i flyktningeleirer. Han opplevde å stadig bli kastet steiner på. Israelske soldater var stasjonert på hustak for å kontrollere hele byene. Han mener det er positivt at dette ikke lenger er nødvendig. Israel kan ikke styre over palestinerne, verken for palestinernes skyld eller sin egen.

Det er få i Israel i dag som ønsker at israelerne skal gjenoppta den omfattende kontrollen israelerne hadde før Oslo-avtalen med hele det palestinske området. Det synes han, tross alt, er verd et enkelt «hurra» ti år etter.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart