Konflikten
– Oslo-prosessen har medført i hvert fall en positiv utvikling: Israelerne kontrollerer ikke lenger de områdene hvor de fleste palestinerne bor, skriver Carlev Ben-David.
Når israelere sier og skriver «Oslo», tenker de sjelden på byen her langt oppe i nord. Det dreier seg om «Oslo-avtalen» og «Oslo-prosessen». Det er slik Ben-David bruker det i sin artikkel 10. september. Den var skrevet i anledning av at det tre dager etter var ti år siden Oslo-avtalen ble undertegnet 13. september 1993.
Det er lite feiring i Israel, skriver Ben-David. Tiåret etter Oslo-avtalen har vært det mest blodige terror-tiåret i Israels historie. Og oppfølgingen, «veikartet for fred», varte bare i 10 måneder før de fleste innser at det er dødt. – Ben-David var blant det flertallet i Israel som i sin tid støttet Oslo-avtalen. Nå anser han det hele mest som en fiasko, selv om hans meninger og holdninger nok står klart til venstre for midten i Israel. En varig fred virker meget fjern.
Men når dette er sagt, har Oslo-prosessen medført i hvert fall en positiv utvikling: Israelerne kontrollerer ikke lenger de områdene hvor de fleste palestinerne bor, og palestinerne trenger ikke lenger gå til israelerne for å få bilsertifikat og andre dagligdagse papirer og tillatelser.
Ben-David opplevde å gjøre militærtjeneste (reservetjeneste) i sentrum av Nablus og midt inne i flyktningeleirer. Han opplevde å stadig bli kastet steiner på. Israelske soldater var stasjonert på hustak for å kontrollere hele byene. Han mener det er positivt at dette ikke lenger er nødvendig. Israel kan ikke styre over palestinerne, verken for palestinernes skyld eller sin egen.
Det er få i Israel i dag som ønsker at israelerne skal gjenoppta den omfattende kontrollen israelerne hadde før Oslo-avtalen med hele det palestinske området. Det synes han, tross alt, er verd et enkelt «hurra» ti år etter.