Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Trusler etter tilbaketrekningen

Før tilbaketrekningen truet Israel med å reagere kraftig hvis Hamas brøt våpenhvilen.

Før tilbaketrekningen truet Israel med å reagere kraftig hvis Hamas brøt våpenhvilen.

Hamas svarte med å sende en skur av raketter (42 på en natt) mot den israelske byen Sderot, som ligger like ved Gaza-stripen innenfor rekkevidde av palestinernes selvlagte Kassam-raketter med en rekkevidde på 8-10 km. Ingen israelere ble drept, men noen fikk splintskader.

Israelerne gjennomførte en aksjon som de kalte «Første regn». Området som rakettene ble utskutt fra, ble bombardert av fly, raketter og artilleri. Israel gjennomførte også overlydsflygninger over Gaza by. Det er skremmende smell. Israels forsvarsminister sa at hvis de små barna i Sderot blir tvunget til å være våkne om natten av raketter, skal også de små barna i Gaza måtte være våkne. I tillegg arresterte Israel et stort antall Hamas-folk på Vestbredden, ikke minst ledere.

Kort etter erklærte Hamas våpenhvile. Den vanlige oppfatningen i Israel var at den kraftige israelske reaksjonen tvang dem til det. Men Glick mener at den israelske reaksjonen var altfor svak til å virke avskrekkende på Hamas. Når Hamas sier at de inngår våpenhvile (men ofte fortsetter å skyte likevel), er det først og fremst for å roe situasjonen noe ned før valget til palestinsk lovgivende forsamling (det skal være i januar).
Men hun mener at Israel har mistet sin avskrekningskraft overfor Hamas. Hun tror ikke at det palestinske styret under Abbas vil avvæpne Hamas. For det vil Hamas aldri gå med på, og det har Abbas godtatt.

Grensen Gaza-Egypt
Det er kjent at store mengder våpen ble smuglet inn i Gaza de første dagene etter Israels tilbaketrekning (selv om israelske militære har tonet det hele noe ned). Grensen var i praksis ganske åpen. Nå er det ingen meldinger derfra. Men ifølge Glick betyr det ikke nødvendigvis at det ikke er utstrakt smugling fortsatt, bare at ingen nyhetsmedier finner det interessant å oppholde seg der og melde om hva som skjer.

Israels utenriksminister, Silvan Shalom, sa nylig at Egypt ikke har tatt noen effektive skritt for å stenge av grensen. Det er også kjent at en representant for Hizbollahs kontor i Gaza fritt har kunnet reise til Egypt og møte med terrorledere der. Lite tyder på at president Mubarak i Egypt (som tydeligvis sitter på livstid) har noen interesse av å hindre terror-trafikk mellom Gaza og Egypt.

Et viktig tegn i tiden er at terrornettverket al-Qaida opptrer i Gaza og nylig har spredt sitt første flygeblad. Deres kompetanse, våpen, penger og teknologi vil øke terror-trusselen mot Israel.

Kontakt mellom Vestbredden og Gaza
At våpen og terrorister fritt kan komme inn Gaza, betyr at israelerne bør bli strengere enn de ellers ville ha vært med å tillate at mennesker og varer beveger seg mellom Gaza og Vestbredden, og likeså Gaza og Israel. For israelerne vet nå mye mindre for eksempel om hvem personene kan ha snakket med.

Israels sikkerhetsgjerde er greit nok. Det vil fortsatt forhindre selvmordsbombere. Men det kan ikke hindre det som framstår som den nye trusselen: Raketter og granater (fra bombekastere og andre våpen).

Svak regjering
Ifølge Glicks oppfatning er den israelske regjeringen altfor lite fast i reaksjonen på de nye, strategiske truslene. Meldinger tyder på at i forhandlinger med palestinerne, opptrer visestatsminister Shimon Peres og forsvarsminister Shaul Mofaz som om det ikke har noe å si at grensen mot Egypt er åpen for smugling, for eksempel ved å åpne for ferdsel mellom Gaza og Israel og Gaza og Vestbredden. Israel har også godtatt at Egypt offisielt levererer ammunisjon til det palestinske styret.

Glick mener at det ikke er mulig med disengagement, å skille partene slik at det ikke blir konfrontasjoner, når den ene parten ønsker fortsatt krig.

Relaterte artikler:
Ny intifada til høsten
Den store illusjonen
Egyptisk kontroll i Rafah

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart