Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Wikileaks ikke problem for Israel

- Wikileaks-avsløringene har ikke skadet Israel, tvert imot styrket landets posisjon, mener statsminister Benjamin Netanyahu.

– Dokumentene viser at mange parter støtter Israels vurdering av situasjonen, spesielt når det gjelder Iran, sa Netanyahu til israelske journalister mandag.

Journalistene deler Netanyahus vurdering.

– Lekkasjen styrker hovedbudskapet til den israelske regjering: Iran er en klar og umiddelbar trussel, den største, mot stabilitet i verden, og verden må handle for å fjerne denne ondartede kreftsvulst, skriver veteranjournalist Sever Plocker i Israels største avis Yedioth Aharonoth.

– Havet med lekkasjer har hittil ikke skapt en eneste sak som setter Israel i et negativt lys, mener Plocker.

Aluf Benn i Ha’aretz er også enig.

– Israel har ingen grunn til å være forlegne over lekkasjene, fordi det ikke er noe stor forskjell mellom det som blir sagt internt og det som blir sagt utad, skriver han.

Søndag kveld begynte nettstedet Wikileaks.org så smått å publisere noen få av over 250.000 varslede notater fra det amerikanske utenriksdepartementet og deres stasjoner i utlandet. Fem internasjonale aviser har allerede hatt tilgang på dokumentene en stund før lanseringen, så en del av de antatt største sakene er allerede avdekket og rapportert.

– Stort gap
Netanyahu antydet allerede før publiseringen at Wikileaks avsløringer kunne bli ubehagelige for mange naboland. Han begrunnet det med at forskjellen mellom hva mange araberstater sier offentlig er svært stor i forhold til det de sier bak lukkede dører, og som er referert i de hemmelige dokumentene.

– Hvis avsløringene får lederne i regionen til å slutte å dele sine tanker i private samtaler, har vi et problem, sier Netanyahu.

– Men hvis lederne gjør sine tanker offentlig vil det være en betydelig endring. Når ledere er villige til å si sannheten til folket sitt, fremmer det fred, legger statsministeren til.

Blant annet har avsløringene vist at Saudi Arabia og andre arabiske land i all stillhet har forsøkt å overbevise USA om å angripe Iran militært. Kong Abdullah av Saudi Arabia skal ha bedt gjentatte ganger om at USA ødelegger landets atomprogram. I 2008 ba den saudiske ambassadøren i Washington den amerikanske generalen David Petraeus om å «kutte av hodet av [den iranske] slangen.» Offentlig har de arabiske statene aldri uttalt seg på en slik måte.

En rekke dokumenter omhandlet også Israel, direkte eller indirekte. Vi vil her presentere noen av de viktigste punktene.

Smuglet i ambulanser
Under Den andre Libanon-krigen i 2006 brukte Iran Røde Halvmåne-ambulanser til å smugle våpen og etterretningsagenter i Libanon. Det kommer fram at etter valget av Irans president Mahmoud Ahmadinejad i 2005, måtte arbeidere fra Røde Halvmåne gjennomgå et etterretningskurs for å aksepteres i organisasjonen.

Ville gi Gaza til Fatah
Dokumentene bekrefter, som tidligere er meldt, at Israels operasjon mot Hamas-regimet årsskiftet 2008-2009 ble koordinert med palestinske Fatah-myndigheter i Ramallah og Egypt. I et møte mellom forsvarsminister Ehud Barak og amerikanske kongressmedlemmer i juni 2009 avslørte han at «Israel har konsultert med Egypt og Fatah før Gaza-krigen og spurte dem om å ta over kontrollen over området etter at Israel har nedkjempet Hamas».

– Ikke uventet fikk Israel et negativt svar, forklarte Barak.

I dokumentet beskriver han PA som «svakt» og sa at Fatah-lederne «mangler selvtillit».

USA avviste Israel-advarsler
Et annet dokument fra 2009 avslører at Barak den gang mente muligheten for å angripe Irans atomreaktorer løper ut ved utgangen av 2010.

– Etter det vil enhver militær løsning resultere i uakseptable skader, sa Barak.

Senere samme år skal Israels etterretningsorganisasjon Mossad ha sagt til amerikanske militærledere at Iran bruker diplomatiet for «å dra ut tiden» og unngå sanksjoner. Samtidig «arbeider de mot sitt strategiske mål å oppnå militær atomvåpenkapasitet». En advarsel fra statsminister Netanyahu om det samme skal ha blitt avvist av amerikanske diplomater som «ubegrunnet», og de mener statsministeren forsøkte å presse fram et angrep.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart