Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Iran utplasserer luftvern i Syria for å beskytte seg mot israelske angrep

Irans avanserte luftvernsystem Bavar-373 under avdukingen den 22. august 2019. (Foto: Det iranske presidentkontoret
Iran ønsker å beskytte seg med avansert luftvern i Syria, men Israel bomber det stadig vekk i stykker.

Iran har brukt flere titalls millioner kroner i et forsøk på å få utplassert et nettverk av avanserte luftvernsystemer i Syria. Målet er å forhindre Israel i å angripe iranske anlegg og våpenleveranser til iranske støttespillere i regionen, skriver det amerikanske magasinet Newsweek.

Iran har i flere år forsøkt å forankre seg militært i Israels naboland Syria. I tillegg har de forsøkt å forsyne sine lojale militser, som Hizbollah-militsen i Libanon, med avanserte presisjonsvåpen som kan true Israel.

For å forhindre dette har Israel gjennomført flere hundre luftangrep i Syria mot iranske mål. Det har i stor grad stanset Irans planer.

I et forsøk på å forhindre israelske luftangrep har Iran ifølge Newsweek de siste to årene jobbet med å få utplassert avansert luftforsvar i Syria på vegne av det syriske regimet. Brigadegeneral Fereydoun Mohammadi Saghaei i den iranske revolusjonsgarden leder prosjektet.

Det er tidligere rapportert at Syria har forsterket sitt luftforsvar med iranske komponenter. I 2018 ble det rapportert at Israel hadde angrepet et avansert iransk luftforsvarssystem som var i ferd med å bli utplassert.

Siden har Israel angivelig angrepet flere andre iranske forsøk på å få utplassert avansert luftforsvar i Syria, blant annet i Palmyra og Tartus i oktober 2021, Latakia i desember 2021, Damaskus i mars 2022, Tartus i juli 2022 og to angrep i Homs i november og desember 2022.

Men Iran har likevel ikke gitt opp. Tvert imot trapper de opp arbeidet.

Iran ønsker å bruke Sayyad 4B-missiler mot israelske jagerfly som operer i Syria. (Foto: Irans hær)

Ifølge Newsweek har Iran ønsket å utplassere luftvernsystemet Bavar-373 med Sayyad 4B-missiler. Dette systemet har en rekkevidde på 300 kilometer og er stand til å skyte ned femtegenerasjons kampfly, som Israels avanserte jagerfly F-35I.

Minst ti iranere som har jobbet med luftvernprosjektet i Syria er blitt drept i israelske luftangrep i løpet av de siste årene. Iran har anerkjent noen av disse dødsfallene – og sverget at de vil ta hevn for dem.

MIFF har tidligere skrevet om at flere offiserer i Revolusjonsgarden er blitt drept under «mystiske omstendigheter» i Syria de siste årene. Senest i november 2022 ble en høytstående iransk militæroffiser og rakettekspert drept av en veibombe utenfor Damaskus. Ifølge Newsweek var han en av lederne for Irans utplassering av luftvern i Syria.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart