Et israelsk jagerfly på flybasen Hatzerim i Negev-ørkenen den 23. juni 2022. (Foto: Flash90)

– Israel har ødelagt 90 prosent av Irans militære operasjoner i Syria

De israelske luftangrepene i Syria har forhindret Iran i å forankre seg militært i Israels naboland.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Det israelske forsvaret skal ha ødelagt rundt 90 prosent av Irans militære infrastruktur i nabolandet Syria, ifølge en høytstående israelsk tjenestemann. Israel skal også ha forhindret Iran og deres forlengede arm Hizbollah i å forankre seg i landet, skriver Jerusalem Post.

Ifølge tjenestemannen har Israel de siste årene lykkes nesten helt med å forhindre Iran i å overføre våpen til Syria, i å produsere våpen på syrisk jord og i å etablere baser i landet med pro-iranske styrker.

Det har gjort at planen til den tidligere iranske militære lederen Qassem Soleimani, som ble drept i et amerikansk angrep i 2020, om å bygge opp en stor iransk militær tilstedeværelse i Syria har feilet.

Det er de mange israelske luftangrepene mot iranske mål i Syria som har forhindret dem i å etablere seg i landet. Det siste angrepet som Israel angivelig skal ha stått bak var fredag 21. oktober, da lokale medier rapporterte om et IDF-angrep nær flyplassen i Damaskus. Da hadde det ikke vært rapportert om noen israelske angrep på over en måned.

Russland har stor militær tilstedeværelse i Syria og har i realiteten kontrollen over det syriske luftrommet. Derfor har Israel vært avhengig av en god dialog med Russland for å kunne gjennomføre de mange angrepene mot iranske mål. Siden den russiske invasjonen av Ukraina har forholdet kjølnet, spesielt etter økende kritikk av Russland fra Israel. Likevel ser dialogen om militære operasjoner i Syria ut til å fortsette.

At det ikke har vært noen israelsk luftangrep i Syria på en god stund er ifølge kilden et resultat av at Iran midlertidig har stanset leveransen av våpen til Syria, i et forsøk på å finne nye ruter som Israel ikke kjenner til.

Røyk stiger opp fra havnen i Latakia i Syria etter et israelsk angrep den 9. desember 2021. (Foto: SANA)

Det israelske forsvaret skal ha ødelagt Irans smuglerruter langs havet, i luften og på land mellom Iran og Syria.

Som følge av de israelske angrepene har den syriske hærens evne til å produsere våpen og ammunisjon også blitt svekket, siden iranerne og Hizbollah bruker de samme fabrikkene for å produsere sine våpen.

Hovedfokuset til Israel de siste årene har vært å forhindre smugling av komponenter som Iran bruker til å produsere avanserte presisjonsvåpen. Slike våpen utgjør en stor fare og Iran ønsker derfor å forsyne dem til sine allierte militser i Syria og Libanon for å kunne true Israel.

Den syriske diktatoren Bashar al-Assad skal også ha begrenset Irans og Hizbollahs aktiviteter i landet, spesielt langs den syriske delen av Golanhøyden mot Israel og sør i landet. Israel skal angivelig ha truet med å bombe palasset til Assad om han ikke setter foten ned for Iran.

Selv om det syriske regimet har vunnet tilbake kontrollen over store deler av landet etter den blodige borgerkrigen, er det fortsatt flere regioner i nord som kontrolleres av kurderne og Tyrkia. I stedet for å prøve å gjenvinne disse områdene fokuserer regimet heller på å opprettholde stabilitet i de store byene og langs Middelhavet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart