Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

NTB gjorde Netanyahu til religiøs profet

Skjermdump fra Nrk.no før NTBs overskrift og ingress ble endret.
Skjermdump fra Nrk.no før NTBs overskrift og ingress ble endret.
"Netanyahu med dommedagsprofeti før pavemøte," skrev NTB i en tittel mandag. Israels statsminister "raste mot sin Lucifer", fortsatte ingress, begge deler helt uten dekning i stoffet og i klart brudd med Vær Varsom-plakaten.

Denne helgen var Israels statsminister Benjamin Netanyahu på statsbesøk i Italia og Vatikanet.  I den forbindelse gjenga nyhetsbyrået NTB, som leverer de fleste utenriksnyheter til norske medier, noen av Netanyahus uttalelser under et synagogebesøk i Roma.

Overskriften i saken som NTB sendte ut på morgenen mandag 2. desember lød slik: «Netanyahu med dommedagsprofeti før pavemøte.» Overskriften ble ukritisk publisert på nettsider som NRK, Vårt Land og Dagen.

Ingressen fulgte opp forsøket på å tegne et bilde av Netanyahu som religiøs profet: «Israel statsminister Benjamin Netanyahu har kommet til Roma for å møte paven. Men først raste han mot sin Lucifer: Iran.»

Forsøket på å tegne bildet av Netanyahu som en religiøs, jødisk profet – og dermed en som man ikke trenger å ta så alvorlig? –  ble styrket av det illustrerende bildet av Netanyahu som tenner Hanukka-lys under synagogebesøket.

 

Kommentarer

Når man går videre i saken, og leser brødteksten og sitatene av Netanyahu, er det ingen referanser til dommedag, ingen referanser til Lucifer og ingen tegn på at statsministeren «raste». Netanyahu bruker det han selv mener (og de fleste israelere med ham) er rasjonelle, politiske argumenter for å advare mot Irans atomvåpenprogram.

En svært lite religiøs Netanyahu er generelt ikke opptatt av dommedag, og det er ingen tegn som tyder på at statsministeren overhodet har brukt slike ord under sitt besøk i Italia. Uttrykket Lucifer kommer fra King James-oversettelsen av Bibelen, og jødiske teologer tolker skapningen det refereres til i Jesaja 14,12 som kongen Nebukadnesar II av Babylon. Oldtidens Babylon ligger i dagens Irak, ikke i Iran, så også dette blir et eksempel på at NTB overstrekker de konstruerte religiøse koblingene.

Det er ytterst sjelden at statsledere raser, selv om journalister ofte misbruker ordet slik at menneskene de omtaler blir gitt animalske trekk. Når noen statsledere faktisk raser, blir det med rette store overskrifter. At Netanyahu skulle rase i en synagoge, på statsbesøk hos en av sine nærmeste politiske venner i Europa, er selvsagt det rene oppkok.

Denne saken føyer seg inn i en lang rekke hvor nyhetsbyrået NTB vrir og vender på saker for å fremstille Israel og israelske ledere i et ufordelaktig lys.

Tirsdag 3. desember, etter klager fra MIFF til NTB, og klager fra Israel-venner både til NTB og NRK, endret NRK overskriften og fjernet referansen til Lucifer. Dommedag og Lucifer står fortsatt å lese på nettsaken til Vårt Land på morgenen onsdag 4. desember. Dagens nettsak har bare «dommedagen», der Lucifer-referansen ikke å se.

La oss håpe de kristne avisene, med nærmere ettertanke, følger NRKs gode eksempel.

Skjermdump fra Nrk.no etter at NTBs overskrift og ingress ble endret.
Skjermdump fra Nrk.no etter at NTBs overskrift og ingress ble endret.

 

NTB svarer ikke

NTB har ikke svart på henvendelsene fra MIFF, og har, såvidt vi vet, ikke sendt ut noen oppdatert versjon til redaksjonene. Det sitter nok langt inne å innrømme at man her beveget seg i området utenfor noen av Vær Varsom-plakatens viktige paragrafer.

3.7. Pressen har plikt til å gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjektets uttalelser. Direkte sitater skal gjengis presist.

4.2. Gjør klart hva som er faktiske opplysninger og hva som er kommentarer.

4.3. Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende.  Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.

4.4. Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet. Det er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart