Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

NTBs ekstreme overdekning av Israel fortsetter

10. desember 2014 slo NTB opp en løgnaktig anklage med sitatstrek fra en palestinsk kilde. Nettavisen, Dagen og ABC Nyheter var blant nettavisene som ukritisk videreformidlet overskriften. (Skjermdump fra Nettavisen)
Til sammen 8.700 mennesker ble drept i terror i Irak og Pakistan i 2013. Samme år ble 38 palestinere og seks israelere drept i Israel, Vestbredden og Gaza. Hvem tror du fikk flest artikler hos nyhetsbyrået NTB?

I januar 2012 påpekte MIFF i en kvantiativ analyse hvordan nyhetsbyrået NTB i perioden 2008 til 2011 hadde hatt et ekstremt overfokus på Israel i forhold til konfliktene i Egypt, Sri-Lanka og Syria. Vi har flere ganger påpekt at overdekningen i seg selv bidrar til å skape et falskt bilde av Israel.

 

NTBs dekning i 2013

Her følger en ny kvantiativ analyse for år 2013, basert på søk i ATEKST, Skandinavias største digitale nyhetsarkiv.

For noen uker siden ble det publisert en oppdatert Global Terrorism Index med tall fram til utgangen av 2013. Til sammen ble 17.958 mennesker drept i terrorangrep i 2013, en økning på 61 prosent fra året før. 82 prosent av alle terrorangrep finner sted i fem land: Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria og Syria.

Hvordan dekker det norske nyhetsbyrået NTB disse konfliktene i forhold til konflikten mellom Israel og palestinerne?

I Irak ble det registrert 6.362 drepte i terrorangrep i 2013. I løpet av året er Irak nevnt 1069 ganger i artikler av nyhetsbyrået NTB.

I Pakistan ble det registrert 2.345 drepte i terrorangrep i 2013. I løpet av året er Pakistan nevnt 1016 ganger i artikler av nyhetsbyrået NTB.

Israel er nevnt nesten nøyaktig like mange ganger i NTBs artikler for 2013, 2087 ganger, som Irak og Pakistan til sammen, 2085 ganger. I 2013 ble 38 palestinere og seks israelere drept i konflikten mellom Israel og palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen.

Med andre ord: Israel (hvor 44 mennesker ble drept i militært selvforsvar og terror) ble nevnt av NTB like mange ganger som to land med konflikter hvor 8.700 ble drept i terrorangrep (i tillegg kommer drepte i hendelser som ikke er klassifisert som terrorangrep). Overdekningsfaktoren (hvor mange ganger landet er nevnt per drepte i NTBs artikler for 2013) er 282 for Irak og 109 for Pakistan. Bildet er like grelt når det gjelder Afghanistan og Nigeria (se tabell).

Tabellen viser hvor mange ganger nyhetsbyrået NTB har nevnt de ulike landene gjennom år 2013, og hvor mange ganger landene er nevnt i forhold til drepte.
Tabellen viser hvor mange ganger nyhetsbyrået NTB har nevnt de ulike landene gjennom år 2013, og hvor mange ganger landene er nevnt i forhold til drepte.

Av de fem landene med størst antall terrordrepte i 2013, er Syria det eneste landet som er nevnt flere ganger enn Israel i NTBs artikler. Legg spesielt merke til tallene for Syria høsten 2013, da det var mye oppmerksomhet på bruk av kjemiske våpen. Dødstallene i borgerkrigen i Syria i 2013 var mye større enn 1.078, men det er dette tallet som Global Terrorism Index har registrert. De definerer bare terror som vold utført av ikke-statlige aktører.

De siste 27 år er omlag ti tusen palestinere, stridende og sivile, drept av israelske sikkerhetsstyrker. Det tilsvarer ca. en person i døgnet. Etter andre verdenskrig er antall muslimer drept i væpnet konflikt over 450 per døgn (ca. 11 millioner). Dødstallene fortsetter å ligge på et tresifret antall i døgnet.

Så lenge NTB fortsetter å dekke konflikter hvor Israel er involvert mange ganger mer enn langt blodigere konflikter, blottstiller nyhetsbyrået seg for anklager om at de viser forakt for livene til irakere, afghanere, pakistanere og nigerianere. Så lenge NTB fortsetter, tegnes det nye streker i det falske bildet av Israel. Både forakten og de falske strekene bidrar ikke til kamp mot radikalisering av norske muslimer, snarere tvert imot.

 

Ikke alt konflikt

Alle referansene som NTB gjør til Israel, Irak, Pakistan og andre land er selvsagt ikke alltid relatert til konflikt. I juni 2013 var det for eksempel U21-EM i fotball i Israel, hvor også Norges U21-landslag deltok. Dette forklarer hvorfor Israel ble nevnt ekstra mye denne måneden. Men ellers trenger man ingen tekstanalyser for å vite at NTBs artikler om Israel stort sett handler om konflikt, og som oftest omtaler de Israel i et negativt lys.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart