I en lederartikkel 29. desember konkluderer Dagsavisen slik: «Staten Israel er en gedigen skuffelse. Landet styrer med åpne øyne mot en evig krig.» Overskriften er «Israels svik».
Dagsavisen kommenterer FN-resolusjonen som ble vedtatt 23. desember. Avisen mener det er «nærmest barnlig vis» når Israel «trassig avlyste et planlagt statsbesøk av den ukrainske statsministeren». Det er ikke barnlig. Det er diplomatiets ABC. Man kan diskutere om det er klokt eller ikke, men avlysning eller utsettelser av møter er en veldig vanlig reaksjonsform blant voksne folk.
Barnlig kan det vel neppe sies å være, men det vitner om mangel på kunnskap når Dagsavisen skriver om «det israelske utenriksdepartementet i Tel Aviv». Israelsk UD har lokaler i Israels hovedstad Jerusalem.
Det er mer barnlig når Dagsavisen demoniserer Israel. Redaktørene i avisen er skuffet, ikke bare over Netanyahu-regjeringens politikk eller israelere som bosettere seg dypt inne på områder hvor de håper at palestinerne skal få sin egen stat. De utroper selve staten Israel til en gedigen skuffelse.
Dagsavisen ser ut til å glemme at Israel (og før 1948 jødene i området) har åpnet for en deling av landområdene mellom Middelhavet og Jordan-elven en rekke ganger (1937, 1947, 2008, 2014 for å nevne noen). Palestinerne har konsekvent avvist en løsning med to stater for to folk.
Dagsavisen formidler ikke sannheten. Israels overordnede strategiske interesse er fred og avklarte grenser med sine naboer. De seks millionene jøder i Israel er omgitt av 450 millioner arabere og 1,7 milliarder muslimer. En betydelig del av disse er islamister eller arabiske nasjonalister som nettopp er innstilt på en evig krig til den jødiske staten er ryddet av veien. Men Dagsavisen tar kanskje ikke deres uttalte agenda på alvor? I stedet legger de ensidig alt ansvar på Israel. Det er barnlig.
I sin tale 28. desember fortalte Kerry at antallet israelske bosettere øst for sikkerhetsbarrieren har økt med omlag 20.000 de siste åtte årene. Er det dette som er Dagsavisens store problem, at 2500 jøder i året har bosatt seg på det de mener er feil sted? Er dette det største problemet i et Midtøsten som er herjet av blodige kriger og opptøyer som driver millioner av mennesker på flukt? Kan vi derfor anta at Dagsavisen er gedigent skuffet av veldig mye?
Leserne er i hvert fall skuffet av Dagsavisen. De siste ti årene er lesertallet halvert fra 142.000 i 2005 til 73.000 i 2015, viser mediebrukerundersøkelsen til TNS Gallup. Vi vet ikke hvordan det ville gått uten millioner av statsstøtte. Da ville nok lesersvikten vært enda større.
I samme periode har Israel blitt medlem av OECD, funnet enorme naturgassreserver i Middelhavet, gitt store bidrag til verden i form av teknologi og nyvinning, økt sin befolkning kraftig, bygget nye internasjonale allianser, holdt dødelige fiender fra livet og overvunnet en rekke andre vanskeligheter. Det er umulig å nevne alt. Israel har også prøvd pause i bosetningsvekst. Heller ikke det viste seg å hjelpe.
Nei, den som vil ha Israel med utfor stupet, må nok finne seg i å fortsette å bli skuffet.