Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

NRK skiller seg positivt ut

NRK bidro til litt nyanse i dekningen av Jerusalem-anerkjennelsen ved å intervjue jusprofessor Robbie Sabel. (Foto: Faksimile NRK)
NRK bidro til litt mer nyanse i dekningen ved å intervjue jusprofessor Robbie Sabel. (Foto: Faksimile NRK)
De store norske mediene har hatt en massiv ensidig dekning etter USAs anerkjennelse av Jerusalem. Torsdag kveld var det NRK som skilte lag med flokken.

Etter at USAs president Donald Trump annonserte at landet anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, har det ikke manglet på dommedags-profetier i norske medier. Mediehusene har regelrett løpt i flokk og konkurrert om hvem som kan finne intervjuobjektet med den skumleste spådommen.

Men torsdag kveld skilte NRK lag med flokken. Da publiserte journalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen et intervju med den israelske jusprofessoren Robbie Sabel, som mener Donald Trump var forsiktig da han anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Sabel mener president Trump kun pekte på Vest-Jerusalem som Israels hovedstad, og ikke hele byen.

– Det var virkeligheten som ble anerkjent. Jerusalem er hovedstad under israelsk lov, sier jusprofessor Robbie Sabel ved Hebrew University til NRK.

Sabel forteller at han mener Trump hadde rett da han gjorde et poeng ut av stater allerede i dag behandler Jerusalem som Israels hovedstad.

– De presenterer ambassadørene sine for presidenten i Jerusalem. De underskriver avtaler og de har statsbesøk her. Men bare i Vest-Jerusalem. Øst-Jerusalem er fortsatt et åpent spørsmål, forteller professoren til NRK.

Mikkelsen skriver at Sabel tolker Trump annerledes enn mange andre har gjort utenfor Israels grenser. For israeleren mener Trump var forsiktig da han anerkjente Jerusalem som hovedstad. Trump omtalte aldri Jerusalem som en forent by. Presidenten trakk også fram at byen er hellig også for muslimer.

– Jeg synes det var klart at han åpner for forhandlinger om dette. Uten å si det eksplisitt, sa han at Vest-Jerusalem er Israels hovedstad. Det er ikke noe stor forandring, mener Sabel.

Jusprofessoren mener også europeiske land bør anerkjenne Jerusalem.

– Jeg skulle ønske europeerne også kunne anerkjenne den. Det er ikke noen uenighet om Vest-Jerusalem, uenigheten handler om Øst-Jerusalem.

I de fleste artikler i de store norske mediehusene framstilles det nærmest som om Trump er i ferd med å starte 3. verdenskrig. Men professoren som NRK har intervjuet mener historien vil se positivt på Trumps avgjørelse.

– Dette var det samme Truman gjorde. Alle rådgiverne hans i 1948 sa «ikke anerkjenn staten Israel, verden vil falle sammen», men Truman gjorde det og verden kollapset ikke. Håper vi ser det samme nå, sier Sabel.

Onsdag publiserte MIFF en artikkel om at journalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen gjenga Trumps tale helt feil. Nå vil MIFFs daglige leder Conrad Myrland gi Mikkelsen og NRK ros for å bidra til litt mer nyanse i dekningen.

– Sigurd Falkenberg Mikkelsen skuffet med feilinformasjon da han kommenterte Donald Trumps tale på direkten onsdag kveld, men det er bra at han nå nyanserer bildet med dette intervjuet med professor Sabel, sier Myrland til MIFF.

NRK skal også ha ros for å ha vært raske med rette opp i en artikkel som var fake news. TV2s journalist derimot svarte slik da MIFF påpekte faktafeil i en av deres artikler: Jeg kan dessverre ikke forholde meg til en “journalist” som har som visjon å “skrive positive nyheter om Israel”.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart