Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

TV2 Skole fjernet film etter at MIFF avslørte en rekke feil

Ren Fake News fra TV2 Skole: Etter fredsavtalen med Egypt i 1978 sluttet «de andre arabiske statene fred med Israel». (Skjermdump fra TV2 Skole)
Ren Fake News fra TV2 Skole: Etter fredsavtalen med Egypt i 1978 sluttet «de andre arabiske statene fred med Israel». (Skjermdump fra TV2 Skole)
MIFF advarte elever og lærere mot film med flere feil, men TV2 Skolen reagerte imponerende raskt og fjernet filmen fra nettet.

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

Oppdatering kl. 14.45 onsdag 10. januar

Hvorfor har dere gjort Vox-filmen verre enn den var? Det spørsmålet stilte MIFF til TV2 Skole på deres Facebook-side like etter at denne artikkelen (uforandret under) først ble publisert

Mindre enn én time etter at MIFF publiserte denne artikkelen har TV2 Skole fjernet filmen fra sin nettside. Det første avsnittet om Jerusalem er helt borte, og Vox-filmen om konfliktens historie ligger nå kun ute på engelsk, uten alle feilene som MIFF påpekte i den norske oversettelsen.

– Jeg innrømmer at vi la ut en film som ikke var godt nok kvalitetssjekket med mye feil i oversettelsen, sier Yngvar Nordberg, daglig leder i TV2 Skolen.

– Oversettelsen inneholdt pinlige faktafeil, legger han til og beklager hendelsen. Nordberg lover at han ikke skal bruke oversetteren som han holder ansvarlig for feilene i framtiden.

TV2 Skolen publiserer nyhetsrelaterte filmer som brukes som utgangspunkt for pedagogiske opplegg i skolen. Lærere på skoler som betaler for tjenesten har tilgang til foreslåtte undervisningsopplegg hvor filmer benyttes som utgangspunkt for debatt og videre fordypning.

MIFF berømmer TV2 Skolen for rask og riktig respons i denne saken. Vi håper både lærere og elever får utbytte av MIFFs korrektiver og utfyllende opplysninger til Vox-filmen (den er ensidig og mangelfull nok i seg selv) og vi håper vi aldri igjen får å se feilene som snek seg inn i den norske oversettelsen.

 

Oppdatering kl. 08.20 torsdag 11. januar

TV2 Skole har nå lagt inn igjen sin første del om Jerusalem, som etterfølges av Vox-filmen uten norsk oversettelse.

 

Opprinnelig artikkel publisert på Miff.no kl. 13.50 onsdag 10. januar
(klokken på serveren som viser publiseringstid i topp av artikkelen er for øyeblikket 1 time feil)

Mandag 8. januar publiserte TV2 Skole en 13 minutters «fagsending for ungdom/voksne» om Jerusalem og konflikten mellom «Israel og Palestina». Etter en kort nyprodusert innledning om Jerusalem baserer TV2 Skole hoveddelen av filmen på en fri oversettelse fra engelsk til norsk av en film publisert av den amerikanske nettstedet Vox i januar 2016. Det er alvorlige innvendinger mot Vox-filmen, og som dere vil se av MIFFs gjennomgang har TV2 Skole ved flere tilfeller gjort den norske versjonen mer feil og ensidig.

Her følger noen utdrag fra filmen med MIFFs kommentarer.

 

JERUSALEM

TV2 Skole: «Det falt ikke i god jord [at USA anerkjente Jerusalem som Israels hovestad]. Muslimer over hele verden demonstrerte mot Trumps avgjørelse. For etter Mekka og Medina er Jerusalem muslimenes helligste by. Her ligger Al-Aqsa og Klippemoskéen hvor profeten Muhammed skal ha reist opp til himmelen. Men også for jødene er Jerusalem viktig. Det første jødiske tempelet stod nemlig her. Nå er det bare Klagemuren igjen, men mange jøder tror dette er stedet Messias vil vise seg på dommedag.»

Byen Jerusalem (arabisk: Al-Quds eller Bait al-Maqdis) nevnes ikke i Koranen. Det riktige navnet er Klippedomen, det er ikke en moské. TV2 Skole nevner ikke hvem Muhammed skal ha møtt på sin angivelige himmelreise – en serie jødiske profeter fra Abraham til Jesus. Det passer ikke for TV2 Skole å nevne at Jerusalem har vært superviktig for det jødiske folk mer enn dobbelt så lenge som det har vært viktig for noen muslimer.

Det heter ikke Klagemuren. Dette er et nedsettende navn som britene ga. Jødene kaller det Vestmuren, eller bare Muren, og har gjort det siden ellevehundre-tallet.

TV2 Skole: «Siden Israel vant seksdagerskrigen i 1967 har israelerne hatt kontroll over Jerusalem, og ment at byen er deres hovedstad. Det har ikke FN og resten av verden godkjent. Når USA nå gir Israel støtte, tror mange at det kan bli enda vanskeligere å skape fred mellom palestinere og israelere.»

Israel har sett på Jerusalem som sin hovedstad fra januar 1950. Jerusalem har vært sentrum for det jødiske folkets drømmer og lengsler i tre tusen år.

FN er ikke i posisjon til å godkjenne noen lands hovedstad. FN har ikke godkjent Oslo som hovedstad i Norge. Enhver stat har en suveren rett til selv å bestemme hva som er deres hovedstad. Palestinerne har også bestemt at Jerusalem er deres hovedstad – og har støtte for det fra mange verdens land, men for dem er det veldig upraktisk, da de ikke har kontroll over byen. Det er også en illusjon, da de ikke har noen regjeringsinstitusjoner i byen. Et enkelt luftfoto fra Google Maps viser hvorfor Jerusalem er Israels hovedstad.

TV2 Skole nevner ikke de mange som tror USAs anerkjennelse av de faktiske realiteter vil gjøre det lettere å skape fred. De nevner heller ikke at president Donald Trump var nøye med å understreke at «grensene for Israels suverenitet i Jerusalem» må avklares i forhandlinger. MIFF har hittil ikke sett en eneste av de store norske mediene nevne dette.

 

HISTORIEN (VOX-FILMEN)

TV2 Skole: «En av de største mytene om Israel/ Palestina-konflikten er at den har pågått i århundrer, at det er gammelt hat. Men konflikten handler stort sett om to grupper som krever det samme området. Og den er omtrent hundre år gammel.»

Når TV2 Skole skal forteller historien blir det feil fra første stund. Konflikten mellom jøder og arabere i dette området går tilbake til oldtiden, og den ble sementert etter muslimske araberes erobringer på 600-tallet. Jødene ble deretter, med lokale og tidsavgrensede unntak, systematisk undertrykt i hele det arabiske området i Midtøsten og Nord-Afrika. I over tusen år var jøder og kristne annenrangs borgere – dhimmier – under muslimsk dominans i den arabiske verden. En hovedårsak til konflikten er at araberne generelt, og palestinerne spesielt, ennå ikke har akseptert jødenes frihetsbevegelse – zionismen.

TV2 Skole forteller om det osmanske riket, som de etter gammel norsk betegnelse kaller det ottomanske riket. «Der bodde flest muslimer og kristne, men også en gruppe jøder som levde i fred.» I Vox-originalen heter det en «liten gruppe jøder som stort sett levde i fred».

Det kommer ikke fram at jødene i realiteten var rettsløse i det osmanske riket, også i landområde Palestina. MIFF skriver i artikkelen Jødenes historie i arabiske land før 1948: «Ingen muslimsk rett godtok jødiske vitnemål mot muslimer. En muslimsk tyv som tilsto forholdet kunne likevel gå fri dersom det bare var jødiske vitner til forbrytelsen. Det som satte grensen for jødeforfølgelsene, var herskernes ønske om å beholde skatteinngangen. Ghettoen kunne ikke få for store skader, så det ble for vanskelig å drive inn skatt.

Safed er en av de hellige byene for jødene, og har vært et sentrum for jødisk bosetning i århundrer. Ifølge en gammel tradisjon skal Messias bo 40 år i Safed før han framstår. I 1799 ble jødeghettoen i Safed fullstendig rasert av store mengder arabere.

I 1834 ble jødeghettoen i Safed overfalt av arabisk mobb i et planlagt angrep. (En muslim hadde «profetert» noen dager før at på denne dagen ville muslimene overfalle jødene.) Noen få muslimer fikk en lett straff, men ingenting av det som var plyndret, ble levert tilbake til jødene.

I 1838 var en tysk jøde vitne til et nytt overfall med vold og plyndring mot jødene i Safed. Både drusere og muslimer deltok. Selv ble han blant annet slått og fratatt klærne han bar. (…)

Disse eksemplene må sees på bakgrunn av at jødene den gangen var absolutte pasifister. Det var dødsstraff for jøder som hadde, for ikke å si brukte, våpen, selv om det bare var i selvforsvar. Jødene opptrådte derfor ikke provokatorisk. Det var provoserende nok for mange muslimer at jødene i det hele tatt fantes.»

TV2 Skole forteller kort om økende nasjonal bevissthet blant araberne i Palestina og den jødiske zionistbevegelsen. Etter at Storbritannia fikk mandat over området og tillot jødisk innvandring, økte spenningen.

«Begge sider ble voldelige,» sier TV2 Skole. Vox sier det mer korrekt: Begge sider gjennomførte voldshandlinger. Ingen får fram at de jødiske landsbyene ble tvunget til å etablere forsvarsorganisasjoner fordi de ble angrepet i stadig mer intens og dødelig grad, uten at myndighetene (før osmanske, nå britiske) ga dem beskyttelse.

TV2 Skole hopper raskt videre og kommer til FNs delingsforslag i 1947. «Jødene godtok planen, og erklærte seg uavhengige som Israel. Men araberne i området så på FN-planen som om noen forsøkte å stjele landet deres. Mange av de arabiske statene som nylig hadde blitt uavhengige erklærte krig mot Israel for å danne et forent arabisk Palestina. Men det var den nye staten Israel som vant krigen.»

Før 1948 utgjorde jødene en minoritet på 1-2 prosent i de arabiske landene. Israels areal, uten Vestbredden og Gaza, utgjør 0,18 prosent av arealet til araberne. Jødene er blitt presset ut av hele den arabiske verden. En minoritet på opp mot 2 prosent har fått mindre enn 0,2 prosent av landarealene. Det er ikke tyveri. Israel vil ha alt å tjene på et rettferdig erstatningsoppgjør.

Det stemmer ikke at de arabiske statene var interessert i å «danne et forent arabiske Palestina» – de var interessert i å sikre sine egne interesser. Det var ingen bevegelse mot å danne en palestinsk stat da Egypt okkuperte Gaza og Jordan okkuperte (og annekterte) Vestbredden fra 1948 til 1967.

TV2 Skole sier krigen i 1948 «skapte en enorm flyktninggruppe som i dag er på over syv millioner.» Vox er mer presise. De sier i originalen at etterkommerne av flyktningene har økt til over syv millioner. Det var snakk om rundt 700.000 flyktninger den gang.

TV2 Skole fortsetter: «Mange jøder i arabiske land flyktet eller ble forvist og kom til Israel.»

TV2 Skole skal ha ros for å nevne dette. De burde ha påpekt at flere jøder har flyktet fra arabiske land etter 1948 enn palestinere som måtte flykte i krigen som palestinerne startet. Titusener av muslimske arabere bor i hus som jøder etterlot i den arabiske verden.

Etter at seksdagerskrigen og fredsavtalen med Egypt er nevnt, sier TV2 Skole: «Det markerte begynnelsen på slutten av den store konflikten med araberne. De neste tiårene sluttet de andre arabiske statene fred med Israel.»

Dette er jo fullstendig feil, og røper vel dessverre mye om dybdekunnskapen i redaksjonen hos TV2 Skole. Det er kun Jordan som har inngått fredsavtale med Israel. Irak har bombardert Israel med raketter under den første Gulf-krigen, Syria har deltatt i krigshandlinger, Saudi-Arabia, Libya og andre arabiske land har støttet palestinske terrororganisasjoner.

Vox-originalen er noe mer presis: «[Fredsavtalen med Egypt] markerte begynnelsen på slutten av den vidtfavnende arabisk-israelske konflikten. I løpet av de neste få tiårene valgte de andre arabiske landene gradvis å gjøre fred med Israel, selv om de aldri undertegnet formelle fredsavtaler.»

Også når historiefortellingen fortsetter ut på 1980-tallet er det viktige nyanseforskjeller mellom Vox-originalen og TV2 Skoles norske oversettelse.

TV2 Skole: «PLO godtok å dele landet med Israel, men konflikten fortsatte.»

Vox: «PLO sa senere at de ville akseptere å dele landet mellom Israel og Palestina, men konflikten fortsatte.»

Merk ordet sa, uthevet av MIFF. TV2 Skole tar ikke med hva palestinsk lederskap sier nå: «Fatah har aldri anerkjent Israels rett til å eksistere.» Den arabiske liga etter forslag fra palestinske selvstyremyndigheter: «Absolutt og kategorisk avvisning av å anerkjenne Israel som en jødisk stat.» Med andre ord avviser palestinerne og araberne fortsatt FNs delingsforslag fra 1947, hvor opplegget var nettopp en jødisk og arabisk stat. Hamas: «Vi vil befri resten av Palestina og territoriene fra 1948. Det vil ikke være noen forhandlinger.»

TV2 Skole fortsetter å snakke om israelske bosetninger: «Bosetterne passes på av soldater. De tvinger palestinerne vekk og splitter samfunn. På kort sikt gjør de okkupasjonen mye verre for palestinerne. På lang sikt, ved å dele opp palestinsk jord, gjør de det mye vanskeligere å danne en egen palestinsk stat. I dag er det flere hundretusen bosettere på okkuperte områder. Det internasjonale samfunnet mener de er ulovlige.»

Antallet palestinere har vokst eksplosivt i hele perioden Israel har bygget bosetninger. Dette undergraver påstanden om at palestinere blir tvunget vekk. TV2 Skole forteller ikke at bosetningene, etter at israelerne har bygd i 50 år, ikke rommer mer enn 3 prosent (Norsk Folkehjelp/ Fagforbundet) eller 2,7 prosent (NTB) av arealet. Den dagen palestinerne er interessert i en ekte fred, vil det store flertallet av jøder i Israel være interessert i en betydelig israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden. Det forteller heller ikke TV2 Skole.

Israelske myndigheter avviser med juridisk argumentasjon at bosetningene er ulovlige etter folkeretten.

TV2 Skole oppsummerer korrekt hvordan israelerne reagerte på terrorbølgen under den andre intifadaen fra høsten 2000: «Den andre intifadaen endrer konflikten drastisk. Israelerne tviler på at palestinerne noen gang kommer til å godta fred. Israel bygger murer og sjekkpunkter for å kontrollere palestinerne.»

Men snubler når de går videre: «De prøver ikke å løse konflikten, bare takle den.»

De siste mange årene er det palestinerne som har avvist direkte forhandlinger, og det er palestinerne som nekter å løse konflikten med to stater for to folk. Palestinerne kjemper for arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57, men insisterer på at verdens eneste jødiske stat må bort. Israelerne er derfor tvunget til å takle konflikten.

TV2 Skole tar feil når de beskriver okkupasjonen: «Palestinerne føler at verken forhandlinger eller vold fungerer. De sitter fast i okkupasjonen.»

Det er palestinerne selv som har valgt at okkupasjonen skal fortsette ved å nekte å inngå en fredsavtale med Israel. Mange israelere mener den palestinske eliten ser seg selv best tjent med at den israelske okkupasjonen av Vestbredden fortsetter.

«Basert på erfaringene etter at det palestinske folket vokste fram for nesten hundre år siden, vil staten Palestina, dersom den blir født, bli en feilslått, voldelig, korrupt stat, til og med mindre i stand til å møte utfordringene i det 21. århundre enn andre arabiske land i regionen. Så lenge de er under okkupasjon, vil palestinerne ha størst oppmerksomhet i verden, milliarder av dollar å leve på og tilrane seg bestikkelser fra, de beste unnskyldninger for ikke å investere i framtiden og hærskarer av naive tilhengere i vestlige demokratier som hjelper dem med å delegitimere Israel. Alt dette vil de miste dersom jøden ikke lenger kan få skylden,» skriver Dan Schueftan, direktør for Senter for nasjonale sikkerhetsstudier ved Universitetet i Haifa. Selv om han mener fred ikke er mulig, argumenterer han for at Israel bør gjøre store tilbaketrekninger på Vestbredden.

TV2 Skole og Vox avslutter filmen slik: «Israel legger Gaza under en kvelende blokade. Og arbeidsledigheten øker voldsomt. Dette er konflikten slik den er i dag, den er relativt ny og uholdbar for palestinerne. På Vestbredden blir palestinerne undertrykket av stadig flere bosettere. De reagerer ofte med demonstrasjoner og noen ganger vold. De fleste vil bare ha normale liv.

På Gaza har Hamas og andre grupper korte kriger mot Israel. Kampene dreper stort sett palestinere, også mange sivile. I Israel har de fleste blitt apatiske.

Okkupasjonen holder konflikten på avstand fra hverdagen deres, og med korte, brutale voldsepisoder er det liten politisk vilje for fred.

Ingen vet hvor konflikten vil utvikle seg her fra. Kanskje med en tredje intifada, kanskje det palestinske selvstyret kollapser. Men alle er enige om at dagens situasjon ikke kan fortsette.

Israels okkupasjon av palestinerne er for ustabil til å vare, og skjer det ikke en dramatisk endring vil situasjonen bli mye verre.»

Israel har en lovlig sjøblokade av Gaza, men slipper varer som ikke kan misbrukes til militær kamp gjennom etter kontroll ved grensestasjon. Arbeidsledigheten på Gaza-stripen har vært høy i generasjoner, og den vanskelige situasjonen der skyldes først og fremst at en islamistisk terrorgruppe har hatt totalitær kontroll i snart elleve år.

Har det slått pedagogene i TV2 Skole at situasjonen kanskje også er uholdbar for israelerne? Hvem ønsker å leve under trusselen av terror og rakettangrep, og noen av verdens høyeste budsjetter for sikkerhetstiltak, hvis det var mulig å slippe?

Israels okkupasjon av Vestbredden er ikke optimal, men den kan fortsette så lenge det er nødvendig. Bare når Israels fiender forstår nettopp det, er det noe håp om at de vil akseptere Israels eksistens som en jødisk stat, skrev historikeren Martin Kramer i 2016.

– Det kan debatteres om tostatsalternativet har gått ut på dato, men virkeligheten på bakken ligner heller ikke på en én-stat. Et halvt århundre etter 1967-krigen bor bare fem prosent av israelerne i bosetninger på Vestbredden, og halvparten av dem bor i fem områder som vil bli innlemmet i Israel i ethvert to-statscenario, skrev Kramer.

«Okkupasjonen slik den er nå kan vare evig, og den er bedre enn noe alternativ,» sa Benny Ziffer i den venstreorienterte avisen Ha’aretz i april 2016.

I 2000 ble det gjennomført en «dramatisk endring» når det gjaldt okkupasjonen av Sør-Libanon. Resultatet ble krig, og nå er Hizbollah en større trussel enn noen gang fra området. I 2005 ble det gjennomført en «dramatisk endring» når det gjaldt okkupasjonen av Gaza. Resultatet ble en rekke kriger, og Hamas og Islamsk Jihad og andre lover å fortsette krigen til Israel er utslettet.

Kanskje kommer det en dag da TV2 Skole kan nevne en eneste palestinsk leder som godtar at Israel er det nasjonale hjemland for det jødiske folk. Inntil den dagen frykter israelerne nye «dramatiske endringer» på Vestbredden.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart