Skjermdump fra Nrk.no.

NRK avslutter 2022 med en lang rekke faktafeil

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

«Netanyahu er tilbake – palestinere frykter for fremtiden» er overskriften på en artikkel som NRK publiserte på kvelden fredag 30. desember. Som de fleste vet har MIFF mye å utsette på NRKs dekning, men her har journalist Philippe Bédos Ulvin klart å pakke inn uvanlig mange faktafeil i en kort tekst.

Det går galt helt fra første setning i brødteksten. «2022 var det blodigste året i Palestina siden 2006, ifølge FN.» Dette er feil, med mindre NRK har sluttet å regne Gaza-stripen som en del av «Palestina»?

Også andre setning er mangelfull: «Totalt 181 palestinere har blitt drept av israelske styrker i år.» NRK nevner ikke at over 90 prosent av de drepte palestinerne var involvert i terror.  

«Innbyggerne i Gaza og på Vestbredden frykter 2023 kan bli enda blodigere. Israels nye regjering er mer høyreradikal enn noen gang,» skriver NRK. De tar ikke med tallene som viser at palestinske dødstall per år under de første årene av statsminister Benjamin Netanyahus perioder som statsminister var nesten halvparten av de årlige dødstallene under den første intifadaen og Oslo-prosessen og en liten brøkdel i forhold til den andre intifadaen. (Senere økte dødstallene, særlig i 2014, 2018 og 2021, men da var det først og fremst på grunn av krigføringen til terrororganisasjonene på Gaza-stripen.)

Bédos Ulvin hevder Netanyahu måtte gå av som statsminister blant annet fordi «han i 2019 ble dømt for bestikkelser, fusk og tillitsbrudd». Dette er feil. Netanyahu ble tiltalt, ikke dømt. Og han er fortsatt ikke dømt.

Noen av NRKs feil er gjengangere. «Ulovlige bosetninger» gjentas som et refreng. Dersom folkeretten blir anvendt rettferdig, er det ikke grunnlag for å si at bosetningene er ulovlige. Fakta viser at de israelske bosetningene heller ikke er det største hinderet for fred. De israelske bolig- og landsbruksområdene på Vestbredden dekker kun 2,7 prosent av arealet. Les mer på temasiden Hva du trenger å vite om israelske bosetninger og artikkelen Ti punkter som oppsummerer Israels rettigheter på Vestbredden.

Bédos Ulvin skriver om den nye israelske regjeringen: «Sammen lover de at «det jødiske folket har en eksklusiv og utvilsom rett til alle Israels landområder». Det inkluderer den okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem, som under folkeretten tilhører det palestinske folket.» Det er uklart hvilken folkerett Bédos Ulvin her sikter til. Han overser tydeligvis at Israel har et veldig sterkt krav til suverenitet over Judea og Samaria (Vestbredden) etter folkeretten. Dette følger av
1) bindene avtaler etter folkeretten – San Remo-resolusjonen (1920) og Palestina-mandatet (1920). Norge må være særlig forsiktige med å undergrave bindende avtaler fra denne tiden, da vi fikk suverenitet over Svalbard på samme måte.
2) uti possidetis juris – et prinsipp i folkeretten som skal sikre at grensene til koloni- og madatområder på vei til å bli stater bevares
3) de facto hevd gjennom kontroll
4) juridisk og moralsk hevd fra selvforsvar og nødvendighet

NRK gjengir kritikk av Israels nye regjering fra Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen, og andre palestinere, uten at israelske talsmenn får komme til orde. «Den nye regjeringen er anti-LHBT», sier Khateeb, uten at NRK opplyser at regjeringsflertallet nettopp har valgt Amir Ohana, en homofil ledende politiker fra Likud-partiet til ordfører i Knesset (tilsvarende stortingspresident).

NRK lar Khateeb sammenligne situasjonen for palestinerne med Ukraina, helt uten kritiske motforestillinger. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har selv sammenlignet deres kamp for overlevelse med Israels kamp mot arabiske land. Han har også sagt at Israel ofte er et eksempel for Ukraina og at både ukrainere og israelere verdsetter frihet.

NRK gjengir at Khateeb skal ha sagt at Norge bør «slutte med våpenhandel til Israel». Khateeb vet mest sannsynlig at Norge bruker en annen standard for Israel enn andre land, og dermed har nektet å selge våpen til Israel i mange år allerede.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart