Neste gang vil samene ta med seg språklærere i samisk, slik at de kan lære undervisningsmetoder som brukes i hebraiskopplæring og implementere dem i Norge.
Delegasjonsleder Kevin Johansen forklarer at de ønsker å lære fra andre som har vært eller er i samme situasjon som samene:
– Først fokuserte vi på Skottland og Wales, fordi vi så på hvor mange mennesker som snakker de forskjellige minoritetsspråkene i Europa. Til tross for at det hadde vært noe nedgang, hadde Skottland og Wales hatt noe suksess. Men de fortalte oss at det er bedre for oss å dra til Israel, fordi israelerne er ekspertene og at de hadde lært fra israelerne. Vi ønsket å lære fra de beste, og det er derfor vi bestemte oss for å komme hit, sier Johansen.
Opplevde ulpanmetoden selv under besøket
Delegasjonen ble møtt av Menachem Ben-Sasson, president ved Det hebraiske universitetet. Ben-Sasson oppmuntret dem i deres forsøk på å gjenopplive samisk. For hundre år siden var det få som trodde at det ville være mulig å få hebraisk tilbake til å være et levende språk, men historien har vist at det var mulig, poengterte Ben-Sasson.
Delegasjonen besøkte den internasjonale skolen ved universitetet, Rothberg International School. Der deltok de i en time i hebraisk for nybegynnere ved ulpanen, den intensive hebraiskskolen. Delegasjonen møtte også skolens lærere og administrasjon og lærte om hvordan universitetet og andre institusjoner lærer hebraisk til et stort antall immigranter, studenter og andre.
Gruppen besøkte også Tel Aviv universitetet, Yad Vashem og utdanningsdepartementet under oppholdet.
Planlegger neste besøk
– Selv om vi bare har vært her på et kort opphold, har vi lært mye. Vi har begynt å planlegge neste tur. Vi vil komme med samisklærere for et lengre opphold, slik at de kan lære ulpan-undervisningsmetoder. Vi vil fokusere på det talte språket, slik at vårt folk har mulighet for å kommunisere med hverandre. Vi tror det vil hjelpe og motivere folk, og føre til bedre resultater, sier Johansen.