Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Samer lærer av israelsk språksuksess

Faksmile fra avisen Dagen 22. februar 2012.
Faksmile fra avisen Dagen 22. februar 2012.
Representanter for samer i Norge var denne uken på studietur til Israel for å lære om revitalisering av språk og undervisningsmetoder. De planlegger allerede en ny tur.

Neste gang vil samene ta med seg språklærere i samisk, slik at de kan lære undervisningsmetoder som brukes i hebraiskopplæring og implementere dem i Norge.

Delegasjonsleder Kevin Johansen forklarer at de ønsker å lære fra andre som har vært eller er i samme situasjon som samene:

– Først fokuserte vi på Skottland og Wales, fordi vi så på hvor mange mennesker som snakker de forskjellige minoritetsspråkene i Europa. Til tross for at det hadde vært noe nedgang, hadde Skottland og Wales hatt noe suksess. Men de fortalte oss at det er bedre for oss å dra til Israel, fordi israelerne er ekspertene og at de hadde lært fra israelerne. Vi ønsket å lære fra de beste, og det er derfor vi bestemte oss for å komme hit, sier Johansen.

 

Opplevde ulpanmetoden selv under besøket

Delegasjonen ble møtt av Menachem Ben-Sasson, president ved Det hebraiske universitetet. Ben-Sasson oppmuntret dem i deres forsøk på å gjenopplive samisk. For hundre år siden var det få som trodde at det ville være mulig å få hebraisk tilbake til å være et levende språk, men historien har vist at det var mulig, poengterte Ben-Sasson.

Delegasjonen besøkte den internasjonale skolen ved universitetet, Rothberg International School. Der deltok de i en time i hebraisk for nybegynnere ved ulpanen, den intensive hebraiskskolen. Delegasjonen møtte også skolens lærere og administrasjon og lærte om hvordan universitetet og andre institusjoner lærer hebraisk til et stort antall immigranter, studenter og andre.

Gruppen besøkte også Tel Aviv universitetet, Yad Vashem og utdanningsdepartementet under oppholdet.

 

Planlegger neste besøk

– Selv om vi bare har vært her på et kort opphold, har vi lært mye. Vi har begynt å planlegge neste tur. Vi vil komme med samisklærere for et lengre opphold, slik at de kan lære ulpan-undervisningsmetoder. Vi vil fokusere på det talte språket, slik at vårt folk har mulighet for å kommunisere med hverandre. Vi tror det vil hjelpe og motivere folk, og føre til bedre resultater, sier Johansen.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart