MIFF var kanskje først i Norge med å påpeke den vannvittige ensidigheten i årets 1. mai paroler i Bergen. Av elleve paroler handlet ni om innenrikspolitiske spørsmål, to om utenrikspolitikk. Den ene demoniserte Israel som en apartheidstat, den andre krevde boikott av Israel.
Etter at artikkelen var publisert på ettermiddagen 27. april, gjorde vi Stoltenberg kjent med saken gjennom Twitter.
Mandag 29. april ga vi en ny påminnelse til statsministeren.
Stoltenberg var helt sikkert kjent med parolene uten MIFFs medvirkning. LO i Bergen må ha hatt dem klar i god tid før Bergensavisen presenterte dem 20. april.
Men Stoltenberg misbrukte altså sin sjanse til å ta avstand fra de Israel-fiendtlige kreftene på venstresiden, og nå høster han kritikk fra USAs største organisasjon som bekjemper antisemittisme. Pressemeldingene til ADL gjengis av medier over hele verden. Kritikken blir en ny ripe i lakken til en norsk regjering som internasjonalt allerede har et frynset rykte for sin Midtøsten-politikk.
ADL er forferdet
«ADL uttrykker forferdelse over at statsministeren i Norge, hovedtaler på en 1. mai feiring til LO i Bergen, ikke fordømte de anti-israelske parolene som var en offisiell del av arrangementet,» skriver ADL i en pressemelding.
– Det er ekstremt bekymringsfullt, når man tenker på hva disse anti-israelske parolene inneholdt, deres offisielle status i toget og det faktum at de ble omtalt i aviser flere dager før hendelsen, at statsminister Jens Stoltenberg likevel deltok og ikke tok avstand fra disse forferdelige, anstøtelige paroler, sier Abraham H. Foxman, som er nasjonal direktør i ADL.
– Parolene er ikke legitime uttrykk for kritikk av israelsk politikk. De er beregnet på å delegitimere Israel og erklære økonomisk krig mot Israel i et forsøk på å isolere landet fra verdenssamfunnet. Vi ber statsminister Stoltenberg fordømme disse helt upassende slagord og kreve at de blir fjernet fra framtidige arrangementer i LO, sier Foxman.
– Stoltenberg hadde en perfekt mulighet til å erklære at Israel ikke er en apartheid-stat, at Norge går imot boikott av Israel og at disse LO-parolene må avvises, legger han til.
Støre tok avstand
Også utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk i 1. mai tog hvor en av parolene var boikott av Israel. I motsetning til Stoltenberg, benyttet Støre anledning til å markere sin uenighet under talen i Stavanger.
– Det er flere paroler jeg kunne gått under, men jeg er ikke enig i alt. Jeg er for eksempel for en palestinsk stat, men imot boikott av Israel, sa Støre, ifølge Stavanger Aftenblad.