Opplysningen kommer fram i den nye boken «Fredsnasjonens greneseløse våpenhandel», skrevet av journalistene Tove Lie og Øystein Mikaelsen. Da NRK Søndagsrevyen omtalte boken på søndag, var det et helt annet fokus: En amerikansk fabrikk som er eid av et halvstatlig norsk selskap skal ha levert våpen som ble brukt under Gaza-krigen. Dermed fikk man vist nye blodige bilder fra Gaza uten å fortelle at Israels krigføring fulgte krigens folkerett «godt over gjennomsnittlig», uten at man egentlig fortalte noe nytt. NRK Brennpunkt fokuserte på Nammos produksjon av M72 i USA allerede i februar 2009. Å lage nye streker i bildet av Israel som en brutal krigsmakt kan ikke gjøres for ofte.
Norge forbyr våpeneksport til Israel, men Nammos fabrikk i USA eksporterer til Israel etter amerikanske eksportregler.
«Norsk regelverk for våpeneksport bygger på vedtak som har som grunnprinsipp at våpen ikke skal eksporteres til land der det er krig, borgerkrig eller der krig truer. Som hovedregel kan man likevel eksportere våpen til Nato-allierte, som en del av forsvarspakten,» skrev NRK i 2009.
Norge kan også levere våpen til brutale arabiske diktaturer, viser det seg. Klassekampen skriver:
«20. februar i fjor sendte det norske Forsvarsdepartementet tre personer til en stor våpenmesse i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Delegasjonen ga markedsføringsstøtte til norsk våpenindustri, som skulle promotere sine produkter til de samme regimer som demokratiforkjemperne demonstrerte mot under den da nylig oppblomstrede arabiske våren.
Forsvarsdepartementet reiste på våpenmesse ni dager etter at Mubarak måtte gi fra seg makten i Egypt – og samtidig som demokratiopprøret nettopp hadde spredt seg til Libya, Bahrain og Jemen, hvor regimene slo hardt ned på demonstrantene.»
Det kommer fram i boken til Lie og Mikaelsen at den rødgrønne regjeringen har solgt våpen både til De forente arabiske emirater og Qatar.
– Dette er land som scorer veldig lavt på alle demokratiindekser, og de deltok begge med militærmakt på myndighetenes side under demokratiopprøret i Bahrain i februar og mars 2011, sier forfatter og journalist Tove Lie.