Søk
Herman Kahan (Foto: Skjermdump fra YouTube-video til MIFF)
Herman Kahan (Foto: Skjermdump fra YouTube-video til MIFF)

Kahan utnevnt til St. Olavs-kommandør

Mangeårig MIFF-medlem Herman Kahan er blitt utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden, Norges gjeveste orden.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Tildelingen av ordenstegnene fant sted 18. februar. Ifølge Slottet ble Herman Kahan utnevnt som kommandør «for hans innsats for å fremme toleranse og forståelse».

Den nå 87 år gamle mannen ble født i Sighet i Romania i 1926, var barndomsvenn med Nobels fredspris-vinner Elie Wiesel og ble siden utdannet til rabbiner i gamle Tsjekkoslovakia. I 1944 ble Kahan deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz sammen med store deler av av familien og slekten. Han ble sammen med faren sendt videre på en rekke andre fangeleire før frigjøringen, men begge overlevde. Kun ti dager etter å ha fått sin frihet tilbake, døde også Kahans far.

I 1949 kom han til Norge og startet det som nå heter Heka Trikotasjefabrikk, der han fortsatt er yrkesaktiv bedriftsleder. Han har også vært formann i Det mosaiske trossamfund i Oslo.

– Toleransens fanebærer
Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, beskriver Kahan som «toleransens fanebærer» i anledning utnevnelsen.

– [I Oslo] ble han en iherdig og vellykket forretningsmann, men aldri har det fortrengt hans selvpålagte plikt å snakke toleranse og forståelse på tvers av religioner og folkeslag. Det er da også dette som er begrunnelsen for dagens velfortjente som velplasserte kongelige heder, skriver Stanghelle.

Redaktøren hyller Kahans evne til å lete etter forsoning og toleranse, på tross av at han selv har vært offer for den verste form for intoleranse.

– Så kan vi andre bare undre oss over at det er mennesker som nettopp Herman Kahan – som tydeligere enn noen har sett den menneskelige ondskap i hvitøyet – som påtar seg rollen som en toleransens fanebærer. Der det hadde vært forståelig å finne hat og bitterhet, er det snarere leting etter forsoning som dominerer tankebildet. For det er slik Herman Kahan har satt så tydelige spor etter seg gjennom mange tiår i det norske samfunnet, skriver redaktøren.

Opptatt av religionsdialog
I løpet av de siste 35 år har Herman Kahan en rekke ganger holdt foredrag i MIFFs lokalforeninger. 25. september 2011 holdt han et foredrag på MIFFs årlige høstseminar om fangetransporten til Auschwitz og om likhetene mellom jødedom og kristendom. Alt i sin tolerante ånd.

Se det sterke foredraget her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_ya3LsV5nck[/youtube]


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart