Utenriksminister Børge Brende var for ei tid siden i Israel. Der sa han ting som fikk NTB til å komme med en av sine vanlige anti-israelske utgytelser, og det er selvsagt gjengitt i Dagbladet. Det dreier seg om fengsling og mishandling av barn.
En kort oppsummering av noen av anklagene:
Rundt 220 «mindreårige» palestinere sitter på et gitt (og åpenbart typisk) tidspunkt i israelske fengsler. Av dem er 31 under 15 år gamle. De er ned til 12 år gamle. De andre, og fleste, «mindreårige» er vel da fra 15-18 år.
Det står at mange av barna (og «barna», jeg kaller ikke 17-åringer barn) «forteller om slag og spark, at de blir tvunget til å kle seg nakne og om trusler og skremmende avhør». Ifølge UNICEF får «barna» ofte bind for øynene, de blir bakbundet.
Jeg vet ikke hva alt dette betyr. Er det alltid slik, eller har det så vidt forekommet? At folk som driver med vold blir bakbundet, synes jeg virker veldig naturlig. At de må kle seg nakne, kan vel tenkes å være vel begrunnet, det spørs hva hensikten er og hvilken måte det blir gjort på. Jeg skulle også like å vite hvor store krav som stilles til at noe kalles «tortur».
Jeg vil påpeke en sak: Når man bygger på hva disse «barna» forteller uten noen andre bevis, må man ta hensyn til at å rakke ned på Israel og fortelle om dårlig behandling er en del av krigføringen for disse ungdommene. Så vi kan sikkert ta en del av opplysningene deres med en klype salt eller to.
Kriminell lavalder
NTB/Dagbladet nevner at Israel fengsler ungdom ned til 12 år. Det skyldes at mens kriminell lavalder i Norge er 15 år, er den 12 år i Israel. Før vi da går helt i taket over de fæle israelerne som har en slik lov for barn, kan det være greit å se hvilken kriminell lavalder ulike land har. Det finner vi blant annet på Wikipedia-artikkelen Defense of infancy.
Vi ser da blant annet følgende:
Kriminell lavalder i USA varierer mellom 6-12 år, det varierer med statene. For føderale forbrytelser er den 11 år.
India og Pakistan har 7 år. Skottland 8-12 år (etter hva slags forbrytelse det gjelder). Australia, England og Sveits har 10 år. Blant de landene som har 12 år slik som Israel, finner vi Irland, Japan, Nederland og Sør-Korea.
Barn i fengsel i Storbritannia
I denne artikkelen fra avisen Independent ser vi at 150 barn holdes forvart, sperret inne, i Storbritannia. To tiåringer som for noen år siden drepte en liten gutt, fikk åtte års fengsel.
USA
Siden det ikke kan brukes til å øke jødehatet i Norge, har norske medier lite om politivold, fengsling av ungdom m. m. i de forskjellige land. Og jeg har ikke registrert at norske myndigheter betaler store summer til organisasjoner som har som en hovedoppgave å overvåke dette, bortsett fra Israel.
Men ett sted i verden blir av og til negativt omtalt i denne sammenhengen. Og det er USA. Der er de strafferettslige forholdene for barn (spesielt for svarte) langt verre enn i Israel og for palestinerne. Jeg visste lite om dette fra før, men har googlet litt nå og funnet litt gammelt og nytt stoff.
Jeg skal gjengi noen opplysninger fra en artikkel i Dagbladet, Magasinet, 4. februar 2008. Det er noen år siden, og enkelte reformer er visst skjedd, men hovedbildet er så vidt jeg kan se det samme.
Den gang satt i underkant av 100.000 amerikanske mindreårige (under 18 år) i voksenfengsler og lukkede anstalter som i praksis fungerer som fengsler for barn og unge. [Siden er tallet sunket til ca. 70.000, blant annet fordi kriminaliteten har sunket siden så mange sitter inne.]
Offisielle tall fra det amerikanske justisdepartementet viste at mindreårige under 15 år utgjorde 32 % av de arresterte ungdomsforbryterne i 1999. «Det betyr», sier vår kildeartikkel i Dagbladet, «at flere titalls tusen barn under 15 blir arrestert hvert år».
Vi tar også noen opplysninger fra en artikkel i The Guardian 4. august 2007, forfatter Ed Pilkington.
På det tidspunktet var det 2.270 fanger som er dømt til fengsel på livstid, uten mulighet for løslatelse, for forbrytelser de gjorde som barn. De vil dø bak murene. Seks av dem var 13 år da de gjorde forbrytelsen, 50 var 14 år gamle.
I en artikkel fra 14. august 2013 står det at noen dager tidligere hadde en føderal dommer i delstaten Michigan gitt ordre om at de 363 fangene som hadde livstidsdom uten mulighet for løslatelse for forbrytelser gjort som barn, skal få sine saker vurdert på nytt. [Det ligger vel da i kortene at noen av dem kan få kortere straffer enn livstid.] En artikkel fra juni 2013 forteller at antallet barnefanger er gått ned totalt sett, men fremdeles satt omtrent 70.000 ungdommer og tenåringer i fengsel hver dag i 2010.
Konklusjon
Når 31 palestinere under 15 år sitter inne på en bestemt dag (som jeg antar er typisk), forteller det to ting: Det er ikke mange som blir arrestert til tross for at det foregår en del steinkasting. Og de sitter ikke lenge, ellers ville tallet vært mye større. Dersom det kan bevises at det forekommer mishandling, er det fint at det blir påpekt.
Men ellers bør norsk utenrikstjeneste og norsk presse slutte med å behandle Israel annerledes enn andre land. Både Norge og EU gir store beløp til organisasjoner som skal overvåke israelske soldater, politifolk osv. i langt større grad enn man kontrollerer noen andre land, inkludert våre egne. Det viser igjen i forhold til israelsk krigføring. Det har vi behandlet forholdsvis grundig i artikkelen Fullstendig ulik oppmerksomhet på norsk og israelsk krigføring skaper jødehat.
Og det gjelder i forhold til rettsvesenet, politiets metoder, fengselsvesenet osv. Israel skal vurderes og kritiseres etter de samme kriteriene som man vurderer og kritiserer andre land.
Ille, verre, verst
Dersom jeg hadde vært ung og ville drive steinkasting mot politi og militære, tror jeg nok ikke at jeg ville ha vært glad for å bli arrestert av israelere. Men jeg tror nok det ville være mye større grunn til frykt dersom jeg skulle bli arrestert av palestinere, syrere, egyptere, pakistanere og sikkert mange andre land også.
Jeg håper derfor at utenriksminister Brende undersøker fengselsvesenet for barnefanger, dårlige fangeforhold m.m. når han besøker et land, og behandler dem på samme måten som Israel.
Han kan kanskje begynne med USA.