Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Dette er et satelittfoto av?

Dette er et satellittfoto av?
Dette er et satellittfoto av?
Hva tror du norske skolebarn i fjerde klasse blir fortalt om dette bildet i sin skolebok i faget Religion, livssyn og etikk (RLE)?
Forfatterne av boken er Beate Børresen, Tove Larsen og Peder Nustad.
Forfatterne av boken er Beate Børresen, Tove Larsen og Peder Nustad.

Det er forlaget Cappelen Damm som har utgitt skolebøkene i serien Vi i verden. Bøkene er pensumlitteratur fra 1. til 7. klasse i grunnskolen i faget Religion, livssyn og etikk.

I boken for fjerde klasse, «Vi i verden 4», gjengis det et satellittfoto på side 23. Bildet er illustrasjon til siden som innleder kapittelet om Det gamle testamentet.

Over bildet står det:

«Det gamle testamente forteller historien om israelittene. Skapelsesberetningen handler om at Gud skapte verden. Denne fortellingen er viktig for de kristne. Skapelsesberetningen forteller at de første menneskene het Adam og Eva.»

Siden dagens jøder er samme religiøse bevegelse og nasjonale folk som Bibelens «israelitter», burde kanskje teksten nevne at Det gamle testamentet også er viktig for jøder? Det gamle testamentet er jødenes Bibel.

Men det mest oppsiktsvekkende er kanskje teksten som kommer under bildet.

Slik ser hele siden ut:

Faksmile av side 23 i boken Vi i verden 4.
Faksmile av side 23 i boken Vi i verden 4.

«Satellittfoto av Palestina.» Slik innledes bildeteksten.

Den gang dette området het Palestina – for 66 år siden – var det styrt fra London. Palestina har aldri vært en stat. Forfatterne nevner videre de grønne områdene. Det er hovedsakelig grønt hvor israelske bønder bruker moderne vanningssystemer for å sikre effektivt jordbruk og hvor israelske myndigheter har plantet skog. Man kan se konturene av våpenhvilelinjene fra 1949, «den grønne linjen» som omkranser Vestbredden. Vest for linjen er det grønt, øst for linjen er det brunere. «Den grønne linjen» har ikke fått navnet sitt etter linjen av skog som israelere har plantet, men av fargen på pennen som ble brukt til å trekke opp linjen i våpenhvileavtalen mellom Israel og Jordan i 1949. I denne avtalen blir det understreket at våpenhvilelinjen ikke er en grense.

Er dette et satellittbilde av Palestina? Fra gammelt av er navnet Palestina brukt om området helt tilbake på Jesu tid, men da synonymt med «Jødeland». I dag er det Israel som er jødeland, og «Palestina» er i manges ører synonymt med «palestinernes land», som i dag slett ikke er jødeland (men som er uten jøder!).

MIFF-medlem og pensjonert lektor Olav V. Landsverk, som tidligere har analysert norske skolebøker, mener fremstillingen i beste fall er uheldig.

– Det trenger jo ikke være bevisst fra forfatter og bilderedaktør, men bare tankeløst, sier han. Landsverk påpeker at teksten nevner israelittene i Det gamle testamentet.

– Da er det naturlig at bildet viser «Satellittfoto av Israel». Og når Galilea-sjøen og Dødehavet, nevnt i teksten, ligger i Israel, virker det tendensiøst og direkte anti-israelsk (eller sløvt) å skrive «Palestina» i stedet for «Israel», kommenterer Landsverk.

Bildet viser et satellittfoto av Israel, med hovedstaden Jerusalem noenlunde i sentrum. I tillegg kan man se på bildet Gaza-stripen som er kontrollert av palestinske selvstyremyndigheter, Vestbredden som har delt kontroll mellom Israel og palestinske selvstyremyndigheter, deler av Jordan (i øst), deler av Egypt (i sørvest) og deler av Libanon (i nord).

Palestina er nevnt null (0) ganger i Det gamle testamentet. Israel er nevnt 863 ganger, ifølge bibelen.no.

Palestina er nevnt null (0) ganger i Det nye testamentet. Israel er nevnt 31 ganger.

Det har aldri eksistert noe Palestina, men palestinerne kan få en egen stat når de aksepterer at naboene skal få beholde sin.

 

  • Takk til Karl Magnus Knævelsrud for tips i denne saken!

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart