Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Vanlig praksis å ta hensyn til fødeland

Skjermdump av artikkel publisert på NRK Ytring 18. februar 2016.
Skjermdump av artikkel publisert på NRK Ytring 18. februar 2016.
Juridisk rådgiver Hassan Abu Bakra beklager seg på NRK Ytring over at Israel behandler ham som palestiner når han har norsk pass. Kjenner han ikke Utlendingsforskriften §8-10?

Torsdag 18. februar publiserte NRK Ytring et klageskrift mot Israel og norske myndigheter fra Hassan Abu Bakra, juridisk rådgiver i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF). Han skriver:

«Israelske myndigheter krever at de som opprinnelig er fra, det vil si født i Gaza eller på Vestbredden, må reise med palestinsk pass fra de palestinske selvstyremyndighetene, og aldri kan reise til eller gjennom Israel. Vi beskyttes ikke av våre norske pass. Derfor får ikke jeg og mine barn reise til Gaza.

Israel er det eneste landet i verden som ikke aksepterer mitt norske pass og som ikke respekterer norske myndigheters beslutning om at jeg er norsk.»

Abu Bakra mener norske myndigheter burde kjempet mer for hans rettigheter. «Hvorfor tillater Norge at andre land behandler meg som en norsk statsborger klasse 2?»

 

Ikke uvanlig

Den juridiske rådgiveren burde vite at det ikke er uvanlig å behandle mennesker med samme statsborgerskap ulikt, basert på hvilket land de er født i eller foreldrenes nasjonalitet.

Det er hvilket land du er født i, ikke hvilket statsborgerskap du har, som avgjør om du har mulighet til å få DV Green Card i USA. Dersom du ble født i et land som gjør deg diskvalifisert til å søke, kan du til og med søke på bakgrunn av hvilket land en av dine foreldre ble født i.

Når India behandler visumsøknader for britiske statsborgere, bruker de ekstra lang tid på behandling og det er mye større sjanser for avslag, dersom søkeren er født eller har forfedre fra Pakistan.

Den norske utlendingsforskriften §8-10 sier: «En utlending som er født av foreldre hvorav minst én var norsk borger på søkerens fødselstidspunkt, har rett til oppholdstillatelse.» To indiske statsborgere som søker oppholdstillatelse i Norge stiller ikke likt dersom den ene inderens mamma eller pappa var norsk borger da han eller hun ble født.

Den juridiske diskrimineringen og voldelige forfølgelsen som har presset og jaget jøder ut av den arabiske verden, burde være velkjent for Abu Bakra.

På samme måte som USA, India og Norge forskjellsbehandler andre lands statsborgere etter deres fødeland eller foreldres fødeland, har Israel all rett til selv å bestemme sine innreiselover for norske borgere i henhold til deres fødeland.

Den dagen palestinerne blir selvhjulpne vil det nok ikke være noe problem å reise til Gaza via Israel. Enn så lenge fraråder det norske utenriksdepartementet alle reiser til Gaza, men hvis Abu Bakra på død og liv vil dra tilbake til det islamistkontrollerte området han en gang flyktet fra (og fikk opphold og pass fra Norge for å beskyttes fra å bo i?), kan han jo prøve å reise inn via Egypt?

 

PS! Norske myndigheter gir utfyllende informasjon om hvordan norske statsborgere med palestinsk bakgrunn må forholde seg ved innreise til Israel.

 

Fra kommentarfeltet

Abu Bakra har også fått flere svar i NRK Ytrings kommentarfelt. Vi gjengir tre:

jgregers skriver:

«Som tidligere turist til Israel blir jeg nektet innreise til Syria (måtte bytte pass før besøk i 2009), Dessuten nektes jeg innreise til Libanon, Saudi Arabia, Emiratene, Dubai, Bahrein, for å nevne noen. Dessuten nektes jeg innreise til Azerbaijan grunnet besøk i Karabakh. Så at noen land nekter innreise ved tidligere besøk eller opprinnelse i gitte andre land er ikke noe spesielt for Israel.»

Trond Pettersen skriver:

«Det ironiske er at f.eks. det malaysiske passet har «Allowed to enter every country except ISRAEL». Regner med mange andre muslimske land har det samme.»

Victor Lima skriver:

«Problemet er at det er alt for enkelt å få norsk statsborgerskap. Hadde artikkelforfatteren bodd i f.eks. Dubai, ville han eller hans etterkommere aldri fått lokalt statsborgerskap. Dernest er det vesentlig at alle land selv kan avgjøre hvem de ønsker å slippe inn, uavhengig av hvilket pass man har. Som USA, som «diskriminerer» norske statsborgere som har vært på besøk i f.eks. Syria de siste årene – disse får ikke lov å benytte systemet for visumfri innreise til USA. Alle lands sikkerhetsmyndigheter er veldig klar over at det at noen tilfeldigvis har blitt tildelt et statsborgerskap ikke endrer trusselbildet. Så også her: Det er soleklart at en palestiner, som tilfeldigvis har et norsk pass, ikke innebærer en fundamentalt forskjellig trusselevaluering i forhold til en palestiner med libanesisk eller fransk pass.»


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart