«Fra i dag vil ordfører i Tromsø Kristin Røymo (Ap) og ordfører i Trondheim Rita Ottervik (Ap) kunne bli avvist på Ben Gurion-flyplassen,» skrev MIFF 7. mars 2017. De to norske kommunene har vedtatt boikott av varer og tjenester fra israelske bosetninger.
Da jeg delte artikkelen på Facebook-veggen min samme dag, fikk jeg følgende kommentar fra en kvinnelig Israel-venn:
«Lurer på hvor langt Børge Brende og Utenriksdepartementet er kommet i å undersøke lovligheten av boikotten????? Shame on you, Brende!!!»
En mannlig Israel-venn kommenterte i samme tråd:
«Han gidder nok ikke bry seg om det. Eller kanskje det er det at han ikke tør.»
Men så fikk Israel-vennene seg en overraskelse. For inn i tråden kom utenriksministeren personlig.
«Synes ikke akkurat dette var en så veldig hyggelig tone. Kan vi ikke snakke om denne type spørsmål respektfullt med hverandre? Det er riktig at vi undersøker dette, men samtidig har jeg gjort det klinkende klart at jeg er imot boikott av Israel,» skrev Brende.
En stund senere var Israel-vennens første kommentar på min vegg fjernet. Dermed var også utenriksministerens svar borte.
– Slettet du ditt innlegg på min vegg hvor du fikk svar fra utenriksminister Børge Brende? spurte jeg Israel-vennen.
– Ja. Er så oppgitt og uttrykte meg nok ikke så fint. Skal skjerpe meg, svarte hun.
Brendes lekse er viktig for oss alle.
De vi omtaler og kritiserer i sosiale medier kan komme til å lese det vi skriver. Ikke skriv med andre ord eller i en annen tone enn den du vil være komfortabel med å bruke til dem direkte. Unngå å spekulere i andres motiver. Da vil folk oppleve deg mer respektfull og lytte mer til dine argumenter.
La oss alle skjerpe oss.