Faksmile fra Dagbladet 26. mai 2018.
Faksmile fra Dagbladet 26. mai 2018.

Professor ved Forsvarets høgskole: – Israels angrep på iranske stillinger «virker konfliktdempende»

- Det er i Europas interesse at Israel bremser Irans ekspansjon til Middelhavet, skriver professor Kåre Dahl Martinsen.

«Trump har rett om Iran-avtalen.» Det var overskriften til kronikken som Kåre Dahl Martinsen, professor ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, hadde på trykk i Dagbladet lørdag 26. mai.

– Beslutningen om å trekke seg fra avtalen var ikke ulogisk, skriver Dahl Martinsen.

– Kritikken av avtalen har vært sterk fra dag én, og den har langt fra vært begrenset til det republikanske partiet eller kretsen rundt statsminister Netanyahu, fortsetter han. Atomavtalen med Iran legger ikke begrensninger på Irans utvikling av langtrekkende missiler, landet «slapp å måtte vise hvor langt atomvåpenforskningen var kommet» og det ble gjort «en stor bue rundt militære forskningsinstitusjoner».

Professoren påpeker at de iranske atomdokumentene som statsminister Benjamin Netanyahu presenterte 30. april «påviser at Iran nå har teknologien og missilene som trengs for å kunne treffe mål langt borte – Tel Aviv, men også europeiske byer».

Dahl Martinsen er svært kritisk til EUs rolle. Han mener europeiske politikere har valgt å overse Irans løgner og «holdt fast i en avtale som fra første dag bare var et skalkeskjul».

– EUs linje ser ut til å være at avtalen virker konfliktdempende. Den eneste som vel kan sies å ha hatt den funksjonen var det israelske angrepet på iranske stillinger i Libanon og Syria. På den måten har Israel bremset Irans ekspansjon til Middelhavet. Det er i Israels interesse, men også i Europas, avslutter professoren.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart