Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Den falske dommedagsprofeten

Kåre Willoch. (Foto: Høyre, flickr)
Kåre Willoch. (Foto: Høyre, flickr)
«Israel fører en kurs mot katastrofe også for seg selv,» sier tidligere statsminister Kåre Willoch til Dagsavisen 16. mai.

– Israels politikk får store deler av verden til å vende seg mot dem, advarer tidligere statsminister Kåre Willoch i Dagsavisen 16. mai.

Det er ikke noe nytt at Kåre Willoch spår katastrofe for Israel. I en debatt i MIFF Kristiansand 8. november 2006 snakket Willoch om at det «går mot stupet» for Israel.

«Dette bør alle ekte venner av Israel merke seg. Det gjelder å bruke sin besøkelsestid. Hvis dere nå ser på utviklingen i verden, og tenker en generasjon, 30-50 år framover. Hvordan ser det ut da? Ja, USA synker ned i en stadig dypere gjeld. De låner nå noe sånt som to milliarder dollar om dagen. Ikke først og fremst på grunn av krigen, men fordi hele deres økonomi er styrt inn på et så voldsomt forbruk som de ikke kan finansiere. Ser du på Europa, så vet vi at om en generasjon eller to er Europa et samfunn av oldinger, og dessuten med et meget betydelig innslag av muslimsk befolkninger. Hvor skal Israel da få sin støtte? De nye verdensmaktene er Kina og India, kanskje Iran. Ja, dette er farlig. Det kan bli fryktelig farlig, hvis man ikke bruker tiden nå til, hvor man har makt nok til å beskytte seg, å dempe ned hatet og få en varig løsning hvor man fremdeles kan forhandle ut fra styrke,» sa Willoch.

Et halvt år etter Willochs dommedagsprofeti innledet OECD – dominert av europeiske land – forhandlinger om å oppta Israel som medlem. I 2010 ble Israel fullt medlem. Etter 2006 har Israel bygget stadig sterkere handels- og sikkerhetsforbindelser med Kina og India. Etter 2006 har Israel funnet store reservoarer av naturgass og bygget mye sterkere forhold til en rekke land i Europa, særlig Øst-Europa. Israelsk etterretning har bidratt til å stanse en rekke islamistiske terrorangrep i Vesten. I USA er støtten til Israel rekordhøy på meningsmålingene. De siste årene har Israel også fått stadig tettere kontakt med flere arabiske land i et interessefellesskap mot Iran.

I 2006 formante Willoch at Israel måtte slutte med «unødvendig voldsanvendelse før det er for sent». Mens han viftet med pekefingeren sa Willoch: «Det er de som ustoppelig unnskylder alle disse overgrep, og dermed bidrar til at de fortsetter, som bidrar til å drive Israel mot stupet. Jeg bare sier fra. Hvis man ikke nu medvirker til å skape en atmosfære som går inn for forsoning og innrømmer dem det landet de er nødt til å ha, med grenser fra 1967, så får man ingen fred. Om 50 år vil man bittert beklage det, hvis man ikke bruker den åpning som kanskje finnes nå.»

Tolv år senere hever Willoch pekefingeren når Israel nettopp forsvarer sin «grense fra 1967» mot Gaza-stripen. Han mener israelske soldaters voldsbruk er «grotesk».

– Uansett hva man måtte mene om Hamas, så er det lett å forstå at håpløsheten og elendigheten befolkningen i Gaza lever i, fører til reaksjoner. At en innelåst befolkning demonstrerer, er helt naturlig. Det er ikke et veldig originalt synspunkt, men en oppfatning store deler av verden deler, sier Willoch til Dagsavisen.

Men Willoch har et problem. Hamas er ikke interessert i grenser fra 1967. Da Hamas kom med et nytt politisk dokument i 2017 ble det meldt av NRK at organisasjonen ikke lenger vil utslette Israel. Men dette var fullstendig fake news. Hamas skrev i sitt dokument at det ikke finnes noe annet alternativ enn en fullstendig frigjøring av Palestina fra elva til havet. Issam Adwan, som Dagbladet har presentert som en leder for demonstrasjonene, ser for seg en framtid der «Israel er borte, og bare de arabiske landene blir tilbake». Selv fra palestinsk side kommer det kritikk mot Hamas, som «sender folk i døden for å få gode avisoverskrifter». Befolkningen i Gaza demonstrerer ikke fordi de er «innelåst», men fordi de vil flytte millioner av palestinere inn i Israel slik at verdens eneste jødiske stat blir erstattet av arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58.

Willoch har flere problem. Det er ikke håpløshet og elendighet som har skapt vold og demonstrasjoner på Gazastripen. Det er palestinernes terror som har skapt elendighet og grensekontroll.

Willoch kan ikke navnet på en eneste palestinsk leder som godtar at Israel er kommet for å forbli som en jødisk stat. Derfor ser ikke israelerne noen «åpning», og derfor ser de heller ikke på voldsanvendelsen som «unødvendig» når dens hensikt er å forhindre at islamistiske voldsmenn fritt kan strømme inn i israelske tettsteder i grenseområdet mot Gaza.

Etter 2006 har Israel flere ganger vist vilje til en nesten full tilbaketrekning fra Vestbredden. I 2008 ble palestinerne tilbudt nettoarealet av Vestbredden og Gaza-stripen av Ehud Olmert. Mahmoud Abbas sa nei. I 2014 gikk statsminister Benjamin Netanyahu med på en nesten full tilbaketrekning. Palestinsk side avviste en rekke av prinsippene som Obama-administrasjonen satte for en fredsløsning.

Katastrofen for innbyggerne i Gaza vil fortsette så lenge folk som Willoch mener det er viktigere å heve pekefingeren mot Israel fremfor den islamistiske og antisemittiske Hamas-bevegelsen. Man får ingen fred så lenge folk som Willoch bruker sine krefter på å formane Israels venner fremfor å presse sine venner i Ramallah til å godta en jødisk stat som nabo.

De siste tolv årene har de fleste israelere hatt vanskeligheter med å se sporene som bekrefter at landet er inne på Willochs «katastrofekurs». Når de ser på sine naboland, og især Syria, har de etter 2006 sett en annen definisjon av «grotesk voldsbruk» enn den som tydeligvis blir brukt av Norges tidligere statsminister. De tenker at det er helt nødvendig å holde slik vold borte fra sine grenser. Alternativet ville vært katastrofe.

 

Relaterte saker

I 2007 hevdet Willoch at «ingen påviser noe galt» i det han sier om Midtøsten. Men MIFFs ord-for-ord gjennomgang av hans foredrag samme år viste mye galt – MIFF fant en lang rekke fordreininger, faktafeil og anakronismer. MIFF påviste også flere tilfeller av historieforfalskning og demonisering av Israel og israelske ledere. Vi fant også feil i et foredrag han holdt i 2008.

Senere har den israelske historikeren Benny Morris arrestert Willoch for hans bruk av massakre-anklager mot Israel, og bekreftet en rekke av feilene som Landsverk påviste.

I 2012 beviste Willoch at han er feil mann å invitere til å holde tale i minnemarkeringer for drepte jøder. «Betente Midtøsten-spørsmål er ikke tema under den årlige minnemarkeringen på Møhlenpris,» skrev arrangørene for minnemarkeringen av deportasjonen av jøder fra Bergen under andre verdenskrig. Men slik kunne det ikke bli da de valgte å invitere Kåre Willoch. «Fred i Midtøsten kan stoppe antisemittisme i hele verden,» sa Willoch i sin tale. Med denne setningen røper Willoch hvor han kommer fra, kommenterte MIFF.

 

Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart