Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

NRK valgte å lage radioteater av fjorårets giftigste tekst mot Israel

«Stemmer fra Israel» er nå i radioteaterversjon. (Illustrasjon: skjermdump fra radio.nrk.no)
«Stemmer fra Israel» er nå i radioteaterversjon. (Illustrasjon: skjermdump fra radio.nrk.no)
Gir gjødning og vanning til Israel-hatet.

Høsten 2017 utga dramatikeren Finn Iunker en liten bok med tittelen Stemmer fra Israel. MIFF kommenterte boken i artikkelen Slik rører du sammen mer Israel-hat og lar norske skattebetalere få regningen.

Vi skrev blant annet den gang:

«Pass på at du får med sammenligninger mellom situasjonen for palestinerne og Holocaust. Spe ut sausen med soldaten som hevder det er «som i Holocaust» at Israel i 2005 nektet palestinske fiskere i Gaza å gå på sjøen i maksimalt fire døgn (s. 19). Smakstilsett med «Bosetterne i Hebron er de verste jødenaziene jeg noen gang har møtt.» (s. 25). Dette er noe mange nordmenn forstår å sette pris på. 4 av 10 nordmenn mener Israels behandling av palestinerne tilsvarer nazistenes behandling av jødene under andre verdenskrig. Det er disse du skal mate, i tillegg til de 29 prosent som synes det er «umulig å svare». De 12 prosent som mener det «ikke stemmer i det hele tatt» at «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig», kan uansett ikke reddes. Hvor uinformert går det an å være?

Server med en salat av slike utsagn: «Jødene er utvilsomt det største problemet i Hebron.» (s. 33). Pass på at du ikke nevner at 97 prosent av byen er utilgjengelig for jøder, og at den islamistiske terrororganisasjonen Hamas dominerer i området. 16 prosent av nordmenn tror det ikke kan bli fred i verden så lenge staten Israel finnes. Og det kan jo umulig bli fred i Hebron så lenge det finnes jøder der!»

«Boken» Stemmer fra Israel er i virkeligheten et lite hefte på om lag 60 tekstsider. Den var antakeligvis den mest giftige tekstsamlingen med Israel-hat utgitt i 2017. Boken er hjelpeløst unyttig og inneholder 7-17 år gamle anonyme vitneutsagn fra israelske soldater helt uten kontekst eller forklaring.

Nylig valgte likevel NRK å lage radioteater av boken. Stemmer fra Israel i radioteaterversjon er spilt på NRK P2 flere ganger i juni. 33 historier blir fremført av Lena Kristin Ellingsen, Ine Marie Wilmann, Benjamin Helstad, Bartek Kaminski og Jan Gunnar Røise.

 

Skaper «effektive bilder»

NRK har også profilert radioteaterversjonen på Verdibørsen 23. juni. Programmet ble innledet med et over 10 minutters utdrag av de dramatiserte historiene, etterfulgt av en samtale med Midtøsten-forsker Marte Heian-Engdal, feltprest Are Eidhamar og filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen.

Programleder Aase Cathrine Myrtveit forsøkte helt fra begynnelsen å få debatten til å være generell, og ikke så mye om de israelske soldatenes skildringer spesielt. «Det er ingen grunn til å tro at det de forteller ikke kunne ha skjedd et annet sted i verden, her hos oss for eksempel. Hva er drivkraften bak ugjerningene og hva skjer med oss i grupper?» spør hun.

Mot slutten av innslaget retter Myrtveit følgende spørsmål til Heian-Engdal: «Å sammenligne Israel med Nazi-Tyskland er noe som forekommer også hos oss, og det får sterk kritikk fordi Nazi-Tyskland var jo noe helt annerledes, og det er historieløst å gjøre slike sammenligninger. Men hvordan forstå at jødiske soldater selv gjør det?»

Heian-Engdal svarte: «Jeg sliter også med å forstå bildet og språket [de bruker]. Kanskje henger det sammen med at dette er en stor del av fellesfortellingen. (…) Jeg tror forklaringen er at det er en historie de kjenner godt, og som vekker de bildene… De vet at det er et effektivt bilde å bruke.»

Likhetstegn mellom Israel og Nazi-Tyskland er nettopp hva Breaking the Silence ønsker seg. Denne organisasjonen som først utga skildringene i boken, er «ikke en menneskerettighetsorganisasjon», men en organisasjon med en «klar politisk agenda», slik Amos Harel i den venstreorienterte israelske avisen Ha’aretz påpekte i en artikkel 17. juli 2009. Breaking the Silence blir i hovedsak finansiert av utlandet og er en aktiv deltaker i demoniseringskampanjen av Israel.

Heian-Engdal fortsatte slik: «Men hvor effektivt er det? I hvert fall i egen befolkning gir man det enda større grunn til å avfeie det som helt oppblåst og helt uten rot i virkeligheten, å sammenligne eple og pærer og så videre.»

Den israelske befolkningen har heldigvis kunnskap nok om Holocaust og om det som skjer i Midtøsten i 2018 til å feie alle likhetstegn mellom Israel og Nazi-Tyskland til side. Derfor forblir også Breaking the Silence en organisasjon som får oppslutning i små brøkdeler av én promille i den israelske befolkningen.

Den norske befolkningen har dessverre ikke slik kunnskap. Det fikk vi nok en gang bekreftet bare noen måneder etter at Stemmer fra Israel kom på norsk i høst. 32 prosent av den norske befolkningen mener «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig». Bare 31 prosent har kunnskap nok om andre verdenskrig eller Israels behandling av palestinerne til å avvise påstanden om nazi-likhet. 37 prosent mener det er umulig å svare. Tallene kom i HL-senterets rapport Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017 utgitt i desember 2017.

Løgnbildene til Breaking the Silence har i sannhet vært effektive. Stemmer fra Israel vannet veksten av løgnbildene i Norge, og NRK Radioteateret har nettopp pøst på med gjødning og mer vanning. Dette er et nytt eksempel på at din lisensbetaling blir misbrukt til å spre det som Norge og 24 EU-land klassifiserer som eksempel på antisemittisme.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart